Annonce

Minister vil se på tiggerilov og psykiatri-millioner er gået til midtjysk museum

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Justitsminister Nick Hækkerup vil se tiggeriloven efter en nylig dom i Schweiz, som nu er endelig, fordi alpelandet ikke har anket dommen.

Frie Grønnes forperson Sikandar Siddique får en pris på 700.000 kroner. Og psykiatri-millioner er gået til midtjysk museum.

Velkommen til dagens Aktuelt.

 

Minister vil se på tiggerilov efter dom mod Schweiz

Danmark kan ende med at skulle bløde op på den kontroversielle tiggerilov, der som udgangspunkt giver 14 dages fængsel for at tigge på gaden.

Det fastslår Institut for Menneskerettigheder, fordi den schweiziske regering undlader at anke en opsigtsvækkende dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol om tiggeriloven.

Det skriver Politiken.

Domstolen underkendte i januar, at en tigger i Schweiz havde fået fem dages fængselsstraf for at tigge. Siden har Schweiz undladt at anke, og derfor er dommen nu endelig.

Få uger efter dommen mod Schweiz erkendte både justitsminister Nick Hækkerup (S) og anklagemyndigheden i Danmark, at dommen potentielt også kunne få betydning for den danske tiggerilov.

Hækkerup vil nu se på, ”hvad dommen giver anledning til”.

Hos Institut for Menneskerettigheder er direktør Louise Holck ikke i tvivl.

“ Nu, da dommen er endelig, vil det være min vurdering, at Danmark bliver nødt til at ændre den meget restriktive lovgivning, man har på området,” siger hun til avisen.

 

Midtjyske psykiatri-millioner blev brugt på tilskud til museum

Penge tiltænkt flere hænder og udvidelse af kapaciteten i psykiatrien er i Region Midtjylland gået til at finansiere et tilskud til et museum, der blandt andet udstiller værker malet af patienter i psykiatrien.

I alt er 1,3 millioner kroner ud af de 97 millioner, der årligt tilfalder den midtjyske region fra finanslovsaftalen for 2020, blevet brugt til at finansiere et tilskud over to år til Museum Ovartaci, som regionen havde lovet museet i en tidligere aftale.

Det fremgår af regionensudmøntning af finanslovsmidlernefor 2020.

Det skriver Altinget.

Det gør regionen til den tredje i rækken, der har brugt pengene fra det 600 millioner store løft af psykiatrien tiltænkt ansættelsen af mere personale og udvidelse af kapaciteten i psykiatrien, på noget andet.

Formand for psykiatriudvalget i Region Midt, Jacob Isøe Klærke (SF), holder fast i, at regionen lever op til intentionerne i aftalen, som blev indgået mellem regeringen og Danske Regioner i maj 2020.

”Vi bruger de penge, vi har til psykiatrien på den bedst mulige måde. Hvor de så kommer fra, kigger vi i mindre grad på. Om det er penge fra finanslovsaftalen, økonomiaftalen eller penge, vi har prioriteret fra budgettet generelt. Vi ser på midlerne til psykiatrien som en helhed,” siger han til Altinget.

De nævnte 600 millioner kroner stammer fra finanslovsaftalen for 2020.

Her resulterede flere års efterspørgsel på flere ressourcer til psykiatrien i, at partierne afsatte 600 millioner kroner til at styrke psykiatrien.

Selve finansloven faldt på plads i december, men først i maj 2020 blev Danske Regioner og regeringen enige om, hvordan pengene skulle fordeles, og hvad de skulle gå til.

I aftalen står der, at pengene skal bruges til at løse nogle af de akutte udfordringer i psykiatrien. Det gælder udgifter forbundet med ansættelse af mere personale, udvidelse af kapaciteten og anlæg af nye bygninger.

Det får ikke Jacob Isøe Klærke til at ændre sit syn på, hvorvidt regionens brug af pengene er brugt i overensstemmelse med aftalen.

Også selvom regionen ikke har spurgt Sundhedsministeriets brug af pengene på museet er i overensstemmelse med aftalen.

Han hæfter sig ved, at der foran beskrivelsen i aftalen af, hvad pengene skal gå til, står i ”overvejende grad”.

”Jeg synes egentlig, at vi lever rigtig fint op til den tekst,” siger han.

Læs mere her.

 

Udviklingsorganisation tildeler Human Act Award 2021 til Sikandar Siddique

Sikandar Malik Siddique modtager torsdag Human Act Award 2021 af dets grundlægger, Djaffar Shalchi, som en anerkendelse af Siddiques indsats mod ulighed, racisme/diskrimination og klimaforandringer.

Det skriver Frie Grønne på sin hjemmeside.

“Jeg er stolt over at overrække Sikandar Siddique vores årlige pris. Han er et forbillede for et mangfoldigt Danmark og en stærk stemme i debatten om ulighed, klima og det danske demokrati,” siger Djaffar Shalchi, der har stiftet Human Act Prisen sammen med sin kone, Ané.

Ifølge Djaffar Shalchi får Sikandar Siddique prisen og de 100.000 dollar, der følger med, som privatperson – ikke som partileder.

”Prisen er en anerkendelse af hans samlede indsats på flere af de områder, som er omfattet af FNs Verdensmål,” understreger Djaffar Shalchi.

Human Act Prisen blev uddelt for første gang sidste år, hvor den gik til den svenske miljøaktivist, Greta Thunberg. Og derfor er en ekstra stor ære at få den i år, påpeger Sikandar Siddique.

”Det er en meget stor ære og virkelig motiverende at modtage Human Act Award – og så endda efter, at et af mine store forbilleder, Greta Thunberg, fik prisen sidste år,” siger Sikandar Siddique.

”Jeg vil gøre mit bedste for at leve op til æren og jeg vil gå til opgaven med en kæmpe ydmyghed og en dybfølt tak til Djaffar Shalchi og hele Human Act,” understreger prismodtageren.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet