Annonce

Ministre på stribe: Vi har ikke COVID-19 og Østergaard søger orlov

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Ministre på stribe er blevet testet negative for coronavirus.

De Radikales tidligere leder, Morten Østergaard, søger formelt orlov fra Folketinget. Og fagforbundet 3F, der har et stort antal medlemmer, der arbejder i minkbranchen, betegner aflivningen af samtlige danske 15 - 17 millioner mink som både nødvendig og ansvarlig.

Dermed velkommen til dagens Aktuelt.

 

Ministre på stribe: Vi har ikke COVID-19

Statsminister Mette Frederiksen kunne onsdag aften oplyse, at hun er testet negativ for coronavirus.

Ni andre ministre har torsdag sent eftermiddag meldt ud, at de også har fået en negativ test.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) kunne onsdag aften meddele, at de er blevet testet negative for virus.

“Min coronatest er negativ - så i morgen (torsdag, red.) bliver hverdagen mere normal igen,” skrev Trine Bramsen onsdag aften på Facebook.

placeholder

 

Også Pernille Rosenkrantz-Theil kunne onsdag aften fortælle, at hendes coronatest var negativ:

“Jeg har lige fået en negativ coronatest. Ingen sygdom. Dejligt, når negativt er positivt,” skrev hun på Facebook.

Samme melding lød onsdag aften fra social- og Indenrigsministeriet Astrid Krag.

Torsdag morgen kunne beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) melde ud, at han også var testet negativ.

I løbet af torsdagen er miljøminister Lea Wermelin, Mogens Jensen (S), minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling samt for nordisk samarbejde, også kommet på holdet af S-ministre, der er testet negative.

Torsdag eftermiddag fulgte finansminister Nicolai Wammen (S), udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og sundhedsministerk Magnus Heunicke trop.

“Jeg har fået svar på min coronatest. Heldigvis var testen negativ. Jeg fortsætter dog med at arbejde så meget virtuelt som muligt de kommende dage, da jeg for at være på den sikre side får taget endnu en test i morgen,” skriver Wammen på Facebook.

placeholder

 

Justitsminister Nick Hækkerup (S) er indtil nu den eneste af regeringens ministre, som er blevet testet positiv for coronavirus.


 

3F: Dybt alvorlig situation for mink- og pelsbranchen og følgeindustrier

Gruppeformand Peter Kaae Holm, Den grønne Gruppe, 3F, siger i en kommentar til regeringens udmelding om minkbranchen:

“Det er dybt beklageligt og trist, at den sundhedsmæssige situation kræver et så drastisk indgreb over for minkbranchen, men situationens alvor taget i betragtning er det desværre både nødvendigt og ansvarligt.”

3F-gruppeformanden glæder sig over, at regeringen er parat til at kompensere de ramte. Peter  Kaae Holm mener, at ramte lønmodtagere skal kompenseres med minimum forhøjede dagpenge på 120 procent:

“Konsekvenserne vil være alvorlige for de ansatte på minkfarmene og i følgeindustrierne – foderstof, transport, pelsindustri mv. – og i lokalsamfundene. I den situation er det godt, at regeringen tilkendegiver at ville træffe de nødvendige beslutninger for at kompensere de ramte. Ikke blot minkavlerne, men også de lønmodtagere, hvis familieøkonomi bliver hårdt ramt ved tab af lønindtægt. Her må forhøjede dagpenge på 120 procent være et mindstemål.”

Peter Kaae Holm er tilfreds med, at regeringen bebuder uddannelsestilbud til ramte medarbejdere:

“Jeg er her glad for, at man straks bebuder uddannelsestilbud, som vil blive etableret for medarbejderne, der ikke i nær fremtid kan regne med beskæftigelse i mink- eller pelsbranchen eller et af følgeerhvervene.”

Kaae Holm opfordrer til at alle i branchen vedstår deres ansvar:

“Alle i branchen bør nu vedstå sit ansvar over for at bekæmpe den risiko for folkesundheden, som sundhedsmyndighederne vurderer, at corona-smitten gennem mink indebærer. I tillid til de tilsagn om hjælp, som regeringen har givet.”

 

Østergaard søger orlov fra Folketinget

De Radikales tidligere leder, Morten Østergaard, tager nu formel orlov fra Folketinget.

Det skriver han på Facebook:

“Det er ikke nemt at erkende egne svigt og dårlig dømmekraft, når man altid har søgt at tage ansvar.

Det slider jeg med. Og det har jeg søgt hjælp til. For jeg vil for det første rette op på de sider af mig selv, som jeg ikke er stolte af. Jeg vil sones med mine fejl, så de ikke gentager sig. For det andet fordi, at jeg føler, jeg er nødt til at være en bedre udgave af mig selv for igen at kunne gøre en forskel for andre. Så selvom jeg holder mig igang, er i god fysisk form osv., så har jeg valgt at lytte til de professionelle råd om at tage sådan en personlig krise alvorligt. Tage tid til at bearbejde chokket og konsekvenserne. Jeg kan ikke gøre det skete om, men jeg kan finde veje videre med afsæt i at være blevet klogere på mig selv. Og derfor har jeg i dag søgt folketingets formand om orlov, så min stedfortræder fra Østjylland kan indkaldes, og folketingsgruppen kan være på fuld kraft i en travl tid.

Jeg håber på respekt for, at jeg og mine omgivelser har brug for ro i denne proces, og at jeg derfor ikke har yderligere at tilføje.”

placeholder

 

Morten Østergaard gik af som partileder for en måneds tid siden, fordi han havde svigtet folketingsgruppens, partiets og offentlighedens tillid ved at fortie, at han selv stod bag flere sexkrænkelser.

 

Samråd om ulovlige overskridelser af drikkevandskrav

Miljøminister Lea Wermelin (S) er kaldt i samråd af Enhedslisten, efter det er kommet frem, at Miljøstyrelsen i årevis og i strid med EU-lovgivningen har givet vandværker en række dispensationer til at overskride grænseværdier for pesticider.

Det skriver netmediet Altinget.

Det er sket til trods for, at EU-Kommissionen flere gange har henvendt sig til styrelsen med indsigelser over for den danske praksis.

”Gang på gang er vi blevet lovet, at der vil blive ryddet op i Miljøstyrelsen. Men det er simpelthen ikke sket,” siger Enhedslistens miljøordfører, Mai Villadsen til Altinget, og tilføjer:

”Vi vil derfor have svar på, hvad der er gået galt, og præcis hvor fejlen ligger. Derudover vil vi selvfølgelig prøve at finde ud af, hvad skiftende ministre kan have vist om det her.”

Selv har ministeren forklaret, at dispensationerne er givet "uden at Miljøstyrelsen har gjort departementet og skiftende ministre opmærksom på det".

Miljøminister Lea Wermelin har derfor rettet skarp kritik af Miljøstyrelsen, som nu skal forklare, hvordan man har kunnet sidde henvendelser om lovbrud overhørig. Og kammeradvokaten har nu fået til opgave at kulegrave hele drikkevandsområdet.

I Enhedslisten skaber det undren, at Miljøministeriet ikke langt tidligere har opdaget problemet med dispensationer til at overskride grænseværdier for pesticider.

Miljøstyrelsen vil nu tage kontakt til de kommuner, der i dag har dispensationer i strid med EU-reglerne. Og kommunerne vil blive orienteret om, at der ikke må gives lignende dispensationer i fremtiden.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet