Ministre forsvarer fattigdomsskabende ydelser

Regeringen står fast på integrationsydelsen på trods af kritik om at skabe fattigdom
Regeringens står fuldt ud på mål for den lave integrationsydelse, selvom forsker advarer om at det kan føre til fattigdom og ligefrem fejlernæring, fordi modtagerne ikke har råd til mad.

Det var budskabet fra integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V) samt børne- og socialminister Mai Mercado (K) som torsdag var kaldt i åbent samråd i folketinget om integrationsydelsen.

Kritik af integrationsydelsen

Kan vi acceptere at børn i Danmark vokser op i fattigdom?

Anledningen var, at gruppeformand Caroline Magdalena Maier (Å) havde bedt ministrene kommentere på den seneste tids kritik af integrationsydelsen, som forskere og Rockwool Fonden beskylder for at skabe fattigdom.

”Kan vi acceptere at børn i Danmark vokser op i fattigdom?” lød hendes spørgsmål til de to ministre.

Caroline Magdalena Maier henviser blandt andet til titel Jørgen Elm Larsen, som siden 1980’erne har forsket i fattigdom ved Københavns Universitet, som har kaldt integrationsydelsen for historisk lav.

”Det handler om ikke at få tilstrækkelig med føde og en kvalitet af føde, der gør, at man kan få nogenlunde sund kost. Det er en politisk skabt situation, som vi ikke har været ude for i efterkrigstiden før nu” siger han til Information.

Regeringen holder fast i lave ydelser

Forskerens kritik af integrationsydelsen får dog ikke børne- og socialminister Mai Mercado til at vakle.

Jeg står fuldt ud på mål for integrationsydelsen

”Jeg står fuldt ud på mål for integrationsydelsen” sagde hun på samrådet og uddyber:

”Vi har et velfærdssamfund, hvor ingen behøver at gå sultne i seng. Hvis ikke børnene trives er det kommunens opgave at gribe ind”.

Den opfattelse deler udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), som understregede at det hele tiden har været intentionen at sikre at ydelsen var lav, for at anspore flygtninge- og indvandrere til at komme ud på arbejdsmarkedet.

”Integrationsydelsen er afgørende for at færre kommer hertil. Den gør også en afgørende forskel for at få folk bragt ud på markedsmarkedet,” lød det fra Støjberg på samrådet.

Rapport modsiger regering

Inger Støjbergs vurdering af integrationsydelsen effekt stemmer dog ikke overens med Rockwool Fondens undersøgelse, som peger på, at integrationsydelsens forgænger, Starthjælpen, ikke fik flere i arbejde.

Konfronteret med det af Maier under samrådet, gentog Inger Støjberg hendes pointe om at integrationsydelsens formål er at anspore indvandrere til at komme i arbejde.

Jeg er overbevist om, at integrationsydelsen gør en afgørende forskel

”Jeg er overbevist om, at integrationsydelsen gør en afgørende forskel for at få flere i arbejde”.

Integrationsydelsen blev indført umiddelbart efter at regeringen Lars Løkke tiltrådte i sommeren 2015. Med en reduktion på 38 procent i ydelsen til flygtninge er integrationsydelsen de facto en genindførelse af starthjælpen, som blev afskaffet under den tidligere SR-regering i 2012.

Starthjælpen blev indført i 2002 under VK-regeringen.

Frederik Ingemann er student på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Så er spørgsmålet jo lige: Hvorfor skal socialdemokraterne bruge et år og en kommission på at afskaffe de urimelige nedskæringer?

Annonce