Mink-mystikken breder sig: “Udnytter et hul i loven til at få både i pose og sæk”
Mink-mystikken breder sig: “Udnytter et hul i loven til at få både i pose og sæk”
Flere partier er stærkt utilfredse med, at minkavlere, der har fået erstatning, fuldt lovligt kan starte ny minkvirksomhed på ny adresse

Kik ind i nu tom minkfarm
Det skaber undren og sure miner på Christiansborg, at et mindre antal minkavlere eller deres ægtefæller - der har fået eller er på vej til at få erstatning for nedlukning af deres hidtidige minkerhverv - fuldt lovligt er startet op igen som minkavlere.
I sidste uge bekræftede fødevareminister Jacob Jensen (V) at minkavlere, der har fået erstatning, helt lovligt kan opstarte et nyt mink-eventyr på en ny adresse.
Ministeren henviste til den brede politiske aftale, der blev indgået mellem den daværende S-regering, Venstre, SF, De Radikale og Liberal Alliance om minkerstatninger 25. januar 2021:
følger af reglerne om nedlukningserstatning til minkvirksomheder
“At minkavlere eller familiemedlemmer til minkavlere kan genåbne ny minkproduktion, samtidig med at de får erstatning for nedlukningen af deres hidtidige produktion, følger af reglerne om nedlukningserstatning til minkvirksomheder, som er indrettet efter det grundlæggende princip om erhvervsfrihed,” forklarede fødevareminister Jacob Jensen (V) i sidste uge under Folketingets spørgetid.
Ikke et ord om erhvervsfrihed
Men aftalen, som ministeren henviser til, nævner ikke med et ord “det grundlæggende princip om erhvervsfrihed”.
Ikke et eneste sted i den 19 sider lange aftale nævnes noget om, at de minkavlere, der benytter sig af erstatningsordningen, på ny kan opstarte minkvirksomhed et nyt sted på en ny adresse.
Det viser en gennemgang af aftalen, som Netavisen Pio har foretaget.
Tværtimod fremgår det af aftalen, at de daværende minkavlere efter aftalen kan få en erstatning for nedlukning af minkerhvervet, “der sikrer, at de minkavlere, der ønsker det, kan komme ordentligt ud af erhvervet”.
100 millioner afsættes til omskoling med videre
Det fremgår også af aftalen, at der afsættes en pulje på 100 millioner kroner, der blandt andet skal hjælpe de hidtidige minkavlere over i andre erhverv:
omlægning af produktionen fra minkavl og de dertil relaterede aktiviteter til andre erhverv
“For minkavlerne og virksomhedsejere i tilknyttede følgeerhverv kan indsatsen bl.a. omfatte sparring til erhvervsomlægning/iværksætteri og investeringsstøtte til omlægning af produktionen fra minkavl og de dertil relaterede aktiviteter til andre erhverv, herunder inden for virksomhedsområder, der understøtter den grønne omstilling.”
Og:
“For minkavlere, lønmodtagere og selvstændige på minkfarme og i følgeerhverv kan indsatserne omfatte målrettet om- og opkvalificering. Via partsafklarede og skræddersyede opkvalificeringsforløb kan de ledige komme hurtigt i gang med uddannelserne. Minkavlerne vil bl.a. kunne modtage kompetenceudvikling, der understøtter omstillingen af virksomheden.”
Det hedder endelig, at bestræbelserne på at omskole og hjælpe minkavlerne videre i andre hverv skal understøtte lokale behov:
“De konkrete indsatser tilrettelægges i dialog med erhvervet og lønmodtagerorganisationer med henblik på at sikre, at indsatserne møder lokale behov og kan understøtte lokale indsatser for fornyet vækst og beskæftigelse. Der tages forbehold for, at udmøntning af midlerne skal ske inden for rammerne af EU’s statsstøtteregler.”
intet sted står det anført, at minkavlere, der har fået erstatning, på ny kan opstarte minkvirksomhed
Men altså intet sted står det anført, at minkavlere, der har fået erstatning, på ny kan opstarte minkvirksomhed på en ny adresse med nyt udstyr.
“Helt naturligt”
Ifølge fødevareminister Jacob Jensen (V) er det 'helt naturligt', at minkavlere, der har eller er ved at få erstatning for nedlukningen i 2020, nu kan starte et nyt mink-eventyr op. Således sagde ministeren under spørgetiden i Folketinget 5. februar:
“Derfor synes jeg, det er helt naturligt at sige, at man får en erstatning for det, man får frataget, altså, den virksomhed, man har bygget op igennem måske generationer, og de aktiviteter, der ligger omkring det, og den fremtidige indtægt, man så taber. Men til gengæld får man mulighed for at starte op fra bunden med nogle andre, nye aktiviteter, hvis det vel at mærke er det, man måtte ønske.”
SF’s dyrevelfærdsordfører Carl Valentin er rystet. Han mener, at det er helt imod aftalens intention, at minkavlere, der har fået erstatning, kan starte ny minkvirksomhed i Danmark:
"Da man lavede aftalen i sin tid, havde minkavlerne to muligheder: Enten kunne de vælge gå i dvale og starte op om et par år igen, eller også kunne de vælge at lukke fuldstændig ned og få erstatning for tabt fremtidig indtjening frem til 2030. En ret lukrativ ordning, må man sige,” skriver Valentin i en sms til Netavisen Pio og fortsætter:
Det er helt imod aftalens intention
“Nu er der så nogle få minkavlere, der udnytter et hul i loven til at få både i pose og sæk. De har valgt at få erstatning for tabt fremtidig indtjening frem til 2030, men starter så alligevel op i konernes navn og tjener penge på minkavl igen. Det er helt imod aftalens intention.”
“Det kan simpelthen ikke passe”
Valentin mener, at hullet i mink-loven skal stoppes - ellers kan skatteborgerne med rette føle sig snydt:
“Jeg føler mig på ingen måde snydt, men det mener jeg, at skatteborgerne bliver, hvis ikke regeringen lukker det hul her. Det står allerede til at koste næsten 30 milliarder kroner at lukke produktionen ned og kompensere avlerne - det kan simpelthen ikke passe, at skatteborgerne skal betale minkavlerne for en såkaldt tabt fremtidig indtjening i nogle år, hvor de så alligevel tjener penge på at have mink i små bure."
Netavisen Pio har bedt Fødevareministeriet henvise til en aftaletekst, et cirkulære, en bekendtgørelse, mødereferat eller andet, hvoraf det fremgår, at aftalepartierne er blevet gjort bekendt med at minkavlere, der har fået/er på vej til at få erstatning for tvangslukket minkvirksomhed fuldt lovligt kan opstarte ny minkvirksomhed på et tidspunkt, hvor minkerhverv igen er blevet lovliggjort i Danmark.
Netavisen Pio afventer Fødevareministeriets tilbagemelding.
Ud over SF har De Radikale og Liberal Alliance også bedt om et møde med fødevareministeren om sagen.
Januar 2023 blev det igen lovligt at drive minkvirksomhed i Danmark.
Pt. er der etableret 15 minkbesætninger fordelt på seks farme i Danmark. De seks farme ligger i Vestjylland og Nordjylland.
Opdateres
Nedlukning af minkerhvervet - inklusive erstatninger til de enkelte minkavlere - står pt. skatteyderne i omkring 30 milliarder kroner. Statsminister Mette Frederiksen (S) meddelte under coronakrisen på et historisk pressemøde 4. november 2020, at det var nødvendigt at aflive samtlige mink i Danmark, inklusive avlsdyrene, af hensyn til folkesundheden i Danmark. Det havde nemlig vist sig, at mink i den grad var med til at sprede sygdommen Covid-19. Smitten spredte sig fra minkene til mennesker.Erstatninger til minkavlerne står i omkring 30 milliarder kroner
Kommentarer
Stop det dog.
Selvfølgelig skal de også
Når der er 'hul i loven' så
Så betaler de bare
Hul i loven - Hul i hobvedet!
Der er dælme også mange
Hej Ole tag lige og læs hvad
Du skal nok ikke forvente det
Dan: vi kan ikke bare vente
Minkavlerne og Jacob Jensen -
Jeg kan ikke sige, jeg er
Nu blev beslutningen om et
Det er da godt, at vi har
Det er jo ganske få personer
Tilføj kommentar