Annonce

Minister til forældre med børn i dagtilbud: Hold jeres børn hjemme, hvis I kan

Minister-melding møder kritik fra både højre og venstre side i folketingssalen: "Hold op med at belære forældrene," lyder det fra de konservative
Tirsdag fastslog statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde, at forsamlingsforbudddet sænkes fra ti til fem, og at afstandskravet i butikker og offentlig transport skærpes. Derimod holdes daginstitutioner fortsat åbne.

Den melding mødte hård kritik fra venstrefløjen og pædagogernes fagforening, BUPL, der havde håbet på en nedlukning af hele dagtilbudsområdet - bortset fra nødbørnepasning. Henset til det store smittetryk.

Tirsdag aften fulgte børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil op med en uddybende melding.

Nu lyder opfordringen fra regeringen, at forældre med børn i dagtilbud opfordres til at holde sine børn hjemme, hvis man har mulighed for det.

Opfordringen gælder ikke mindst forældre, som er blevet hjemsendt på grund af coronakrisen, men som ikke arbejder hjemmefra:

Hvis man arbejder hjemme, så skal man med god samvittighed sende sine børn i institution

“Hvis man arbejder hjemme, så skal man med god samvittighed sende sine børn i institution. Det er egentlig den største forskel i forhold til, hvordan vi greb det an i foråret. Erfaringerne viser, at det her med at passe børn, samtidig med at man skal arbejde, ikke kan lade sig gøre,” siger Pernille Rosenkrantz-Theil til DR Nyheder og uddyber:

“En af de erfaringer, vi gjorde os fra foråret, er, at det der med at passe et arbejde hjemme fra og samtidig have to eller tre små børn om benene, det er hverken godt for forældrene eller for børnene,” siger Rosenkrantz-Theil.

Samtidig indfører regeringen nu en række nye COVID-tiltag på børne- og undervisningsområdet.

Børne- og uddannelsesministerens uddybende udmelding møder også kritik. Igen fra venstre side i folketingssalen, men nu lyder der også kritik fra blå blok.

Enhedslisten og SF foretrækker - som pædagogerne - fortsat, at man simpelthen lukker daginstitutioner og dagtilbud. Kun nødpasning bør finde sted.

K: Hold op med at belære forældrene

I blå blok er der tilfredshed med, at daginstitutionerne fortsat holdes åbne. Det er godt for produktions-Danmark, og alle de forældre som skal passe deres arbejde, men så hører tilfredsheden også op:

Jeg tror godt familierne selv kan finde ud af om de skal aflevere deres børn eller ej

“Jeg tror godt familierne selv kan finde ud af om de skal aflevere deres børn eller ej. Man behøver ikke som regering og gå ud og belære forældrene om, hvordan de skal takle situationen. Det tror jeg faktisk godt børnefamilierne selv kan finde ud af,” siger de konservatives børne- og familieordfører hos de konservative, Brigitte Klintskov Jerkel, således til TV 2.

SF’s børneordfører, Jacob Mark, kalder børne- og undervisningsministerens uddybende udmelding "bekymrende":

“Ingen krav om nødpasning eller mundbind ved aflevering. Men opfordring til forældre om at holde børn hjemme, hvis muligt. Og institutionerne skal dele op i mindre grupper og ellers lukke. Det er en bekymrende løsning fordi den skubber ansvar over på forældre og personale,” skriver han på Twitter.

placeholder

 

Nye COVID-tiltag på børne- og undervisningsområdet

 

For at bevare kontrollen med epidemien i den kommende tid indfører regeringen en række skærpede tiltag og restriktioner.

Sundhedsmyndighederne vurderer, at dagtilbud fortsat kan holdes åbne, da de mindre børn ikke driver smitteudviklingen i epidemien. Ud fra et forsigtighedsprincip vil der dog i den kommende tid være et skærpet fokus på ekstra smitteforebyggende tiltag i dagtilbud mv. med følgende tiltag:

  • Dagtilbuddene er i udgangspunkt åbne, men pasning af børn foregår i mindre, faste grupper, hvor det er muligt

  • Opfordring til at holde børn hjemme, hvis man kan.

  • Skærpet opfordring til, at aflevering og afhentning af børn foregår udendørs, samt at forældre opfordres til at bære mundbind eller visir ved aflevering og afhentning inden døre, hvis det er vanskeligt at holde afstand.

  • Modeller for test af personale i dagtilbud udvikles, fx kviktest.

  • Afstandsanbefalingen øges ud fra et forsigtighedsprincip fra 1 til mindst 2 meter i en afgrænset periode. Der gælder visse undtagelser fra anbefalingen, blandt andet i dagtilbud og ved undervisning af sårbare personer.

  • De skærpede tiltag gælder fra fredag den 8. januar til og med 17. januar 2021.

Kilde: Børne- og undervisningsministeriet

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet