Minister vil give Paludan gult kort og Finland får yngste statsminister

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
En ny uge er i gang i dansk politik.

For Stram Kurs’ leder Rasmus Paludan har det betydet et gult kort fra indenrigsministeren. Det sker fordi, der er mistanke om, at partiet har fusket med indsamlingen af vælgererklæringer.

Minister og fiskeri og ligestilling Mogens Jensen (S) er en anden person, som er kommet lidt skævt ind i den nye uge. Eksperter mener nemlig, at ministeren har givet forkerte oplysninger til Folketinget i sag om fiskekvoter.

Og så er tidligere chefredaktør på Politiken, israelsk agent og Cavlingprisvinder, Herbert Pundik, død 92 år gammel.
 

Minister vil give gult kort til Rasmus Paludan

Social- og Indenrigsminister Astrid Krag (S) griber ind over for Stram Kurs' indsamling af vælgererklæringer efter begrundet mistanke om regelbrud. Det oplyser ministeriet.

Dermed tager ministeriet for første gang en ny lov i brug, der blev vedtaget kort efter valget. Den har til formål at stoppe omgåelse af reglerne omkring indsamling af vælgererklæringer.

“Vi har arbejdet målrettet på at lukke smuthullerne i systemet, og nu bruger vi så for første gang de nye redskaber, som hele Folketinget står bag,” skriver social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) i en pressemeddelelse.

Stram Kurs har, ifølge ministeriet, både brugt e-mailadresser, de ikke har været bemyndiget til at bruge, samt genbrugt e-mailadresser i systemet.

Læs historien på DR Nyheder.

 

Tidligere chefredaktør og Herbert Pundik er død

92-årige Pundik er sovet stille ind i sit hjem her søndag aften, oplyser familien til Politiken.

Før han i 1965 kom til Politiken, var han i 10 år udenrigskorrespondent for Information og blev i 1967 tildelt Cavlingprisen. Siden har han indrømmet, at han fra reportagerejser i Afrika rapporterede til det israelske efterretningsvæsen Mossad.

Han var formet af sin jødiske slægts fortid, og Herbert Pundik var med, da familien under Anden Verdenskrig igen måtte tage flugten til Sverige.

Den nuværende chefredaktør på Politiken, Christian Jensen, kalder på Twitter Pundik for “en af de største journalister, chefredaktører og personligheder, danske presse har haft”.

Læs mere om hans liv på Politiken.

 

Finland: 34-årig socialdemokrat står til at blive statsminister

Hvis Finlands rigsdag tirsdag stemmer ja til socialdemokraten Sanna Marin, bliver den 34-årige minister Sanna Marin ny regeringsleder.Søndag har Finlands socialdemokrater har søndag valgt hende til partiets kandidat til at efterfølge Antti Rinne på statsministerposten.

Hvis hun får grønt lys fra rigsdagen, bliver Sanna Marin den yngste statsminister, Finland nogensinde har haft. Hun har en mere grøn profil og læner mere mod venstre end flere af sine partifæller, skriver den svenske avis Expressen.

Den tidligere statsminister Antti Rinne går af, fordi regeringspartneren i Centerpartiet meddelte, at der ikke længere var tillid til ham.

Læs hele historien her.

 

Eksperter: Mogens Jensen gav forkerte oplysninger til Folketinget

Da fiskeriministeren sagde, at de nye fiskekvoter lå inden for eksperternes rådgivning, var det i strid med sandheden.

Det mener eksperter og grønne organisationer, der nu beskylder fiskeriminister Mogens Jensen (S) for at “vildlede” Folketinget.

Peter Grønkjær, der lektor i marinbiologi ved Aarhus Universitet, mener, at man inden for to af de ti kvoter klart har overskredet den biologiske rådgivning.

“Den biologiske rådgivning er nemlig et tal, og det tal er, at fiskerne må fange præcis nul ton. Det har regeringen ikke ramt,” siger han.

Læs mere om fiskeri-sagen her.  
 

Ammitzbøll-Billes parti nærmer sig 2.000 vælgererklæringer

Partiet Fremad så dagens lys for en måned siden, og partiet har indtil videre indsamlet 1812 vælgererklæringer. Det oplyser Social- og Indenrigsministeriet til Jyllands-Posten.
Et parti skal indsamle over 20.000 vælgererklæringer for at blive opstillingsberettiget til Folketinget.

Partiet er stiftet af de tidligere Liberal Alliance-profiler Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund. Sidstnævnte fylder mandag 42 år.

“Tak for fantastisk venskab og samarbejde til Fremads næstformand. PS: Jeg ved, at det eneste, Christina ønsker sig, er vælgererklæringer,” skriver Ammitzbøll-Bille, der er partiets formand, i den forbindelse på Twitter.


Landets største virksomheder vil have øremærket barselsorlov til mænd

Lars Sandahl Sørensen, der er ny adm. direktør for Dansk Industri, vil have øremærket barsel til mænd.

Han mener, at Danmark på sigt skal gå længere end de otte ugers orlov, som Danmark ifølge EU skal øremærke til mænd.

Det er første gang nogensinde lægger Danmarks største erhvervsorganisation op til, at det skal være staten og arbejdsmarkedets parter, der dikterer, hvor lang barselsorlov mænd skal tage, hvis familierne vil have hele barslen betalt.

Læs mere om meldingen her.
Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook