Annonce

Microsoft bygger i Danmark og eksperter advarer mod aktiehandler

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til vores nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder.

Denne dag har været præget af den delvise nedlukning af Danmark på grund af coronavirussen og aftalen om næste års finanslov. Men der er også sket andre ting. Dagen kan byde på nyheden om, at Microsoft vil bygge tre datacentre i Danmark, at eksperter advarer danskerne mod at kaste sig over aktiehandler (hvis de ellers har råd) og at EU køber 200 fynske corona-robotter. Og endelig er det efter 70 år slut. IKEA har valgt skrotte det berømte katalog til kunderne.

Tak fordi du læser med.

Microsoft bygger tre datacentre i Danmark

Techgiganten Microsoft vil investere kraftigt i den grønne omstilling herhjemme ved at etablere datacenterregionen Denmark East, der kommer til at bestå af tre datacentre på Sjælland.

Det skriver Jyllands-Posten.

Beslutningen blev annonceret mandag på et pressemøde med deltagelse af finansminister Nicolai Wammen (S) og DI-direktør Lars Sandahl Sørensen foruden Microsofts danske landechef Nana Bule.

”Danmark er et foregangsland. Både når det handler om digitaliseringen og klimaet,” siger Nana Bule og fortæller, at datacenterregionen vil blive drevet af 100 procent bæredygtig energi.

Derudover vil Microsoft frem mod 2024 sikre gratis adgang til onlinekurser for at hjælpe med opkvalificeringen af 200.000 danskere på det digitale felt.

Nicolai Wammen ser oprettelsen af datacenterregionen som et fornemt eksempel på, at erhvervslivet taget opgaven på sig i forhold til regeringens ambition om at sænke CO2-udledningen med 70 procent i 2030.

”Danmark er et lille land med en åben økonomi. Fordelen ved det er, at vi kan samarbejde hurtigt og effektivt. Det skal vi ikke mindst gøre inden for de grønne og digitale investeringer,” siger finansministeren.

Læs hele historien her.

 

Danskerne er gået aktieamok under coronakrisen

Antallet af aktiehandler blandt private investorer har nået rekordniveau under coronakrisen.

Men nu fraråder eksperter, at folk leger aktiehajer.

Det skriver TV2.

Ifølge Michael Møller, der er professor i finansiering ved Copenhagen Business School (CBS) er det ”udmærket”, at folk bruger deres penge på aktier. Men én ting bekymrer ham:

I løbet af 2020 har antallet af aktiehandler blandt private investorer netop nået nye højder.

”Jeg frygter lidt, at det her ikke er udtryk for en egentlig aktiekultur, men i stedet udtryk for, at folk keder sig derhjemme. Nogle har kastet sig over online poker, mens andre køber og sælger aktier, fordi de fleste andre fornøjelser er svære at komme til. Det er for mig en syg aktiekultur,” siger Michael Møller.

Han anbefaler i stedet, at man køber de aktier, man tror på – og så ellers ikke bekymrer sig mere om det. Man skal lade være med følge kurserne eller forsøge at købe og sælge aktier med en kortsigtet gevinst for øje.

”Det er torskedumt, og jeg vil råde folk til at finde sig en billigere hobby. Sagen er, at man er en lille investor, og man er dummere end de store,” siger Michael Møller med henvisning til store institutionelle investorer som Danske Bank og ATP, der har ”snesevis af begavede analytikere siddende”.

I alt er det danske eliteindeks for aktier, C25-indekset, steget med mere end 24 procent i år. Sidste år steg det med i alt 26 procent.

Læs hele historien her.

 

EU køber 200 fynske corona-robotter

En fynsk robot, der ved hjælp af UV-lys desinficerer overflader og luften i et lokale for 99,99 procent af vira og bakterier, triller allerede rundt på sygehuse, hoteller og lufthavne verden over og gør god gavn i kampen mod coronavirus.

Nu har EU-Kommisionen bestilt 200 af de selvkørende robotter hos Odense-firmaet UVD Robots.

Det skriver Fyns Stiftstidende.

”Med EU-midler køber EU-Kommissionens 200 desinfektionsrobotter, som vil blive leveret til hospitaler over hele Europa for at rengøre og desinficere hospitalslokaler og patientstuer,” siger kommionens formand Ursula Von Der Leyen.

Læs hele historien her.

 

KD-formand skifter til København

Kristendemokraternes landsformand Isabella Arendt stiller op til næste folketingsvalg i Københavns Storkreds.

Isabella Arendt, der kort inden folketingsvalget i 2019 overtog posten som landsformand fra den sygemeldte Stig Grenov, fik over 8000 personlige stemmer, da hun var opstillet i Østjyllands Storkreds. Landsformanden opnåede dog ikke valg, da Kristendemokraterne ikke klarede at komme over spærregrænsen.

”Det er her, jeg har min daglige gang, så det føles naturligt, at det også er her, at jeg vil være opstillet fremadrettet,” skriver Isabella Arendt på Twitter om sin beslutning. ”Tak til Storkreds Østjylland for den store støtte ved de sidste to valg.”

placeholder

Vestjyllands Storkreds er ellers Kristendemokraternes højborg og ved det seneste folketingsvalg var spidskandidaten i kredsen, Kristian Andersen, kun 194 stemmer fra at få et kredsmandat.

 

Ole Espersen er død

Den tidligere socialdemokratiske justitsminister Ole Espersen (S) er død.

Ole Espersen, som var professor i statsforvaltningsret ved Københavns Universitet, blev først gang valgt til Folketinget ved det såkaldte jordskredsvalg i 1973 og fik efterfølgende også en periode som medlem af Europa-Parlamentet.

I perioden fra 1979 og til 1981 var han Socialdemokratiets politiske ordfører og da indenrigsminister Henning Rasmussen (S) der tillige var justitsminister ønskede sig fritaget for sidstnævnte post, blev Ole Espersen udnævnt til justitsminister i januar 1982. Det på trods af, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) frarådede daværende statsminister Anker Jørgensen (S) at gøre det.  

Årsagen var, at Ole Espersen havde mødt sovjetiske diplomater.

”Der var tale om et forsøg på at miskreditere mig fra nogen, som ikke brød sig om at få mig som minister,” fortalte Ole Espersen i forbindelse med sin 80-års fødselsdag i 2014.

Blandt de love Ole Espersen fik gennemført var lovene om nedsættelse af straframmerne for berigelsesforbrydelser og om forbud mod TV-overvågning på offentlige pladser med almindelig færdsel (sidstnævnte foranlediget af handlendes opsætning af TV-apparater på gågaden i Holstebro).

Ole Espersen fik dog kort tid på posten, fordi Anker Jørgensens regering allerede gik af i september samme år. Han var derefter medlem af Folketinget frem til 1994, og blev efterfølgende i 2000 kommissær ved Østersørådet for demokratiske institutioner og menneskerettigheder. I perioden fra 2001 og til 07 var Ole Espersen desuden formand for Den danske Helsinki komité for menneskerettigheder.

Ole Espersen, som var født og opvokset på Borholm, sov stille ind i Rønne. Han blev 85.

 

Efter 70 er det slut: IKEA skrotter kataloget

Først stoppede Ikea med at sende det berømte katalog ud til kunderne, og nu er det også slut med at få det i varehuset.

Det skriver Ekstra Bladet.

'Det har været et ikonisk og elsket katalog og spillet en vigtig rolle i Ikeas måde at nå og inspirere de mange mennesker på,' skriver Ikea i en besked sendt fra presseafdelingen:

'Men tiderne skifter og vores kunder forbruger medier på nye måder. Derfor har vi taget den svære, men også rigtige beslutning at fokusere vores energi på at gøre Ikea-oplevelsen endnu mere digital og tilgængelig.'

Det første katalog kom i 1951, og det blev distribueret i et oplag på 285.000.

I stedet for det fysiske katalog er Ikea gået digital.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet