Annonce

Minister ind i sag om video-overvågning og yderligere genåbning fra mandag

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Justitsministeren bliver nu involveret i sagen om video-overvågning på Jysk, alle efterskoler og højskoler genåbner fra mandag, og ny uddannelse lider under stort fravær.
Velkommen til dagens Aktuelt.

 

Anklaget for misbrug: Justitsminister ind i sag om video-overvågning på Jysk

Video-overvågningen på Jysk er massiv og misbruges af lederne, lyder kritik fra tidligere områdeleder og ansatte. Nu bringes justitsministeren ind i sagen.

Det skriver Fagbladet 3F.

Video-overvågningen på Jysks hovedlager i Uldum møder hård kritik fra nuværende og tidligere ansatte. Nu skal justitsminister Nick Hækkerup (S) se nærmere på, om overvågningen er ulovlig.

Det skal ministeren, efter at retsordfører Karina Lorentzen (SF) i Folketinget har spurgt ham om, hvorvidt brugen af overvågning i Jysk er i overensstemmelse med databeskyttelsesreglerne.

Hun har også spurgt, om han vil sørge for, at Datatilsynet undersøger brugen af overvågning hos Jysk, og undersøger virksomheders overvågning af ansatte generelt.

Hun har stillet spørgsmålene i kølvandet på en artikel, hvor tidligere områdeansvarlig på Jysk, 37-årige Mikkel Haun Christiansen, fortæller om, hvordan overvågning og mistro er gået over gevind på Jysks centrallager i Uldum.

Hun mener, at det er vigtigt at få undersøgt området, og kalder det urimeligt, at ansatte skal tåle den slags i deres arbejdsliv.

Læs mere her.

 

Efterskoler og højskoler åbner i hele landet 

Alle elever og kursister på efterskoler og højskoler kan snart vende tilbage.

Det erfarer B.T. 

Regeringen og dens støttepartier er nemlig ifølge avisens kilder blevet enige om, at alle efterskoler og højskoler over hele landet åbner på mandag.

Siden 1. marts har det kun været efterskoleeleverne i Nordjylland, Vestjylland og på Bornholm, som har haft lov til at vende tilbage til deres skole.

Regeringen og støttepartierne har tirsdag siddet til forhandlinger om, hvad der kan åbne fra mandag 15. marts.

På forhånd var der lagt op til, at afgangselever – både i folkeskolen og på efterskolen – kunne komme tilbage i klasseværelset i flere regioner af landet.

Men smitten har de seneste uger været stabil, og derfor tør partierne godt at åbne for samtlige efterskoler og højskoler, erfarer B.T.

Desuden vil elever i 5.-8. klasse, der har været hjemsendt i ca. tre måneder, få lov at møde ind på skolen en gang om ugen, gældende fra næste uge.

Læs mere her.

 

Skulle hjælpe unge i job: Ny uddannelse (FGU) lider under stort fravær

FGU, en uddannelse, der skal hjælpe unge i arbejde eller uddannelse, har oplevet voldsomt fravær i 2020.

Sådan skriver Ritzau ifølge A4 Arbejdsliv.

Den blot få år gamle uddannelse FGU, Forberedende Grunduddannelse, har et betydeligt fravær. Det viser nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet, der har evalueret uddannelsen.

Gennemsnitligt har fraværet ligget på 17 procent fra januar til august 2020. I flere måneder har omkring en femtedel af eleverne haft mere end 40 procents fravær.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er ikke overrasket over tallet, men hun er bekymret over det.

FGU blev skabt under den forhenværende regering og har til formål at hjælpe unge, der af faglige, personlige eller sociale årsager ikke er klar til at starte et studie eller arbejde.

Læs mere her.

 

FOA’s hovedbestyrelse anbefaler overenskomster

Et flertal i FOAs hovedbestyrelse anbefaler de nye overenskomster. Vi har skabt resultater på trods af et meget svært udgangspunkt, siger FOAs forbundsformand. Mona Striib understreger samtidig, at der stadig forhandles på en række områder.

Det skriver FOA i en pressemeddelelse.

Med stemmerne 51 for og 6 imod var det et stort flertal i FOA’s hovedbestyrelse, der mandag anbefalede et ja til FOA’s nye overenskomster.

Overenskomsterne er kommet på plads efter lange forhandlinger med de kommunale og regionale arbejdsgivere. Det samlede forlig gælder for omkring 145.000 medlemmer af FOA’s fire sektorer – Social- og Sundhedssektoren, Pædagogisk Sektor, Kost- og Servicesektoren og Teknik- og Servicesektoren.

Udover FOA glæder formanden for Socialpædagogerne, Benny Andersen, glæder sig også over, at en enig bestyrelse hos Socialpædagogerne anbefaler medlemmerne et ja til de nye overenskomster:

“Yes en helt enig hovedbestyrelse hos Socialpædagogerne anbefaler medlemmerne et ja til aftalerne om overenskomst. Det er en god og fornuftig aftale. Nu skal medlemmerne stemme. Den danske model lever i bedste velgående så også tak til KL og Danske Regioner for aftalerne,” skriver han på Twitter.

 

placeholder
 

 

Læs mere her.

 

Etisk Råd vil tillade børn ned til 10 år juridisk kønsskifte 

Aldersgrænsen for juridisk kønsskifte bør sænkes, så det kan gennemføres før puberteten, mener Etisk Råd.

Sådan skriver Ritzau ifølge TV 2.

Allerede før teenageårene har børn en fast opfattelse af deres egen kønsidentitet. Derfor bør juridisk kønsskifte være muligt for børn, mener et flertal i Etisk Råd, som anbefaler at sænke aldersgrænsen for juridisk kønsskifte ned til ti år.

I dag skal man være fyldt 18 år, før man må skifte køn juridisk og dermed ændre de sidste cifre i cpr-nummeret.

Etisk Råd har taget stilling til spørgsmålet på baggrund af en opfordring fra Folketingets Ligestillingsudvalg.

16 ud af 17 medlemmer i Etisk Råd anbefaler en sænkning af aldersgrænsen. Blandt dem peger 14 medlemmer på en aldersgrænse ved 10-12 år.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet