Annonce

Minister vil stoppe salg af lattergas

Lattergas er for let at få fat i, og det frister de unge, mener erhvervsministeren. Forhandlingerne om stramninger fortsætter tirsdag.
Det skal være forbudt at sælge lattergaspatroner i danske kiosker.

Det foreslår regeringen, der tirsdag fortsætter sine forhandlinger med Folketingets partier for at få begrænset unges forbrug af lattergas.

Jeg vil se, om vi kan få salget af lattergas væk fra kioskerne og dermed gøre det mindre tilgængeligt og mindre fristende

Det er simpelthen for let at få fat i gaspatronerne, mener erhvervsministeren.

”Jeg vil se, om vi kan få salget af lattergas væk fra kioskerne og dermed gøre det mindre tilgængeligt og mindre fristende,” siger Simon Kollerup (S) til Ritzau ifølge DR.

For at komme de unges stigende forbrug af lattergas til livs, har regeringen allerede foreslået at forbyde salg til unge under 18 år. Samtidig vil man øge kontrollen og fordoble bødestraffen for butikker, som sælger latter som rusmiddel.

 

Kan give skader på hjernen 

Lattergassen indtages ved, at den inhaleres fra en patron, hvorefter der kommer en kortvarig rus. Ifølge en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen er det lidt over hver tiende af de unge på erhvervsskoler og gymnasier, som har prøvet at inhalere lattergas.

Men selvom russen fra den smertestillende lattergas er kortvarig, så kan det give skader på hjernen, advarer overlæge og professor i neurokirurgi på Aarhus Universitetshospital Jens Christian Sørensen.

“Ud fra et lægefagligt perspektiv kan jeg kun advare mod det. Når man hører op med at bruge det, ånder man det hurtigt ud igen, men gør man det gentagne gange – for eksempel hver lørdag – kan det give hjerneskade,” siger han til DR.

regeringens ambition er, at en stramning kan træde i kraft inden sommer

Hjerneskaderne kan opstå, fordi gentagende inhalering af lattergas kan resultere i, at hjernen kommer til at mangle ilt. Iltmanglen kan give langvarige skader, som ofte viser sig ved svækket balance- og koordinationsevne.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) oplyser, at alle Folketingets partier fortsat er en del af forhandlingerne, og at regeringens ambition er, at en stramning kan træde i kraft inden sommer.

placeholder

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet