Mit liv som germanofil

Jeg har aldrig forstået den enorme interesse for amerikansk politik. Jeg er germanofil – mit blik er rettet syd for grænsen. Der er inspiration at hente hos SPD
 

Der er drama syd for grænsen. De tyske socialdemokrater i SPD skal endnu engang vælge ny formand/kvinde – måske endda to af slagsen. Det kan blive et særdeles afgørende kampvalg, der vil påvirke forståelsen af, hvad det vil sige at være socialdemokrat i Europa.

Vi står med de samme udfordringer i Danmark og vi har brug for alt den inspiration, vi kan få

Hvordan skal socialdemokraterne håndtere forholdet mellem storby og landdistrikter? Hvordan håndterer man indvandringen til en velfærdsstat med stor grad af økonomisk omfordeling? Hvordan sikrer man en grøn omstilling uden at de fattigste rammes så hårdt, at de iklæder sig gule veste? Hvordan skabes en økonomi, der kan fastholde stabil lønindtægt og værdigt arbejdsliv for manuelt arbejde i en global økonomi? Hvem skal betale for stadigt flere pensionister? Hvordan placerer Europa sig, når USA og Kina optrapper handelskrigen?

Vi står med de samme udfordringer i Danmark og vi har brug for alt den inspiration, vi kan få.

Mere Der Spiegel - mindre CNN talkshow

Jeg har aldrig forstået den enorme interesse for amerikansk politik. Jeg er germanofil – mit blik er rettet syd for grænsen. Jeg vil meget hellere stave mig gennem Der Spiegel end se et politisk talkshow på CNN. I aftes klikkede jeg rundt på Youtube for at se gamle TV-interviews med SPD-politikere på ARD. Sidste sommer overtalte jeg min kone til at vi skulle på bilferie i Nordrhein-Westfalen. Højdepunktet? En to timers rundvisning på Dortmunds hjemmebane – en tom betonkatedral. Så bliver det ikke større!

Jeg har aldrig forstået den enorme interesse for amerikansk politik. Jeg vil meget hellere stave mig gennem Der Spiegel end se et politisk talkshow på CNN.

Så hvem skal de tyske socialdemokrater vælge? Den tidligere formand for Europa-Parlamentet og kanslerkandidat Martin Schulz har afvist at være i spil. Den kun 29-årige Kevin Kühnert fra partiets ungdomsorganisation nævnes også i debatten. Men som kanslerkandidat i en af verdens tungeste industrinationer? Det tror jeg ikke på. Så er der mere realisme i den nuværende minister Heiko Maas fra Saarland. Eller hvad med Katarina Barley fra partiets venstrefløj, der netop har været spidskandidat til Europa parlamentet? Andre taler også om partiets generalsekretær Lars Klingbeil, der har rødder på partiets højrefløj.

Så hvem skal de tyske socialdemokrater vælge?

Jeg er selv mest optaget af et helt sjette navn. Nemlig familieminister Franziska Giffey, der tidligere var borgmester i Berlin-bydelen Neukölln. Hun er kontroversiel i nogle kredse. Men hun er på den ene side en kvinde med historie fra Berlin-politik, hvor partiet presses hårdt af storbypartiet De Grønne og på den anden side praktiske erfaringer med at håndtere integrationspolitikken i Neukölln, hvor en meget stor andel af borgerne har udenlandsk baggrund. Omvendt er hun for tiden plaget af en skadelig sag om muligt plagiat af en akademisk opgave. Den slags har stor betydning i Tyskland.

Hvor kigger tyskerne hen?

Debatten kører på fuldt blus i det varme tyske sommerland. Det sker på et baggrundstæppe af dårlige meningsmålinger og nogle afgørende østtyske delstatsvalg senere på året. Det danske valgresultat indgår som en væsentlig del af debatten. Folk fra den tyske socialdemokratiske tænketank Friedrich-Ebert-Stiftung har været interesseret i det danske søsterparti og konkluderer, at de danske partifæller er mere i samklang med partiets vælgere end SPD. Omvendt er en række prominente stemmer i debatten kritiske overfor en ”dansk udlændingepolitik”.

Den tyske tænketank Friedrich-Ebert-Stiftung konkluderer, at de danske partifæller er mere i samklang med partiets vælgere end SPD

Tyskerne ser også mod Frankrig hvor Mitterand, Jospin og Hollande’s socialistparti er i eksistentiel krise. Klemt mellem Macrons storby-bevægelse med opbakning fra globaliseringens vindere og Le Pen, der står stærkest i det gamle ”produktions-Frankrig”, hvor mange har tabt på de åbne grænser. Så slemt står det ikke til i Tyskland, selvom SPD på samme måde presses af De Grønne fra den ene side og højrefløjspartiet AFD fra den anden.

Så hvad er løsningen for Socialdemokratiet i 2019? Kan vi fastholde opbakning til økonomisk omfordeling og kollektiv velfærd i en globaliseret verden? Findes der en politik som kan samle vælgerne på Østerbro, hvor Socialdemokratiet netop har tabt 7 procent og Frederikshavn hvor partiet går 6 procent frem? Kan der skabes folkelig forståelse for hinandens livssituationer? Eller ender vi i et opsplittet samfund, hvor folk råber stadig mere skingert henover samfundskløfterne i et desperat forsøg på at blive hørt? Det er socialdemokraternes vigtigste spørgsmål.

Brug lidt mindre tid på demokraternes primærvælg i USA og lidt mere på at følge diskussionerne i SPD

Vil du være med til at finde svaret? Så brug lidt mindre tid på demokraternes primærvælg i USA og lidt mere på at følge diskussionerne i SPD.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Integrationsordfører for Socialdemokratiet


Kommentarer fra Facebook