Mindre bøvl, organisering i Rumænien, nej til lovgivet håndtryk og Rohde til KBH

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
God eftermiddag,

Tirsdag den 4. september løftede regeringen endelig sløret for første skridt i den store sammenhængsreform, der har været længe varslet. Det gælder en afbureaukratiseringsreform, som trods sit knapt så mundrette navn, skal gøre det mindre bøvlet at arbejde i og med den offentlige sektor.

Men det var ikke kun et længeventet pressemøde, som prægede mediebilledet i dag. Flyvebranchens Personale Union har startet oprettelsen af en fagforening i Rumænien til bekæmpelse af social dumping, Socialdemokratiet siger nej til at lovgive om håndtryk, og Jens Rohde er blevet opstillet i København. Læs mere om vores udvalgte historier nedenfor. God fornøjelse!

Færre regler og mindre bøvl

Regeringen præsenterede i dag sin afbureaukratiseringsreform på et pressemøde i umiddelbar forlængelse af ministerseminaret i Nibe. Oplægget indeholder mere end 100 initiativer, og skal – med regeringens egne ord – ’fjerne bøvl og bureaukrati’ i den offentlige sektor.

Reformoplægget er det første af i alt seks reformspor, som regeringen vil præsentere i løbet af efteråret, og som i sin samlede form vil udgøre den sammenhængsreform, som regeringen længe har varslet.

De resterende spor vil fokusere på: digital service, bedre hjælp til udsatte, ledelse og kompetencer, sundhed og unge og uddannelse.

Altinget har lavet god en gennemgang af regeringens planer, som giver et overblik. Den kan du finde her.

Hos fagbevægelsen frygter man, at planen reelt bliver endnu en spareøvelse.

I en pressemeddelelse udtaler FOAs formand, Mona Striib ”Vi har set, hvordan det er gået med kommunernes moderniserings- og effektiviseringsprogram, som skal skaffe fire milliarder kroner frem til 2020. Lige nøjagtig denne såkaldte modernisering er blevet en reel spareøvelse og er årsagen til, at mange kommuner i dag er i en helt akut velfærdskrise med forslag om to- og trecifrede million-nedskæringer i velfærden næste år. Det er ret katastrofalt. Lad det ikke gå sådan med afbureaukratiseringen.”

 

Fagforening opretter afdeling i Rumænien

Som et led i kampen mod social dumping, tager fagbevægelsen nu nye værktøjer i brug. For det virker tilsyneladende ikke kun at tegne overenskomster, gå i Arbejdsretten og organisere udenlandske arbejdere i Danmark, vurderer fagforeningen Flyvebranchens Personale Union, der er gået i gang med at opbygge en fagforening i Rumænien.

”I Rumænien er det politisk betændt at være en del af fagbevægelsen, og det er også derfra rigtig mange arbejdere bliver rekrutteret til blandt andet Baltikum for at udfordre vores arbejdspladser og løn i Skandinavien. Så vi bliver nødt til at få stoppet den negative udvikling,” udtaler Anders Mark Jensen, næstformand i Flyvebranchens Personale Union til netmediet luftfart.nu.

Fagforeningen har valgt Rumænien, fordi de er blevet opmærksomme på, at flere lavprisselskaber – blandt andre selskabet Primera Air – rekrutterer rumænere til helt ned på 850 euro – svarende til 6.375 kroner – om måneden.

Du kan læse mere om den historie her.

 

Socialdemokratiet støtter ikke lovgivning om håndtryk

Det har udløst heftig debat, efter integrationsminister Inger Støjberg har fremsat et lovforslag, der skal gøre det lovpligtigt at give hånd ved de ceremonier, som blev indført som en del af en aftale om nye regler om indfødsret og statsborgerskab, der blev indgået før sommerferien.

I de nye regler skulle indgå en ceremoni på rådhuset, hvor de nye statsborgere altså skulle forpligtes til at give hånd til blandt andre borgmesteren. Debatten har taget sit udgangspunkt i bekymringen over, om der af kulturelle overbevisninger ville være mænd, der ikke ville kunne give hånden til en kvindelig borgmester.  

Men at lovgive om netop håndtrykket, har været for meget for en række borgmestre – både fra Socialdemokratiet og fra regeringens eget bagland - og debatten har nu også affødt en reaktion fra Socialdemokratiet.

 Socialdemokratiet formand, Mette Frederiksen, udtaler til DR:

”Jeg synes ikke, vi skal lovgive for nærværende, fordi jeg synes, vi skal gøre tingene i den rigtige rækkefølge. Ceremonien er det vigtige for mig. Hvis det viser sig, at der er problemer med håndtrykket, så kan vi diskutere lovgivning på det tidspunkt.”

Læs mere hos DR.

 

Jens Rohde skifter til København

I weekenden meddelte Jens Rohde (RV), at han var blevet opfordret til at skifte sin Viborg-kreds ud med en opstilling i Københavns Storkreds, og allerede mandag aften (den 3. september) blev det skifte effektueret ved partiets opstillingsmøde, skriver han på Facebook.

 

Aktuelt har det Radikale Venstre et folketingsmedlem valgt i Hovedstaden, og det er den tidligere SF-miljøminister Ida Auken. Men ifølge valgforsker Kasper Møller Hansen til DR, står partiet til fremgang i prognoserne.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Line Sofie Gluud er student på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook