Minister advarer: Lad ikke identitetspolitikere ødelægge Bidens sejr

Levér på løfter om klima, sundhedsforsikring og højere mindsteløn, og gør op med identitetspolitik, lyder rådet til den nyvalgte præsident fra Kaare Dybvad
De amerikanske arbejdervælgere, der fravalgte demokraterne ved valget i 2016, har nu givet demokraterne magten tilbage med det hidtil største samlede stemmetal for en amerikansk præsident.

Sådan lyder boligminister Kaare Dybvads (S) konklusion på det netop overståede præsidentvalg i et debatindlæg til Politiken.  

Det er især et stort antal hvide, kvindelige arbejdervælgere, der har stemt på Joe Biden, viser foreløbige målinger.

Det skyldes ifølge Kaare Dybvad Joe Bidens “evne til at stige ned fra de store abstraktioner og teoretiske diskussioner og i stedet forholde sig til de problemer, de arbejdende familier i USA kæmper med”.

De problemer, de arbejdende familier i USA kæmper med

For eksempel talte Biden for en minimumsløn på 15 dollars i timen for millioner af kvinder ansat i servicebranchen frem for at tale om at “bryde glasloftet” for kvinder, der vil i bestyrelser hos virksomheder.

Derudover udråbte han sig selv til den mest fagforeningsvenlige præsidentkandidat frem for at gøre sig selv til den meste mangfoldige.

Noget ildevarslende kan være på spil

Joe Bidens appel var ifølge Kaare Dybvad både bred og overbevisende, hvilket også viser sig, når man sammenligner Bidens valgresultat med de øvrige valg til Senatet og Repræsentanternes Hus, hvor partifællernes valgresultater haltede efter Bidens.

Måske stolede amerikanerne på Biden, men ikke på alle dem, der var omkring ham?

“Måske stolede amerikanerne på Biden, men ikke på alle dem, der var omkring ham?” spørger Kaare Dybvad retorisk og svarer, at der kan være noget ildevarslende på spil for Bidens de næste fire år.

Han peger på to interne udfordringer i det demokratiske parti, der potentielt kan koste Biden opbakningen fra det brede lag af amerikanske vælgere, som han fik overbevist ved valget.

Biden må tage opgør med identitetspolitikken

Demokraterne har tabt vælgere i de landlige distrikter i for eksempel Minnesota, Oklahoma og New Mexico.

Samtidig har de vundet vælgere i millionbyer som Atlanta og Raleigh. I Minnesota fejrede demokraten Ilhan Omar - der er et af medlemmerne af “The Squad”, en gruppe af unge, venstreorienterede kvinder, der også tæller Alexandra Ocasio-Cortez - genvalg i sit stensikre distrikt i millionbyen Minneapolis.

Men der er næppe nogen, der forestiller sig, at hun - og hendes ligesindede gruppe af identitetspolitikere - kan vinde det tabte i statens landdistrikter tilbage til demokraterne.

“Det ser ud til, at den identitetspolitiske fløj barrikaderer sig i de store byer med de rigtige holdninger og ærværdige nederlag, imens resten af nationen vender dem ryggen,” skriver Kaare Dybvad.

Det ser ud til, at den identitetspolitiske fløj barrikaderer sig i de store byer

Han mener, at det er en væsentlig opgave for Joe Biden at tage kampen med den identitetspolitiske del af partiet, hvis demokraterne ikke skal blive en klub for “politisk korrekte storbyborgere”.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Kaare Dybvads analyse og råd bygger simpelthen ikke på de reelle resultater af afstemningen. Det var på grund af reaktionære demokratiske kandidaters manglende opbakning til mindsteløn på 15 dollar og ordentlig sundhedspolitik at demokraterne tabte vælgere i land distrikterne. Læs artiklen i The Guardian
https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/nov/11/joe-biden-voters-r...

Analysen kan også læses på dansk hvis man har abonnement på Information:
https://www.information.dk/udland/2020/11/joe-bidens-vaelgerflertal-hvid...

Annonce