Annonce

Ministre afviser at blåstemple Støjbergs ramadan-udtalelser

To minstrer afviser at kende til dokumentation for påstand om, at ramadanen skulle give ”sikkerhedsmæssige og produktivitetsmæssige udfordringer"
Hverken transportminister Ole Birk Olesen eller sundhedsminister Ellen Trane Nørby kan pege på dokumentation for, at der skulle være sikkerhedsmæssige eller produktivitetsmæssige problemer forbundet med, at fastende muslimer kører bus eller arbejder på sygehus under ramadanen.

Ministerierne kan dermed ikke levere opbakning til de udtalelser, som udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg fremsatte i maj måned. Her skrev Støjberg, at ”Ramadanen giver os med andre ord nogle helt praktiske, sikkerhedsmæssige og produktivitetsmæssige udfordringer i et moderne samfund.”

Svarene fra de to ministerier glæder socialdemokratiets udlændingeordfører Mattias Tesfaye, som i kølvandet på Støjbergs udtalelser har efterspurgt konkret dokumentation for hendes påstande.

”Jeg er glad for, at man trygt kan tage bussen og trygt kan blive opereret på hospitalet under ramadanen. Der er rigeligt med integrationsudfordringer ude i virkeligheden, så jeg synes, at vi skulle starte med at løse dem,” fortæller han mandag til Netavisen Pio.
Opfordrede muslimer til at holde ferie

Balladen startede den 21. maj, da udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg skrev et indlæg i BT i anledning af den forestående muslimske fastemåned, ramadanen.

Jeg er glad for, at man trygt kan tage bussen og trygt kan blive opereret på hospitalet

”Det kan helt lavpraktisk være farligt for os alle, hvis buschaufføren hverken spiser eller drikker i løbet af en hel dag, ligesom man selvsagt ikke yder og præsterer nær det samme på fabrikken eller på sygehuset, hvis man gennem en hel måned ikke spiser og drikker i alle døgnets lyse timer.”

Inger Støjberg opfordrede derfor fastende muslimer til at holde ferie i den tid, som Ramadanen står på. En opfordring, som vakte bred kritik af Støjberg. En kritik, som rakte helt ind i Venstres folketingsgruppe. ”Tror vist det er noget med at påpege et teoretisk problem, som tilsyneladende er ikke-eksisterende,” skrev finansordfører Jacob Jensen skrev på Facebook.

Hos Socialdemokratiet var udlændingeordfører Mattias Tesfaye også kritisk over for Støjbergs indlæg:

”Jeg synes at Inger Støjbergs indlæg er problematisk. Enten er der jo en hel masse passagerer og patienter, som lige nu skal være bange, og så er det altså alt, alt for slattent bare at opfordre til at folk holder ferie. Derfor har jeg nu spurgt de ansvarlige ministre, om de kan dokumentere det her,” udtalte Mattias Tesfaye dengang til Netavisen Pio.
Arbejdsmarkedet fungerer – også under ramadanen

Tesfaye bad efterfølgende både transportminister Ole Birk Olesen og sundhedsminister Ellen Trane Nørby om der findes dokumentation for, at der skulle være sikkerhedsmæssige eller produktivitetsmæssige problemer i forbindelse med, at der fastes.

I sidste uge svarede transportminister Ole Birk Olesen, at væskemangel kan være en udfordring, men at ministeriet ikke har noget belæg for Støjbergs påstand: ”Jeg er dog ikke bekendt med, at forskning på området har konkluderet, at der skulle være en konkret sikkerhedsmæssig udfordring for afvikling af buskørslen under ramadanen”.

Mandag er det så sundhedsministerens tur til at meddele, at hun ikke har kendskab til forskning, der kan underbygge Støjbergs påstand: ”Ministeriet er ikke bekendt med danske evidensbaserede undersøgelser af eventuelle konkrete sikkerhedsmæssige udfordringer på de danske sygehuse i forbindelse med afholdelse af ramadan,” skriver Ellen Trane Nørby.

Mattias Tesfaye ser svarene som et udtryk for, at man rundt om på de danske arbejdspladser finder praktiske løsninger på de udfordringer, der måtte opstå under ramadanen:

”Jeg er glad for, at det danske arbejdsmarked er rimelig velfungerende, og selv finder løsninger på de fleste udfordringer. Jeg har selv arbejdet sammen med adskillige muslimer på byggepladser, og der er jo ingen af dem, der går igennem en lang arbejdsdag i bagende sol under ramadanen uden at drikke vand. Og jeg kunne heller ikke forestille mig, at man begynder at operere patienter på 16. eller 17. time, uden at have fået noget at drikke,” fortæller han i dag til Netavisen Pio.
Støjberg henviser til artikler fra 2010

Inger Støjberg selv har både på Facebook og i et svar til Mattias Tesfaye henvist til en artikel på folkeskolen.dk fra 2005, som blandt andet peger på, at elever i folkeskolen kan blive mere sløve og have mere fravær, hvis de faster under ramadanen.

”Hvis det stadig er et problem, at vi har mere fravær i folkeskolen under ramadanen, så synes jeg, at vi har en politisk udfordring. Men så skal der altså noget mere til end et indlæg i BT – så skal vi jo gøre noget politisk,” lyder det fra Tesfaye.

Jeg bryder mig ikke om, at der bliver spredt en utryghed

Støjberg henviser også til en artikel i Fagbladet 3F fra 2010 om, at muslimske buschauffører har problemer med væskemangel under ramadanen. Også her understreger Tesfaye, at der bør handles politisk, hvis der er tale om et reelt problem. Han henviser dog til, at transportministeren netop ikke kan pege på, at der skulle være en konkret udfordring.

Mattias Tesfaye håber, at der nu er bragt ro om området, og at den utryghed, der måtte være skabt, vil forsvinde igen:

”Jeg bryder mig ikke om, at der bliver spredt en utryghed. Hvis en politiker – og særligt en minister – peger på en sikkerhedsrisiko, så kan man ikke bare sige ’det var bare et debatindlæg’. En minister er jo ikke bare en facebookdebattør, en minister er den udøvende magt, og jeg synes det er vigtigt, at vi tager alt hvad en minister siger alvorligt.”


Flere artikler om emnet