Mette, sæt handling bag grundlovstalen
Mette, sæt handling bag grundlovstalen
Regeringen må omsætte Mette Frederiksens grundlovsretorik til konkret handling, før Trumps ambitioner om Grønland bliver virkelighed

Netavisen Pio fremhævede den nok mest markante del af statsminister Mette Frederiksens grundlovstale på Rødding højskole:
“De seneste måneder har Grønland og Danmark været udsat for et uacceptabelt pres fra vores nærmeste allierede gennem en menneskealder.
Krav om at overtage en del af Kongerigets territorium. Trusler om annektering – uden at ville afvise militær magt.
Fra verdens mægtigste land. Som mange af os har set op til. Som har skabt fred og frihed i Europa. Og som altid har kunnet regne med os.
Men vi bøjer os ikke. For sådan er vi danskere ikke. Sådan er vi europæere ikke. Og sådan kan vi ikke lade verden udvikle sig.
Grønlands fremtid tilhører ingen andre end grønlænderne. Og når andre vakler i demokratiets spilleregler, så står vi fast. Vi råber ikke fra hustagene.”
Konkret handlig
Det er godt, at Mette Frederiksen nu er blevet mere klar i spyttet og med afsæt i folkeretten pædagogiske belærer amerikanerne.
Men det er et spørgsmål, om budskabet ikke skal følges op af konkret handling og netop råbes ud – også fra hustagene.
For det står fortsat klart, at USA på ingen måde har opgivet Trumps plan om en annektering af Grønland. Og Trump udelukker fortsat ikke brug af økonomisk eller militær tvang for at sikre, at Grønland fremover bliver en del af USA.
Med en sådan opgavebeskrivelse bør Lars Løkke afvise at godkende udnævnelsen af den amerikanske ambassadør
Derfor må den danske regering nu konkret udmønte statsministerens principielle kritik og omsætte den i dels en afvisning af den kommende amerikanske ambassadørs opgaver.
Læs også:Trumps ambassadør forarger: Så fattige er danskerne
Dels en udskydelse af baseaftalen, og dels bør Danmark bruge sit sæde i FN’s sikkerhedsråd til med afsæt i Folkeretten at skabe opbakning til Grønland og andre lande, som trues af annektering af USA.
Amerikansk ambassadør truer
Lillejuleaften – før sin tiltræden som præsident udnævnte Trump Ken Howery som ny amerikansk ambassadør i Danmark med ordene:
”Ken vil gøre et vidunderligt stykke arbejde med at repræsentere USA’s interesser”, som præciseredes til ”ejerskab og kontrol over Grønland”.
Forleden var Ken Howery i en høring, og nu afventer man blot senatets formelle godkendele. Derpå fremsender USA udnævnelsen til den danske udenrigsministers godkendelse.
Men med en sådan opgavebeskrivelse bør Lars Løkke afvise at godkende udnævnelsen af den amerikanske ambassadør eller i det mindste kræve en ændret opgavebeskrivelse for Ken Howery.
En udskydelse af baseaftalen er derfor yderst velbegrundet
For det andet bør regeringen udskyde baseaftalen med USA, der er programsat til tredje behandling i folketinget 11. juni.
Ikke alene er aftalen uopsigelig i ti år, men såvel de mange høringssvar og ministeriets svar derpå har efterladt flere spørgsmål end svar.
Om jurisdiktionen vil være dansk eller amerikansk, om suverænitetsafgivelsen er i overensstemmelse med den danske grundlov, og hvad der for den manglende danske adgang til inspektion af baserne for våben eller ulovlige klyngebomber for slet ikke at tale om atomvåben.
Modpres til Trump
Trumps uforudsigelige udenrigspolitk har sammen med frygten for baserne som oplagte bombemål skabt en folkelig modstand, der ifølge meningsmålinger viser, at blandt de, der har taget stilling, er to tredejdele imod og kun en tredejdel for.
Den folkelige modstand står i skarp kontrast til det overvældende flertal, der tegner sig for baseaftalen i folketinget.
En udskydelse af baseaftalen er derfor yderst velbegrundet og vil muliggøre en afklaring af de mange ubesvarede spørgsmål.
Derved kan regeringen sætte handling bag Mette Frederiksens ord fra grundlovstalen
For det tredje bør Danmark bruge sædet i FN’s sikkerhedsråd til at skabe opbakning om Grønland, men også støtte andre af de lande, som udover Trumps trusler om høje toldsatser har mærket skærpelsen af det amerikanske hegemoni som Panama, Mexico og Canada.
Læs også:Mette Frederiksen siger klart nej til Trumps grønlandstogt
Derved kan regeringen sætte handling bag Mette Frederiksens ord fra grundlovstalen, og Danmark kan yde sit bidrag til, at folkeretten bliver en grundpille i den internationale retsorden, som med Trump-administrationen for alvor er kommet under et alvorligt internationalt pres.
Kommentarer
Trump buldrer og truer…
Trump buldrer og truer dagligt alle der ikke vil rette ind efter hans rablerier . Men for at der kan bruges militærmagt mod Grønland og kongeriget Danmark ( rigsfælleskabet )
Skal han have kongressens godkendelse . Det vil sige både i senatet og repræsentanternes hus, og den får han aldrig.
Selv om Trump i egen selvforherligelse mener at have helt styr på det republikanske parti , så findes der trods alt også moderate republikanske senatorer,der sammen med demokraterne aldrig vil tillade brug af militærmagt mod Grønland og derved i overført betydning kongeriget Danmark, en tæt allieret.
Tilføj kommentar