Minister og SMVdanmark til revisorer: Udvis samfundssind

Rundspørge viser, at revisorerne skruer op for priserne til corona-bistand: Flere af SMVdanmarks medlemmer oplever prishop på 5.000 kroner
Foto: Jan Kjærgaard
Erhvervsminister Simon Kollerup (S)
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) indskærper nu over for landets revisorer, at de skal udvise samfundssind og ikke skrue priserne i vejret, når de hjælper de virksomheder, der ansøger om hjælpepakker.

Jeg vil gerne have lov at indskærpe over for revisorbranchen, at det er ikke i orden at udnytte den her situation

“Jeg vil gerne have lov at indskærpe over for revisorbranchen, at det er ikke i orden at udnytte den her situation, hvor mange har brug for revisorernes hjælp, til at skrue priserne op eller tage helt urimelige betalinger for opgaven,” siger Simon Kollerup til DR Nyheder.

Den løftede minister-pegefinger til revisorerne kommer som reaktion på, at brancheorganisationen for små- og mellemstore virksomheder, SMVdanmark, og Foreningen Danske Soloselvstændige melder om eksempler på stigende priser for revisorhjælp til støttepakker.

Prisstigninger på 5.000 kroner

Hvis virksomheder vil søge kompensation for deres faste omkostninger, kræver det et stempel fra en godkendt revisor, hvor staten kompenserer 80 procent af revisorregningen op til 20.000 kroner.

Lønkompensations-ordningen og kompensation for tabt omsætning kræver ikke revisor-erklæring, men mange virksomheder har alligevel fået hjælp til ansøgningerne fra en revisor.

SMVdanmark har spurgt medlemmerne, hvad de har betalt for hjælp hos en revisor til at søge hjælpepakker.

Lidt under hver tiende af de adspurgte virksomheder har oplevet, at priserne for en revisor er steget med gennemsnitligt 42 procent:

Det er bestemt ikke samfundssind, hvis der er revisorer, der forsøger at udnytte situationen til at tjene nogle ekstra penge

“Det er bekymrende, at nogle af vores medlemmer oplever prisstigninger på ydelser fra revisorerne i forbindelse med hjælpepakkerne, hvor nogen jo står på kanten af konkursen. Det er bestemt ikke samfundssind, hvis der errevisorer, der forsøger at udnytte situationen til at tjene nogle ekstra penge - altså udnytte den ekstra efterspørgsel, der er efter deres hjælp her under corona-krisen,”siger cheføkonom i SMVdanmark, Mia Amalie Holstein, til Netavisen Pio.

Cheføkonomen oplyser, at fleremedlemmer har oplevet prishop påca.5.000 kroner - fra  15.000 kroner til 20.000 kroner.

I gennemsnit har virksomhederne betalt 11.511 kroner for revisorhjælp i forbindelse med ansøgning om hjælp fra hjælpepakkerne.

Påfaldende med revisor-honorar på præcis 20.000

Hos Foreningen for Danske Soloselvstændige, der er stiftet i kølvandet på coronakrisen, er revisorhonorarer på op til 20.000 kroner ikke noget særsyn, uanset hvor små virksomheder der er er tale om.

Foreningens formand, Birgitte Feldborg, betegner det som "påfaldende", at mange af medlemmerne har fået tilbud på præcist 20.000 kroner, som er den maksimale udgift til revisor, som staten yder tilskud til:

“Jeg er ikke i tvivl om, at revisorerne sætter prisen efter kompensationen. Vi ser eksempler, hvor de meget direkte fortæller kunden, at prisen er 20.000 kroner, men at kunden kun skal betale de 4.000 kroner selv, fordi staten kompenserer resten, siger Birgitte Feldborg, til DR Nyheder.

En del af foreningens 4.000 medlemmer omsætter for meget små beløb om måneden – helt ned til 10.000 kroner. For de virksomheder er en revisorregning på 10.000 eller 20.000 kroner astronomisk høj.

Men der er også brug for, at revisorerne viser samfundssind

“Vi er helt med på, at vi skal undgå snyd med hjælpepakkerne, og at der er brug for kontrol. Men der er også brug for, at revisorerne viser samfundssind,” siger Birgitte Feldborg, der tidligere har slået til lyd for en bagatelgrænse for revisor-godkendelser.

Peter Laust Hansen, indehaver af en lille cafe i Faaborg, er helt afhængig af at få del i statens hjælpepakker:

“Normalt stoler man jo blindt på sin revisor, men jeg har fået tilbud fra revisorer på helt op til 14.000 og 16.000 kroner plus moms. Det får mig til at tænke, at nogle revisorer skruer priserne op, fordi staten dækker en stor del af regningen,” siger Peter Laust Hansen til DR Nyheder og tilføjer:

“Min frygt er, at revisorerne driver rovdrift på vores fælles kasse; de her penge kunne jo være brugt på spritservietter på hospitalerne.”

Revisorer afviser kritikken

Hos revisorbranchens brancheorganisation, FSR, genkender de ikke det billede, som de små og mellemstore virksomheder tegner.

Tværtimod mener administrerende direktør Charlotte Jepsen, at mange revisorer har udvist mådehold og ansvarlighed:

“Jeg taler med rigtig mange medlemmer, som er stærkt optagede af at hjælpe deres kunder, for kunderne er jo også deres forretning på den anden side af krisen,” siger Charlotte Jepsen til DR Nyheder.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce