Minister fjerner omstridt integrationsrapport om social kontrol

En forskningsrapport er fjernet fra Integrationsministeriets hjemmeside, så ”danskerne ikke skal blive forvirrede”. Eksperter kalder det opsigtsvækkende
Foto: Keld Navntoft
Mattias Tesfaye (S), Udlændinge- og Integrationsminister
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har placeret den nederst i sin skuffe.

Og da Kaare Dybvad (S) i august og september vikarierede Tesfaye, bad han ministeriets medarbejdere om ikke at benytte den i deres undervisning af kommunale integrationsmedarbejdere.

RUC-rapporten ’Magt og (M)ulighed’, der blev offentliggjort i maj, skulle ellers give redskaber til at modvirke social kontrol i minoritetsmiljøer.

Men nu har tilbagevendte Mattias Tesfaye valgt at fjerne den omstridte rapport fra ministeriets hjemmeside - ”siden findes ikke” får den interesserede læser at vide, hvis han eller hun forsøger at hente den på www.uim.dk. 

Det skriver netmediet Altinget.

Tesfaye: Meget udsædvanlig

Mattias Tesfaye kalder selv situationen "meget usædvanlig". Men for ham handler det om ikke at skabe usikkerhed omkring regeringens politik på integrationsområdet i en tid, hvor diskussionen om social kontrol fylder meget:

Jeg ønsker derfor ikke, at danskerne skal blive forvirrede

 

 

”Jeg ønsker derfor ikke, at danskerne skal blive forvirrede over, om regeringen bakker op om forskernes anbefaling om at anvende arabisk- og koranundervisning som led i at dæmme op for negativ social kontrol og æresrelaterede konflikter. Det gør vi bestemt ikke,” skriver Mattias Tesfaye i et svar til Altinget.

Rapporten er ellers betalt af Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), der hører under Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Forskere afviser kritik

Forskerne bag rapporten når blandt andet frem til, at koran- og arabiskundervisning kan "understøtte etniske minoritetsunges ressourcer og strategier", og at man bør se på at inddrage blandt andet religion som en potentiel ressource, "der kan styrkes og anvendes i kampen for øget selvbestemmelse og ligeværd".

De to forskere, lektor ved Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab/Interkulturelle Studier på RUC, Lise Paulsen Galal og gæsteforsker Louise Lund Liebmann, har tidligere overfor Netavisen Pio henvist til, at kritikken af forskningsrapporten bygger på en ”falsk præmis”.

De har opfordret til, at man i stedet nærlæser forskningsrapportens sammenfatning.

Eksperter overrasket

Også hos RUC er man utilfreds med ministerens behandling af rapporten. Selvom den stadig kan findes og læses på RUC’s hjemmeside, viser forløbet, at forskningsfriheden er under pres, mener Julie Sommerlund, der er dekan for humaniora på RUC:

”Den er fjernet efter lang tids pres fra de øverste integrationspolitiske niveauer, og det understreger, at forskningsfriheden er særligt udfordret indenfor politiserede områder som integrationsfeltet,” siger dekanen til Altinget.

Det er opsigtsvækkende, at en minister vælger at fjerne en rapport efter politisk ønske, vurderer Oluf Jørgensen, der er forskningschef emeritus fra Danmarks Medie og Journalisthøjskole.

Tilsyneladende fjernet af politiske årsager

 

”Normalt vil et ministerium offentliggøre den forskning, den selv har bestilt. Her bliver det tilsyneladende fjernet af politiske årsager. Det er opsigtsvækkende,” siger han.

Ifølge professor i forvaltningsret fra Aalborg Universitet Sten Bønsing kan det være en glidebane, hvis ministre begynder at fjerne forskning og viden fra deres hjemmeside på grund af politisk pres.

”Der skal være en saglig begrundelse for at gøre noget, der afviger fra normal praksis,” siger Sten Bønsing.

RUC genkender ikke kritik

Ifølge Mattias Tesfaye har Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) oplyst ministeren, at man i styrelsen er kritiske overfor blandt andet den del af rapporten, der indeholder en anbefaling om adgang til undervisning i islam. Det finder man hverken hensigtsmæssigt eller relevant at iværksætte fra statsligt hold.

Men det er ikke en kritik SIRI har gjort opmærksom på overfor de to forskere bag rapporten. Det skriver RUC-dekan, Julie Sommerlund, til Altinget i en mail.

Faktisk mener Julie Sommerlund ikke, at SIRI på noget tidspunkt i processen har signaleret andet end tilfredshed med rapportens konklusioner og anbefalinger.

Dekanen påpeger, at projektbeskrivelsen er fagfællebedømt, og at projektet har været fulgt af en faglig følgegruppe.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Ved at insistere på at kalde denne type holdningsprægede udgivelser for videnskab og forskning bidrager man desværre på tragisk vis kun til at underminere tilliden til den virkelige og i disse tider ekstremt vigtige forskning indenfor områder som klima og virus. Og der er næsten ikke noget, verden har mindre brug for end netop det.

Annonce