Minister vil ændre regler om arbejdstid efter Femern-ballade

Arbejdstilsynet gav grønt lys til 28-dages vagt på Femern-byggeriet - beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil undgå at det gentager sig
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S)
Det skal være slut med at arbejdsgivere får godkendt arbejdstider a la dem, som Arbejdstilsynet godkendte i forbindelse byggeriet af Femern-forbindelsen.

Arbejdstilsynet blåstemplede ganske overraskende, at maskinførere og bygningsarbejdere hos det hollandske tunnel-konsortium, Fehmarn Belt Contractors (FBC), arbejdede i 12-timers vagter hver dag i 28 dage i træk - uden fridage.

Men nu vil beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ændre reglerne, så den slags vagtskemaer ikke igen får danske myndigheders blå stempel.

Det fremgår af et svar fra Peter Hummelgaard til Folketingets Beskæftigelsesudvalg:

Derfor har jeg taget initiativ til en ændring af arbejdsmiljølovgivningens regler om hvileperiode og fridøgn

“Jeg er generelt meget optaget af spørgsmålet om ordentlige arbejdsvilkår, herunder at reglerne ikke skal kunne udnyttes til social dumping. Derfor har jeg taget initiativ til en ændring af arbejdsmiljølovgivningens regler om hvileperiode og fridøgn.”

Ministeren glæder sig i svaret i øvrigt over, at den hollandske hovedentreprenør på Femern-forbindelsen, FBC, 28. september indgik overenskomst med danske fagforbund.

Fagforening skal høres

Fagbladet 3F erfarer, at det er Arbejdsmiljølovens bekendtgørelse om hvileperiode og fridøgn, ministeren vil ændre.

Den kommende ændring vil, ifølge Fagbladet 3F, indebære, at danske myndigheder fremadrettet kun kan give tilladelse til udvidede arbejdstider, hvis en dansk fagforening eller lønmodtagerorganisation er med i aftalen.

Arbejdstilsynet gav i august 28-dages vagterne sit blå stempel med henvisning til, at FBC’s eget arbejdsråd havde godkendt vagterne.

Det er den finte, der nu lukkes.

Indgik overenskomst efter pres

Det hollandske firma, FBC, gav 28. september efter for presset fra den danske fagbevægelse og tegnede overenskomst. Samtidig droppede firmaet det omstridte 28 dages-vagtskema.

Nyheden om overenskomsten mellem FBC og fagbevægelsen gav formanden for 3F Byggegruppen, Claus von Elling, under en demonstration mod FBC foran Arbejdsretten.

Vi har fået en overenskomst, der indeholder et kædeansvar

"Vi har fået en overenskomst, der indeholder et kædeansvar i hele den entrepriserække, der er omfattet af FBC's entrepreprise på Femern Bælt. En overenskomst, der indeholder en aftale om, at timelønnen ikke kan fastsættes lavere end gennemsnitslønnen for faget. Det er en overenskomst, som indeholder alt det bedste fra alle overenskomsterne under BAT-kartellet. En overenskomst, som sikrer de rettigheder for lønmodtagerne, som vi kender det fra det danske arbejdsmarked," sagde Claus von Elling i sin tale til demonstranterne.

Festdag med champagne

Med den melding ændrede demonstrationen straks karakter. Fra at være en demonstration mod FBC, blev demo'en i stedet til en festdag for den danske model:

"Dagen i dag, det er en festdag for den danske model. Dagen i dag viser styrken i den danske model - at den virker når vi står sammen skulder ved skulder," sagde Claus von Elling fra talerstolen.

Han bød derefter i dagens anledning demonstranterne på et lille glas champagne

Han bød derefter i dagens anledning demonstranterne på et lille glas champagne og sluttede af med denne personlige hilsen til de fremmødte demonstranter:

Demonstration mod FBC blev forvandlet til en festdag for den danske model

"Tak for jeres deltagelse i demonstrationen på Lolland. Tak for jeres deltagelse ved demonstrationen i dag ved Arbejdsretten. Tak fordi I endnu engang viser, at i Danmark, der kæmper vi sammen for ordnede forhold på de danske arbejdspladser. Tak for kampen, gutter."

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce