Annonce

Minister vil nu belønne asylansøgere for tidlig hjemrejse

Afviste asylansøgere skal have tilbud om 20.000 kroner for at rejse hjem allerede efter første afslag, foreslår regeringen
Regeringen foreslår, at asylansøgere skal belønnes med 20.000 kroner, hvis de rejser hjem til hjemlandet allerede efter første afslag på asyl.

Det skriver Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse.

Regeringens mål er, at flere udlændinge skal rejse hjem, hvis de efter grundig sagsbehandling i Udlændingestyrelsen viser sig ikke at være reelle flygtninge.  

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) foreslår konkret, at asylansøgere, som bliver afvist af Udlændingestyrelsen, skal tilbydes 20.000 kroner for at rejse hjem og dermed undlader at få prøvet deres sag ved Flygtningenævnet.

Socialdemokratisk valgløfte

”Når asylansøgere anker deres sag, koster det i gennemsnit cirka 150.000 kroner at indkvartere personen, mens sagen behandles. Derudover skal vi betale for advokater og tolke. Men langt de fleste ender alligevel med at få afslag. Derfor sagde vi før valget, at det kan være bedst for alle parter, at udlændinge rejser hjem efter deres første afslag med 20.000 kroner i hånden. Og det forslag præsenterer vi nu,” siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye.

Derfor sagde vi før valget, at det kan være bedst for alle parter, at udlændinge rejser hjem efter deres første afslag med 20.000 kroner i hånden

I dag er der ifølge ministeriet cirka 1.100 afviste asylansøgere, der har ulovligt ophold i Danmark. Disse asylansøgere har efter en grundig sagsbehandling vist sig ikke at have et såkaldt beskyttelsesbehov og er derfor blevet afvist, først i Udlændingestyrelsen og senere i Flygtningenævnet. I gennemsnit koster det omtrent 300.000 kroner om året at have én afvist asylansøger på et hjem- eller udrejsecenter i Danmark.

Asylansøgere vil i dag automatisk få deres sag anket til Flygtningenævnet, hvis de får afslag på asyl i Udlændingestyrelsen. Derefter afgør Flygtningenævnet endeligt, om asylansøgerne skal have asyl.

Belønning for at rejse tidligt hjem

Regeringen ønsker med deres forslag at indføre et vindue på 14 dage efter afslaget i Udlændingestyrelsen, hvor asylansøgeren aktivt skal vælge enten at rejse hjem eller få prøvet afgørelsen i Flygtningenævnet.

I løbet af de 14 dage skal den nyligt oprettede Hjemrejsestyrelse fortælle asylansøgeren om muligheden for 20.000 kroner i hjemrejsestøtte og informere om blandt andet “andelen af stadfæstede asylafgørelser for den pågældende nationalitet”.

De asylansøgere, som træffer et valg om at rejse hjem inden de 14 dage, vil modtage 20.000 kroner i hjemrejsestøtte.

De 20.000 kroner er et supplement til den in kind hjemrejsestøtte på op til 20.000 kroner til frivillig hjemrejse, som asylansøgere i såkaldt udsendelsesposition i forvejen kan modtage.

In kind hjemrejsestøtte dækker over konkret støtte i asylansøgerens hjemland, som for eksempel kan være midlertidig indkvartering, hjælp til at komme i arbejde og medicin.

De asylansøgere, som ikke træffer et valg om at rejse hjem inden de 14 dage, vil automatisk få deres sag prøvet ved Flygtningenævnet.

Reaktion fra DF

Dansk Folkeparti vil tilsyneladende ikke støtte udlændinge- og integrationsministerens forslag. I al fald skriver partiets udlændingeordfører, Pia Kjærsgaard, følgende i et tweet:

Og hvor vil du finde flertal Tesfaye?

"Og hvor vil du finde flertal Tesfaye? Vel hos dine sædvanlige røde støttepartier når det gælder flere penge til udlændinge?"

"Hej Pia. Jeg håber blandt andet, at Dansk Folkeparti vil støtte forslaget. Det koster over 150.000 at fortsætte indkvartering. Dette er et forslag, der kan spare samfundet penge og give afviste asylansøgere en mulighed for at starte op igen i hjemlandet," lyder svar på tiltale fra Mattias Tesfaye på Twitter.

placeholder

Ny styrelse åbner

Regeringen har netop oprettet en ny Hjemrejsestyrelse. Styrelsen skal ikke mindst sikre, at flere udlændinge uden lovligt ophold rejser hjem.

Hjemrejsestyrelsen kommer til at bestå af cirka 250 medarbejdere og bliver tirsdag officielt indviet af udlændinge- og integrationsministeren og direktøren for Hjemrejsestyrelsen, Claes Nilas.

Med oprettelsen af Hjemrejsestyrelsen samler regeringen opgaverne på udsendelsesområdet, som i dag ligger hos flere aktører, hos én enkelt myndighed.

Det betyder, at alle de opgaver, der ikke er forbundet med tvang eller magtanvendelse, i fremtiden vil blive varetaget af Hjemrejsestyrelsen.

Læs mere om den nye Hjemrejsestyrelse her.

Fakta om afviste asylansøgere:

  • Omkring 83 procent (1.627 ud af 1.964) af de asylansøgere, som i 2019 fik behandlet en klage over afslag på asyl, fik stadfæstet afslaget i Flygtningenævnet.

  • For eksempel fik 137 ud af 139 asylansøgere fra Irak stadfæstet Udlændingestyrelsens afslag i Flygtningenævnet i 2019.

  • For asylansøgere fra Marokko var det 17 ud af 17, der fik stadfæstet et afslag i 2019.

  • Forslaget omfatter ikke asylansøgere, som får afslag på asyl, fordi de “helt åbenbart ikke har et asylbehov” (åbenbart grundløse sager), og de asylansøgere, som kommer fra lande, hvor der er en forhåndsformodning om, at der “helt åbenbart ikke er et asylbehov” (åbenbart grundløse haster sager).

  • Forslaget omfatter heller ikke asylansøgere, der ikke får deres asylsag realitetsbehandlet i Danmark.

Kilde: Udlændinge- og Integrationsministeriet

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet