Miniserie om 13-årig anklaget for mord er banebrydende

TV-anmeldelse

Miniserie om 13-årig anklaget for mord er banebrydende

'Adolescence' er gribende og rystende. Kort sagt: en seværdig bedrift

Adolescence tv serie
Billedtekst
Miniserien 'Adolescence' handler om en 13-årig dreng, som anholdes for mord
Foto: Netflix

'Adolescence' er en britisk miniserie langt ud over det sædvanlige: rystende, gribende, socialt engagerende og det hele uden at være patroniserende. Kort sagt: en seværdig bedrift!

Det er forbløffende at se skuespilleren Stephen Graham i denne formidable miniserie, hvor han spiller en far fra arbejderklassen, der grundlæggende er både rar, empatisk og helt rolig i adfærd. 

Forbløffende, fordi undertegnede også lige har set tv-serien, ’A thousand blows’, der er skabt af selvsamme, der har instrueret successerien ’Peaky Blinders’, begge serier, der handler om et London, hvor underverdenen kæmper med alle midler for at holde sig oven vande. 

Læs også:TV-serien reducerer Anker til tegneseriefigur

Det er britisk historie, når det er allerbedst, og i ’A thousand Blows’ spiller Stephen Graham en ekstremt vred og voldelig bokser, der ikke kan styre sig selv. 

Men både ’Peaky Blinders’ og ’A thousand Blows’ lider den tort, at disse mande- og kvindeportrætter fremstår meget stereotype, hvilket gør dem lidt tunge at binge. 

Imponerende godt spillet

I ’Adolescence’ er Stephen Grahams rolle derimod det stik modsatte. Her er det en mand, der holder det hele tilbage, og som skammer sig hver gang det går galt. 

Og galt går det, og knækket bliver han. Og alligevel er det hele så imponerende godt spillet, og instrueret, at man får respekt for karakteren. 

Læs også:Leonard Cohen skrev smukke sange om hende - nu er deres forhold blevet til en velykket tv-serie

’Adolescence’, der er instrueret af Jack Thorne, baseret på en idé af Stephen Graham, der også co-instruerer. Den handler om et mord på en ung pige, som angiveligt er begået af en trettenårig dreng, der har knivdræbt hende. 

Historien begynder med selve anholdelsen af denne unge dreng, hvor politiet stormer familiens hus.

Uden klip og afbrydelser

Alle er i chok, og efterfølgende ser vi hvorledes drengen, psykologen, politibetjentene og selve familien klarer sig og lever sig igennem det første år. 

Resultatet er intenst, og det føles faktisk som så man en dokumentarfilm

Og det er her, at serien adskiller sig fra stort set alt andet, der findes på de mange streamingtjenester, for alle fire afsnit er skudt helt uden klip og afbrydelser. 

Læs også:Tonstunge, svedige mænd med dybe følelser - japansk TV-serie overrasker positivt

Resultatet er intenst, og det føles faktisk som så man en dokumentarfilm. 

Det kræver selvfølgelig at alle skuespillerne kan deres roller, og selvom for eksempel drengen, der spilles af den trettenårige Owen Cooper, faktisk også debuterer her, så er det bare så helt igennem godt, ja nærmest perfekt!

Seriens absolutte styrke

Historien er gribende og rystende, fordi den så direkte, og nærmest ukommenteret viser en kolossal kløft mellem de voksne, og så børnene, der lever i en verden, bestående af koder og et sprog, skabt af internettet, der både er ondt og voldsforherligende, på en sådan måde, at de voksne ikke evner at fatte, hvad der egentlig foregår. 

Det er også seriens absolutte styrke: Den viser meget overbevisende, at denne kløft, der faktisk er tilfældet for alle unge i vesten, har seriøse konsekvenser, og at de unge på mange måder er prisgivet og alene om denne fagre nye verden. 

Der er ikke andet at sige til denne serie, end at den er banebrydende og bør ses af alle

Selvom selve seriens plot er relevant nok, og hele historien drejer sig om dette, så er det skildringen af et reelt miljø og en reel virkelighed, der gør den speciel. 

Læs også:Nazi-retssag mod SS-mænd fra Auschwitz skildres rystende i ny miniserie

At vi som voksne kan brække os over, hvordan andre voksne taler til hinanden på de sociale medier, er selvfølgelig - og helt indlysende - småting i forhold til, hvad det betyder for de unge, der er tvunget til at udleve og skabe deres identiteter gennem selvsamme sociale medier. 

Bør ses af alle

Der er ikke andet at sige til denne serie, end at den er banebrydende og bør ses af alle. 

Det er ikke ren underholdning, og det gør sgu ondt at følge handlingen, hvor ens tårer bare må flyde, fordi det nu engang er så tragisk. 

Læs også:Tommy har fortjent den film

Hvordan vi som samfund - og kultur - får bugt med denne råhed og manglende respekt for liv og trivsel, som især kan foregå, simpelthen fordi de mange koder ikke kan gennemskues og forstås til fulde. 

Det er det store og udfordrende spørgsmål, som serien stiller os alle. 

 

’Adolescence’. Miniserie på Netflix. Instrueret af Jack Thorne og Stephen Graham. Medvirkende: Owen Cooper, Stephen Graham, Ashley Walters, Faye Marsay og Erin Doherty. I fire dele. Netflix, 2025.

Freddy Hagen

Freddy Hagen er uddannet cand.mag. i Moderne Kunst- og Kulturformidling fra Københavns Universitet.

Læs mere om:

Tilføj kommentar

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.

Succeshistorier fra fagforeningerne