Annonce

Minister kalder partier til møde om Working Holiday

Udlændinge- og Integrationsministeren inviterer Folketingets partier til et møde med henblik på “ drøftelse af mulige opfølgende tiltag” efter undersøgelse.
På fire år er antallet af unge på “arbejdsferie” i Danmark tæt på tredoblet.

Og 2019 har allerede slået rekord, da der i året første syv måneder er kommet 2.300 unge til Danmark på den såkaldte Working Holiday-ordning. Over 1.500 af dem kommer fra det kriseramte sydamerikanske land Argentina.

Derudover har jeg indkaldt Folketingets partier til et statusmøde

Det stigende antal har fået Udlændinge- og Integrationsministeriet til at iværksætte en kortlægning af brugen af ordningen. Det oplyser udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i et nyt svar til Folketinget.

“Derudover har jeg indkaldt Folketingets partier til et statusmøde med henblik på en drøftelse af mulige opfølgende tiltag,” skriver ministeren desuden.

Ministeriet oplyser til Netavisen Pio, at mødet er planlagt til slutningen af november.
 

Unge udlændinge arbejder som “falske selvstændige”

Netavisen Pio har i de seneste uger undersøgt den stigende brug af Working Holiday-ordning, der giver unge fra syv udvalgte lande mulighed for at komme til Danmark og arbejde.

De syv lande i Working Holiday-ordningen

  • Argentina

  • Chile

  • Sydkorea

  • Australien

  • New Zealand 

  • Japan 

  • Canada

Her har vi afdækket, hvordan mange af de unge udlændinge tilsyneladende arbejder to-tre forskellige jobs af gangen, selvom formål med et Working Holiday-ophold primært bør være ferie og kun sekundært at arbejde for at supplere sine rejsemidler.

Mange af de unge finder arbejde som såkaldt “falske selvstændige” på nye arbejdsplatforme, som eksempelvis budtjenesten Wolt og rengøringensplatformen Happy Helper.

Netavisen Pio har talt med to argentinske kvinde, som er på Working Holiday i Danmark. De anslår, at der alene hos Wolt arbejder 500 argentinere.
  

Opholdstilladelser til Working Holiday 2014 -2019

Kilde: Tal fra udlændingestyrelsens rapport “Tal og fakta på udlændingeområdet 2018” samt Netavisen Pios aktindsigt i tal fra 2019 fra Udlændinge- og Integrationsministeriet / Styrelsen for International Rekruttering og Integration.

Fagforbundet 3F kalder Working Holiday-ordning for “uanstændig”, fordi man mener, at ordningen indeholder “en cocktail af de elementer, der skal til for at drive social dumping.”
 

Tesfaye: Vi vil ikke acceptere social dumping

Working Holiday-ordningen bør ikke fungere som en rekrutterings-ordning for virksomhederne, har udlændinge- og integrationsminister, Mattias Tesfaye (S) tidligere slået fast.

“Ordningen er netop til for de unge. Det er ikke en rekrutteringsordning for virksomhederne. Vi vil under ingen omstændigheder acceptere, hvis der er virksomheder, der misbruger vores opholdsordninger til social dumping. Vi har regler, der bygger på tillid. Til gengæld straffer vi tillidsbrud hårdt,” skrev ministeren i et skriftligt svar til Netavisen Pio i september.  

Vi skal være over det, uanset i hvilken form udnyttelse stikker sit hovede frem

Venstrefløjen vil have ordningen ændret

Både SF og Enhedslisten ønsker, at der bliver strammet op på ordningen, fordi partierne mener, at den åbner en mulighed for social dumping.

“Det er atter et eksempel på, at social dumping hele tiden finder nye kringlede veje. Vi skal være over det, uanset i hvilken form udnyttelse stikker sit hovede frem,” lød det fra SF’s beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, i et skriftligt svar til Netavisen Pio

Det forslag vil jeg rejse over for ministeren

Beskæftigelsesordfører i Enhedslisten, Victoria Velasquez, mener, at det bør gøres til lovkrav, at unge på Working Holiday arbejder på overenskomstmæssige løn- og arbejdsvilkår.

“Det forslag vil jeg rejse over for ministeren, så vi får lukket det hul i loven til gavn for både de unge og det danske arbejdsmarked,” sagde Victoria Velasquez til Netavisen Pio.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ideen med at unge mennesker får mulighed for at rejse ud, for at se og lære andre forhold end de hjemlige, er jo ganske glimrende. Når virksomheder misbruger ordningen, er det naturligvis ikke i orden.
Kan man ikke indgå en godkendt kontrakt om løn, arbejdstid og arbejdsforhold, som er tilpasset forholdene på det danske arbejdsmarked. Det vil være til gavn for begge parter. Man behøver ikke at besværliggøre noget, der kan gøres forholdsvis simpelt.