Minister vil sikre at ukrainske krigsflygtninge ikke sendes retur

Ukrainske krigsflygtninge, der er kommet i klemme i de danske regler for opholdstilladelse får nu en ny chance.
Foto: Jan Kjærgaard
Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) lægger sammen med forligspartierne bag særloven om ukrainske krigsflygtninge op til en ændring af loven.Det sker efter, at Fagbladet 3F har skrevet om flere eksempler på, at ukrainske krigsflygtninge er blevet nægtet opholdstilladelse efter reglerne i særloven.

kan blive tvunget til at rejse tilbage

De ukrainske krigsflygtninge er dermed endt i en situation, hvor de kan blive tvunget til at rejse tilbage til deres hjemland.

Men nu erklærer ministeren sig altså parat til at ændre loven.

Vil rykke skæringsdatoen

De gældende regler indeholder krav om, at krigsflygtninge skal have forladt Ukraine den 24. februar eller senere.

Det har den konsekvens, at ukrainere, som har forladt deres hjemland før den dato - for eksempel for at tage på ferie eller forretningsrejse – på trods af krig og kaos ikke havde ret til dansk opholdstilladelse.

“Personer, der tilfældigvis var på ferie, da krigen brød ud, bør ikke afskæres fra at søge ophold i Danmark efter ukrainerloven,” udtaler Kaare Dybvad Bek i en skriftlig kommentar til Netavisen Pio.

Regeringen vil derfor foreslå en lovændring

“Derfor er jeg indstillet på at rykke skæringsdatoen for, hvornår man skal være udrejst af Ukraine for at få opholdstilladelse i Danmark til den 1. februar – i stedet for den 24. februar, der er skæringsdatoen i dag. På den måde vil folk, der eksempelvis har været på en kort ferierejse, blive omfattet. Regeringen vil derfor foreslå en lovændring,” lyder det fra Kaare Dybvad Bek, som samtidig udtrykker håb om, at et bredt flertal i Folketinget vil bakke op om lovændringen.

Den del af øvelsen skulle dog være på plads, da både de Radikale og Venstre over for Fagbladet 3F har meldt ud, at de er parat til at støtte en lovændring.

Målet var sikkerhed

Socialdemokratiets udlændingeordfører, Kasper Sand Kjær, siger til Netavisen Pio på, at målet med særloven var, at give sikkerhed og tryghed til dem, der var nødt til at flygte fra Putins aggressionskrig mod Ukraine.

”Det har jo ikke været intentionen, at de, der af den ene eller anden grund ikke lige var i Ukraine den dag invasionen startede, ikke skulle opnå beskyttelse. Derfor laver vi en ændring, så loven også rummer de flygtninge, som var bosiddende i Ukraine, men af den ene eller anden grund ikke befandt sig i Ukraine i dagene omkring invasionen,” siger Kasper Sand Kjær til Netavisen Pio.

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce