Minkavlere, der har fået erstatning, må godt starte minkavl et nyt sted: "Naturligt," siger minister
Minkavlere, der har fået erstatning, må godt starte minkavl et nyt sted: "Naturligt," siger minister
Selv om minkavlere har fået eller er ved at få erstatning for nedlukning af deres minkfarm - kan minkavleren eller dennes ægtefælle lovligt opstarte ny mink-produktion et nyt sted - "Absurd," siger SF-ordfører

Jacob Jensen (V), fødevareminister
Stort set alle tilladelser til at holde mink igen er givet til kvinder, hvis mænd afventer fuld erstatning.
Det skriver onlinemediet Zetland.
De nuværende regler gør det muligt, at eksempelvis en tidligere minkavler eller en ægtefælle til en tidligere minkavler, der venter på erstatning for at være tvunget til at lukke sin minkfarm ned under coronakrisen, kan opstarte nye minkfarme.
Det overrasker flere af de partier, der ellers i sin tid var med til januar 2021 at vedtage det brede forlig om erstatning til minkerhvervet.
“Det er helt absurd og i modstrid med, hvad Folketinget ville dengang. Det er bare ikke i orden,” siger SF’s dyrevelfærdsordfører, Carl Valentin, til mediet. Også den radikale Zenia Stampe vil have stoppet dét, hun betegner som et hul i loven.
Minister bekræfter mulighed
Fødevareminister Jacob Jensen (V) bekræftede sidste uge under Folketingets spørgetid, at minkavlere eller deres familiemedlemmer kan få tilladelse til at opstarte en helt ny minkproduktion - selv om minkavleren har fået eller er på vej til at få erstatning for den nu nedlukkede minkproduktion:
følger af reglerne om nedlukningserstatning til minkvirksomheder
“At minkavlere eller familiemedlemmer til minkavlere kan genåbne ny minkproduktion, samtidig med at de får erstatning for nedlukningen af deres hidtidige produktion, følger af reglerne om nedlukningserstatning til minkvirksomheder, som er indrettet efter det grundlæggende princip om erhvervsfrihed,” forklarede ministeren og fortsatte:
“Det betyder, at minkavlerne, som jo blev tvunget til at lukke deres forretning og virksomhed, nu, hvis de vil, kan starte en ny minkvirksomhed op fra bunden, såfremt det er inden for lovens rammer, naturligvis.”
Fødevareministeren forklarede, at “minkavlerne ikke må gøre brug af tidligere minkaktiver”. Det indebærer, at den nye minkproduktion skal foregå på et nyt sted på nye arealer, i nye minkstalde med nyt udstyr som minkbure, fodermaskiner, afpelsningsmaskiner med videre.
Ministeren understregede, at han forventer at reglerne bliver overholdt, og “at Fødevarestyrelsen reagerer ved mistanke om brud på de gældende regler”.
Carl Valentin spurgte opfølgende ministeren, om det giver mening, at “man får erstatning for tabt fremtidig indtjening på et tidspunkt, hvor man så har indtjening for minkavl igen? Altså, man får jo kompensation for en såkaldt tabt indtægt i 2025, samtidig med at man har en indtægt i 2025 for minkavl”.
Minister: Vi har erhvervsfrihed i Danmark
Ministeren understregede i sit svar, at der er erhvervsfrihed i Danmark:
“Det følger så også af princippet om erhvervsfrihed i Danmark, som jeg netop sagde før, at når man får en erstatning for sin tvungent nedlukkede virksomhed, er man ikke i al evighed udelukket fra at lave den aktivitet og bruge den viden, man har, til at drive noget tilsvarende, så længe det selvfølgelig følger de gældende regler og den lovgivning, der er på området.”
Og:
får man mulighed for at starte op fra bunden med nogle andre, nye aktiviteter
“Derfor synes jeg, det er helt naturligt at sige, at man får en erstatning for det, man får frataget, altså, den virksomhed, man har bygget op igennem måske generationer, og de aktiviteter, der ligger omkring det, og den fremtidige indtægt, man så taber. Men til gengæld får man mulighed for at starte op fra bunden med nogle andre, nye aktiviteter, hvis det vel at mærke er det, man måtte ønske.”
Opdateret 13/2 kl. 7.15
Nedlukning af minkerhvervet - inklusive erstatninger til de enkelte minkavlere - står pt. skatteyderne i omkring 30 milliarder kroner. Statsminister Mette Frederiksen (S) meddelte under coronakrisen 4. november 2020, at det var nødvendigt at aflive samtlige mink i Danmark, inklusive avlsdyrene, af hensyn til folkesundheden i Danmark. Det havde nemlig vist sig, at mink i den grad var med til at sprede sygdommen Covid-19. Smitten spredte sig med stor fart fra minkene til mennesker.Erstatning til minkavlerne står i omkring 30 milliarder
Kommentarer
Minkavlerne(=dyreplagerne)
Er der ikke en voksen et
Med det kendskab jeg/vi har
Rigtig Venstre politik.
Det er åbenbart den uendelige
Det er ikke underligt at
Så må de betale erstatningen
Er der slet ingen ende på de
Han er en typisk politiker
Og STORFISKERNE ej at
Tilføj kommentar