Annonce

Midt i coronakrisen: Nu vil Dansk Folkeparti igen ud af EU

Søren Espersen (DF) forsøger at mane en myte til jorden og kalder det ”fake news”, at Dansk Folkeparti ikke har villet trække Danmark ud af EU.
”Dansk Folkeparti mener, at Danmark skal ud af EU. Jeg gentager: Dansk Folkeparti mener, at Danmark skal ud af EU.”

Sådan siger Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, i en video på YouTube.

Jeg gentager: Dansk Folkeparti mener, at Danmark skal ud af EU

I forbindelse med de meget hårdknudede forhandlinger mellem Storbritannien og EU om en Brexit-aftale er Dansk Folkeparti blevet beskyldt for uklarhed om, hvorvidt man reelt ønsker, at Danmark skal ud af EU.

Under valgkampen til folketingsvalget i juni svarede partiformand Kristian Thulesen Dahl nej til spørgsmålet om, om Danmark skal ud af EU. Det skete i ”Mød partierne” på DR1 med Kåre Quist som vært.

placeholder

 

Men nu tager Søren Espersen til genmæle og forsøger at mane det, han selv kalder for en ”myte”, til jorden og siger, at den ”har irriteret mig meget, meget længe”.

Søren Espersen mener ligefrem, at der er tale om fake news:

”Der er opstået en mærkelig myte i forhold til Dansk Folkeparti. Det er det, man kalder fake news – hvor det bliver sagt, at Dansk Folkeparti vil blive i EU.”

Espersen: EU har spillet fallit

Søren Espersen henviser til situationen i Italien og Spanien – som følge af den verserende coronavirus – og mener, at det blot er endnu et eksempel på, at EU har fejlet.

”Sådan har det været med konflikterne igennem rigtig lang tid. Altså konflikter kan EU ikke løse,” siger Espersen i videoklippet og nævner også konflikterne på Balkan i 1990’erne.

Under flygtninge- og migrantkrisen i 2015, hvor ”migranterne væltede ind i Europa, var EU fuldstændig hjælpeløse og kunne ikke noget som helst,” siger han.

Og endelig har EU spillet fallit i forbindelse med den aktuelle coronakrise, mener Søren Espersen.

placeholder

 

DF afventer Boris og briterne

Myte eller ej, så er det i hvert fald en myte, som har taget tid for Dansk Folkeparti at mane til jorden. For når partiet er blevet spurgt ind til, hvornår man ønsker en folkeafstemning om dansk EU-medlemskab, har svaret hidtil lydt, at man afventede en afklaring omkring Brexit.

Men nu er det lidt mere end tre måneder siden, at EU og Storbritannien nåede til enighed om en Brexit-aftale.

Når det går godt med Storbritannien, skal vi have vores folkeafstemning

I januar i år fastslog DF-formand Kristian Thulesen Dahl i ”Slotsholmen” på P1, at han ikke ville kræve en folkeafstemning, før han ved nærmere om, hvilken aftale det vil lykkes briterne at forhandle på plads. Det skal premierminister Boris Johnson og EU bruge resten af året på.

”Vi venter på UK (Storbritannien, red.). Det er det, Dansk Folkeparti venter på, for Danmark er en forholdsvis meget lille del af den europæiske økonomi. Vi kan ikke alene melde os ud af EU lige nu og her, som nogle fantaster drømmer om, at man gør,” siger Søren Espersen og fortsætter:

”Men vi følger UK og ser, hvor de ender henne. Hvis de om et år eller to viser sig at have en rigtig bæredygtig økonomi, hvad jeg tror, fordi Storbritannien er en vældig stærk nation, så skal vi også i Danmark have en folkeafstemning på samme måde, som englænderne fik det, sådan at vi kan vælge at træde ud af EU.”

Ifølge Søren Espersen vil alternativet være en føderal union

Ifølge Søren Espersen vil alternativet være en føderal union, ”som rigtig mange Macron-typer går og drømmer om”, siger han med henvisning til den franske præsident, Emmanuel Macron, som er mere end varm fortaler for EU-samarbejdet.

”Når det har vist sig, at det går godt med dem (Storbritannien red.), skal vi have vores folkeafstemning. Og vores indstilling i den situation er selvfølgelig, at vi skal ud af EU,” gentager Søren Espersen.

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ja med 6% i målingerne, og to forskellige holdninger i DF, skal det da nok blive aktuelt. Måske DF skulle åbne for medindflydelse og tillade kritik som andre partier gør. Og så må man godt få afsluttet den Meld og Feld sag, hvor den ligger nu, så et ansvar kan placeres. DF har en svag leder for tiden, og ingen selvstændig politik som er brugbar, EU ja eller nej.