Annonce

Minister med medieudspil: "Den demokratiske samtale skal styrkes"

Flere penge til lokale medier, mere kontrol med techgiganter og mere indhold til de unge, lyder det i regeringens udspil til et nyt medieforlig.
Et nyt medieforlig skal sikre den demokratiske samtale i alle dele af landet.

Det var hovedbudskabet fra kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), da hun torsdag præsenterede regeringens udspil til et nyt medieforlig.

Regeringen vil med udspillet sikre, at der fortsat produceres journalistik tæt på danskerne, og at de små lokale og regionale medier sikres ressourcerne til at kunne distribuere digitalt.

Vil ændre mediestøtten

Siden 2010 er omkring hver fjerde lokale ugeavis lukket, og der er blevet stadig færre lokale redaktioner på de nationale og regionale dagblade.

Blandt andet derfor foreslår regeringen en anden fordeling af mediestøttens redaktionelle produktionsstøtte, så de store landsdækkende nyhedsmedier får mindre og lokale og regionale medier til gengæld får mere.

Det skal sikre, at der fortsat er journalister og medier tæt på borgerne, mener ministeren, der - for at understrege den pointe - havde henlagt præsentationen af udspillet til Dagbladet Ringsteds lokaler.

"En ny medieaftale skal styrke mediernes mulighed for at udfylde deres rolle i demokratiet," sagde Ane Halsboe-Jørgensen.

Regeringen foreslår også at ændre på kriterierne til mediestøtten, så medier der især arbejder med lyd og video også kan få del i støtten. Det skal bl.a. styrke de medier, som henvender sig til unge.

Der uddeles årligt omkring 350 millioner kroner i mediestøtte. Hertil kommer et mindre millionbeløb til udviklingsstøtte.

Vil sikre dansk indhold på stream

Flere og flere danskere har abonnement på streamingtjenester. Med udspillet vil regeringen sikre, at der fremover produceres dansk kvalitetsindhold til tjenesterne.

Regeringen foreslår derfor, at der indføres et "kulturbidrag" fra streamingtjenester på fem procent af tjenesternes omsætning i Danmark, som skal anvendes til produktion af dansk indhold.

Det er rettet mod streamingtjenester som Netflix, HBO, Disney+ og Amazon Prime, der ifølge ministeren ikke bare skal producere såkaldt generisk indhold med danske skuespillere, som så ligner noget der kunne være produceret alle mulige andre steder, men indhold, der har udgangspunkt i dansk kultur, samfundsforhold og historie, som der står i udspillet.

Ministeren satte ikke selv navn på, men generisk indhold er f.eks. en serie som The Rain, som Netflix producerede i Danmark, men som ligeså godt kunne være lavet i Storbritannien eller USA.

Mere styr på techgiganter

Regeringen vil med udspillet også have mere styr med tech-giganternes platforme og algoritmer.

Regeringen mener, at der er behov for større viden om de effekter, tech-giganternes platforme har på vores samfund, bl.a. hvordan debatten på sociale medier skaber politisk polarisering og giver unge dårligt selvværd.

"Danmark skal gå forrest for at sikre større demokratisk kontrol med techgiganterne, der på kort tid har opnået enorm indflydelse på vores liv, vores samfund og vores fællesskab," sagde Ane Halsboe-Jørgensen.

Det skal blandt andet ske ved, at der etableres et nyt "Center for Tech og Demokrati", der skal følge udviklingen.

Derudover anmodes tech-giganter officielt om at dele oplysninger om algoritmers effekter på det danske samfund, herunder blandt andet demokratiet og trivslen.

Vil sparke politikerne ud af DR

Med i regeringens udspil er også et forslag om at fjerne de seks af Folketingets partier udpegede bestyrelsesmedlemmer í DR og erstatte dem med "uafhængige" medlemmer, som man i dag har det på TV2.

”Det er regeringens udspil, at vi i højere grad har en bestyrelse, som vi for eksempel ser i TV 2, hvor det er en bestyrelse, som ikke er håndholdt udpeget af de enkelte partier, men at vi ser på – når vi sammensætter bestyrelsen – et samlet kompetencefelt,” sagde kulturministeren.

Desuden foreslår regeringen, at der nedsættes et udvalg, der blandt andet skal komme med et forslag til en medieombudsmand, som efter svensk forbillede, skal bidrage til "god publicistisk praksis", om hvordan influencere og bloggere bedre kan stilles til ansvar for deres indhold, og på hvordan man styrker Pressenævnet i en digital tidsalder.

Den samlede ramme for medieforhandlingerne er 4,8 milliarder kroner. Af dem går cirka 3,2 milliarder til driften af Danmarks Radio.

Det nuværende medieforlig udløber ved årsskiftet.

Hele udspillet kan læses her.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

At flytte tilskud fra de store dagblade som BT. EB. Jyllands Posten og Berlingske m.fl. er en super god ide.
De Borgerlige partier må selv betale for deres reklameaviser.

Til Ane Halsboe-Jørgensen med flere. God ide med at streamingtjenesterne skal deltage, så vi kan få danske produktioner. Jeg var så sur, da Liberal Alliance fik beskåret DR så meget, at jeg og flere blev tvunget til at se mere fra de kommercielle kanaler. 5 % er ikke meget, men det er da en begyndelse. Mvh Aage Bliddal

"Af dem går cirka 3,2 milliarder til driften af Danmarks Radio".

"Økonomisk lussing til DRs generaldirektør : Må nøjes med årsløn på 3.785.796 kroner – har tidligere fået kæmpe bonus efter massefyringer".
https://journalista.dk/oekonomisk-lussing-til-drs-generaldirektoer-maa-n...

Er jeg den eneste der er træt af at genudsendelser fylder det meste af sendefladen, og de urimeligt høje lønninger?
3,7 mill for at bestyre en genbrugsbutik!!!
Som en læser engang skrev om genudsendelserne i DRTV: 'i aften skal jeg se en god film, jeg ved en er god for jeg har set den før'. Der er snart ikke farve mere på Barnaby, den er slidt af.

Kurt, nej du er ikke alene, nu er vi i hvert fald 2 der er træt af utallige genudsendelser. Og jeg fatter heller ikke at lønniveauet skal være så himmelråbende højt.

DDR virker i alt for høj grad som en regeringskanal - dog altid med en lidt venstredrejet orientering. Jo, man kan godt gå kritisk til politikerne, men man holder kæft og vælger side om og i en lang række sager. Under pandemien har der tydeligvis været mundkurv på; alternativer til "vaccinerne" måtte der ikke fortælles om. Den specielle situation i Canada, hvor Trudeau er gået i flyverskjul, hører vi heller ikke noget videre om. Om Trump hører vi kun negative ting, ligeledes om Rusland, kun negative ting. Kunne det tænkes at den militær-industrielle sektor trænger til lidt indkomster, nu hvor Big Pharma virkelig har scoret kassen?

Jamen Gunner, DR skal ikke bringe fake-news. Dvs. at anti-vaxxere og deres vrøvl skal der ikke reklameres for. Og hvem i alverden kan finde på noget positivt om Trump, der sig selv er fyldt med fake-news. At finde noget godt at skrive om Rusland, kræver nok at journalister graver MEGET dybt.
Så jeg tvivler på, at du kan finde et medie i DK, som opfylder dine krav.

Hans Jensen, du har helt ret, vaccinemodstanderen Gunnar Johansen må finde nogle andre medier der vil fremføre hans teorier om vacciners skadelighed. Han foretrækker at gå til den "kloge" mand som man gjorde i de "gode" gamle dage inden man opfandt penicillin, vaccine mod kobber og polio.

Der skulle stå kopper.

Hvorfor skal det nu hedde sig at jeg er vaccinemodstander? Jeg er fuldt vaccineret, men selv Sundhedsstyrelsen må jo indrømme at "vaccinerne" ikke rigtigt duer over for Omicron. Og jeg går heller ikke til nogen klog mand, men jeg lytter til læger som Sundhedsstyrelsen af uvisse grunde ikke lytter til, og de læger er ret enige om at et fornuftigt indtag af vitamin D redder liv, også her i Corona-tiden.
Lyt fx til dette interview med den engelske læge David Grimes:
https://www.youtube.com/watch?v=WjbpkeSqLjc
Han fortæller en meget interessant historie om de 26 engelske læger der døde i tiden mellem 20. marts 2020 og seks uger frem.
Du skal i øvrigt være opmærksom på at de amerikanske myndigheder for relativ kort tid siden, jeg kan ikke lige finde tidspunktet, ændrede definitionen af ordet "vaccine", så det vi har fået indsprøjtet, nu kan kaldes en vaccine. Det kunne det ikke i "gamle" dage. Definitionen af ordet "pandemi" er også ændret for nogen tid siden. Det nærmer sig det Orwell kaldte "nysprog".

Spol frem til 34:00 minutter inde i videoen for at høre historien.

Hvis man så ovenikøbet kunne få den tilsyneladende endeløse strøm af "influencere" til i stedet at tage et job, ville meget være nået.

At de skal stilles til ansvar for deres indhold er da en god start.

Annonce