Minister forsvarer tidsbestillingsregel: Et bump på vejen

Erhvervsministeren forsvarer regel om, at man skal bestille bord en halv time i forvejen. Københavnsk værtshus, nær ved Gl. Strand, har fundet kreativ udvej.
Foto: Wikimedia Commons
Værtshuse gør klar til genåbning.
Onsdag går næste etape af den store corona-genåbning i gang. Og det betyder, at restauranter, cafeer og værtshuse for første gang i år kan se frem til at modtage gæster.

Men en regel har vakt politisk opsigt.

For at få adgang til restauranter og værtshuse skal man bestille bord minimum en halv time i forvejen.

Det er især en udfordring for fastfood-restauranter, cafeer og værtshuse, som ikke har tradition for bordbestilling og derfor heller ikke har et system på plads til at håndtere det.

Reglen om tidsbestilling blev indgået af alle partier undtagen Nye Borgerlige, men efter at det kom frem, at Erhvervsministeriet havde sat grænsen til en halv time, har flere af partierne lagt afstand til beslutningen.

Det gælder bl.a. Venstre, De Konservative og De Radikale.

Minister bag regel: Åben for anden model

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) forsvarer reglen, som netop er indført for at begrænse aktivitet og dermed smitte.

"Du kan sammenligne det med en vej. Der er er også nogle gange et bump, som gør, at du ikke kommer til at køre for hurtigt, og det bump er vi nødt til at have i 14 dage, indtil vi forhåbentlig kan åbne helt op," siger han til DR.

Det er med andre ord med vilje, at det skal være en smule besværligt at gå på bar og restaurant.

"Logikken er den, at når du siger, at der skal være en forudgående tidsbestilling, så er du også med til på den måde at styre den samlede samfundsaktivitet, siger han, men tilføjer at han er åben for at se på at afskaffe reglen, hvis nogen kan komme op med noget andet som har samme effekt.”

Kreativ fortolkning

Reglen har blandt betydet, at burgerkæden McDonald's venter med at åbne op for indendørs servering, til reglerne forsvinder.

Men på det københavnske værtshus Toga Vinstue har man valgt en anderledes kreativ omgåelse af reglen.

Her skal alle, uden undtagelser, kunne fremvise negativt coronapas eller test ved ankomst, ligesom alle skal bære mundbind, når de bevæger sig rundt i lokalet.

"Vi er så utrolig glade for igen at kunne åbne dørene for jer, dog desværre under skærpede restriktioner, men det skal ikke ødelægge genåbningsdagene," lyder det fra værtshuset, der med sin placering tæt på Christiansborg er kendt for at være et vandhul for politikere og politisk interesserede.

For at få adgang skal man efter reglerne reservere bord.

"Ønsker du at få mulighed for et bord skal du senest 30 minutter før ankomst sende en sms til 20332080, og når du ankommer bedes du sammen med dit coronapas vise beskeden og vores tjener vil så bekræfte om dit bord er klar til seating," oplyser vinstuen på Facebook.

Reservationen vil dog først blive bekræftet af værtshusets ved ankomsten. Og man risikerer derfor at gå forgæves.

placeholder

Reglen træder efter planen i kraft i morgen.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce