Annonce

Minister kan ikke love flere dagpenge og usikkerhed om V's udlændingepolitik

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Så er det blevet fredag og tid til vores daglige nyhedsoverblik, som i dag indeholder historier om en minister som ikke vil love flere penge, seneste nyt fra udlændingedebatten, en fodboldspiller der er kommet i klemme i systemet og færinger, som vil følge Trump.

Velkommen til ugens sidste udgave af nyhedsoverblikket Aktuelt.

 

Minister: Ikke penge til at hæve dagpengene

Mange års arbejdsudbudsreformer og udhuling af offentlige ydelser har efterladt sikkerhedsnettet så tyndt, at op imod 400.000 danske lønmodtagere nu har tegnet private lønforsikringer.

Men selvom beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) anerkender problemet, har han ikke nogen løsning i ærmet.

"Vi har ikke lige nu og her 10 milliarder kroner at proppe ind i systemet, så vi kan øge kompensationen fra den ene dag til den anden. Det er et meget væsentligt opmærksomhedspunkt, men vi ved også, at der nok ikke er hverken økonomisk eller politisk vilje i Folketinget lige nu,” siger han til Altinget.

En højere dagpengesats har længe stået højt på ønskesedlen i fagbevægelsen.

Peter Hummelgaard skriver på Facebook, at han dog fortsat gerne vil diskutere om man kan forbedre dagpengesystemet.

placeholder

Læs hele historien her.

 

DF og S savner klarhed om Venstres udlændingepolitik

Der er på det seneste kommer flere forskellige udmeldinger fra toneangivende Venstre-folk, når det kommer til udlændingepolitikken.

Det har gjort tidligere formand og nuværende udlændingeordfører for Dansk Folkeparti Pia Kjærsgaard i tvivl om, hvad Venstre mener. Også Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører Rasmus Stoklund er i tvivl.

”Jeg synes, at det er bekymrende, at Ellemann-Jensen er vævende og ikke er mere klar i spyttet om, hvad han mener om udlændingepolitikken,” siger sidstnævnte til Ritzau.

placeholder

Venstre holder landsmøde i weekenden.

Læs hele historien her.

 

Folketingsvalgs spændte ben på fodboldspillers statsborgerskabsansøgning

Det er ikke så tit, at vi har sportsnyheder i Aktuelt. Men en sag om en næsten dansk fodboldspiller er endt på udlændingeminister Matias Tesfayes bord.

Det handler om FC København-spilleren Mohammed Daramy, der har søgt dispensation til at få hastebehandlet en statsborgerskabsansøgning, så han bl.a. kan spille på landsholdet.

Daramy skulle egentlig automatisk være blevet statsborger, da hans mor forleden fik statsborgerskab, men fordi behandlingen af indfødsretten er blevet rykket pga. folketingsvalget, og Daramy undervejs er fyldt atten, får han det ikke længere.

”Jeg kan ikke udtale mig om enkeltsager, men Venstre var jo med til at indføre ordningen, fordi vi grundlæggende ikke mener, det skal komme børnene til skade, at der blev afholdt folketingsvalg på det tidspunkt, der gjorde,” siger Venstres indfødsretsordfører Morten Dahlin til Tipsbladet og fortsætter:

”Det er vigtigt at slå fast, at det her ikke er en ordning, vi har indført på grund af en enkeltsag. Det er en principiel sag for os. Og det kan bedst bevises ved, at jeg som dedikeret Brøndby-mand aldrig ville gøre noget, der hjælper Parken Sport & Entertainment/Football Club Copenhagen, eller hvad de kalder sig nu om dage.”

Den dispensation er flere partier nu klar til at give.

Læs hele historien her.

 

Færøerne vil have ”ambassade” i Jerusalem

Færøerne arbejder på højtryk for at placere en ambassadelignende repræsentation i Israel og samtidig anerkende Jerusalem som israelsk hovedstad.

Dermed følger Færøerne i kølvandet på Trump-administrationen, der for nyligt valgte at flytte ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem.

Det oplyser den færøske udenrigsminister, Jenis av Rana, ifølge Politiken.

Dermed går Færøerne, der er en del af rigsfællesskabet, tilsyneladende imod den linje, som statsminister Mette Frederiksen (S) udstak, da hun for nylig besøgte landet.

Her sagde hun til det færøske medie KVF, at i spørgsmålet om Israel "følger vi i rigsfællesskabet den europæiske linje". "Det betyder, at repræsentationer i mine øjne skal ligge i Tel Aviv".

Ikke desto mindre bekræfter den færøske udenrigsminister, at han fortsat arbejder på fuld tryk for at udføre Jerusalem-planen.

Læs hele historien her.

 

Penge til F35-naboer

Regeringen har indgået en aftale med partierne bag forsvarsforliget om støjkompensation til naboerne på Flyvestation Skrydstrup nær Vojens.

Det er nødvendigt, fordi forsvarets nye kampfly F-35, der skal placeres på Flyvestation Skrydstrup larmer ganske meget.

Partierne bag aftalen er enige om at bruge cirka 250 millioner kroner på opkøb og støjisolering. Pengene holdes inden for det samlede kampfly-budget.

“Vi er nået frem til en retfærdig og ambitiøs støjkompensationsmodel. En model der sikrer, at flyvevåbnet kan beskytte Danmark og danskerne samtidig med, at naboerne til Flyvestation Skrydstrup bliver behandlet ordentligt. Det handler om Danmarks sikkerhed, men det handler også om godt naboskab. Jeg er tilfreds med, at vi nu står med en markant større og bedre model, end den jeg overtog fra den tidligere regering,” udtaler forsvarsminister Trine Bramsen.

Modellen omfatter støjkompensation for mere end 1600 boliger i området omkring Flyvestation Skrydstrup.  Heraf får beboerne i 117 af de mest støjbelastede boliger også et tilbud om, at staten opkøber deres huse. Et tilbud der gælder i 10 år.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet