Annonce

Minister: Vi vil ikke acceptere misbrug af vores ordninger

Working Holiday-ordningen er ikke en rekrutteringsordning for virksomhederne, understreger udlændinge- og integrationsminister, Mattias Tesfaye.
Flere og flere unge fra lande uden for EU kommer til Danmark for at bo og arbejde i en kortere perioder gennem den såkaldte Working Holiday-ordning, der er tredoblet på få år.

Og det er en god ting, at flere unge udlændinge ønsker at komme til Danmark på “arbejdsferie”, mener udlændinge- og integrationsminister, Mattias Tesfaye: 

“Jeg har godt bemærket, at antallet af opholdstilladelser på Working Holiday-ordningen er vokset. Unge mennesker skal have mulighed for at komme rundt i verden og opleve forskellige lande. Det er en god ting,” skriver ministeren i et skriftligt svar til Netavisen Pio.

Vi vil under ingen omstændigheder acceptere, hvis der er virksomheder, der misbruger vores opholdsordninger til social dumping

Mattias Tesfaye understreger dog, at ordningen er til for de unge og ikke skabt for at give virksomhederne en ekstra rekrutteringskanal:

“Ordningen er netop til for de unge. Det er ikke en rekrutteringsordning for virksomhederne. Vi vil under ingen omstændigheder acceptere, hvis der er virksomheder, der misbruger vores opholdsordninger til social dumping. Vi har regler, der bygger på tillid. Til gengæld straffer vi tillidsbrud hårdt,” lyder det i ministerens svar.
 

3F: En cocktail til social dumping

I fagforbundet 3F har man også bemærket ordningens stigende popularitet blandt de unge, der især kommer til Danmark fra Argentina og Chile.

Hele ordningen omkring “Working Holiday” har en cocktail af de elementer, der skal til for at drive social dumping

Men i 3F er man meget betænkelige ved stigningen, fordi man mener, at Working Holiday-ordningen indeholder alle de elementer, som fører til social dumping på det danske arbejdsmarked: 

“Jeg er ikke overrasket over, at “Working Holiday”-ordningen nu er større end Au Pair-ordningen. Hele ordningen omkring “Working Holiday” har en cocktail af de elementer, der skal til for at drive social dumping,” siger Gruppeformand for Privat Service, Hotel og Restauration i 3F, Tina Møller Madsen, til Netavisen Pio.

I årets første syv måneder har 2300 ikke-europæiske unge fået tilladelse til at komme på arbejdsferie i Danmark. Ud af dem var over 1500 argentinere, hvis hjemland er plaget af økonomisk krise.
 

Opholdstilladelser til Working Holiday 2014 -2019

Kilde: Tal fra udlændingestyrelsens rapport “Tal og fakta på udlændingeområdet 2018” samt Netavisen Pios aktindsigt i tal fra 2019 fra Udlændinge- og Integrationsministeriet / Styrelsen for International Rekruttering og Integration.

Vi skal være over det, uanset i hvilken form udnyttelse stikker sit hovede frem


Venstrefløjen: Regeringen skal se på ordningen

Hos SF og Enhedslisten mener man, at stigningen bør give regeringen anledning til at se Working Holiday-ordningen efter i sømmene.

“Det er atter et eksempel på, at social dumping hele tiden finder nye kringlede veje. Vi skal være over det, uanset i hvilken form udnyttelse stikker sit hovede frem,” lyder det fra SF’s beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, i et skriftligt svar til Netavisen Pio.

Det forslag vil jeg rejse over for ministeren, så vi får lukket det hul i loven til gavn for både de unge og det danske arbejdsmarked

Hos Enhedslisten mener beskæftigelsesordfører, Victoria Velasquez, at ordningen bør laves om, så det bliver et lovkrav, at de unge arbejder på overenskomstmæssige løn- og arbejdsvilkår, mens de opholder sig i landet.

“Det forslag vil jeg rejse over for ministeren, så vi får lukket det hul i loven til gavn for både de unge og det danske arbejdsmarked,” siger Victoria Velasquez til Netavisen Pio.

Begge partiers beskæftigelsesordførere beskræfter over for Netavisen Pio, at de nu vil rejse problemstillingen over for regeringen.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet