Annonce

Modstand mod kædeansvar - er der røget en sikring?

Regeringen er imod kædeansvar, meddelte finansministeren. Kædeansvar er ellers det, der kan sikre danske firmaer og arbejdstagere mod fupfirmaer.
”Kædeansvar synes vi ikke umiddelbart er foreneligt - hverken med EU-retten eller andre hensyn til vores økonomi og konkurrenceevne,” sagde finansminister Bjarne Corydon i går til Ekstra Bladet.

Kædeansvar er vigtigt, fordi hovedleverandører ved f.eks. store byggeprojekter eller i rengøringsbranchen hæfter for underleverandørers eventuelle snyd eller manglende lønudbetalinger. Derfor bare kan hovedleverandøren ikke lukke øjnene for social dumping ude på arbejdspladserne.  De, der vinder kontrakterne, er også dem som er ansvarlig for det bliver udført korrekt.  De almindelige hovedleverandører vil ikke blive ramt, men de fupfirmaer der udliciterer til social dumping eller en lyssky dagsorden skal ryste i bukserne.

Det er forkert, når finansministeren bruger konkurrenceevnen som undskyldning. For det første har konkurrenceevnen det godt fordi vi er bedre end andre til skabe et velfærdssamfund med gode uddannelser, muligheder for at udvikle innovative produkter og få dem ud på markederne. For det andet er der masser reelle ordentlige firmaer, der bliver presset på levebrødet af plattenslagere, der spekulerer i at bruge billigere underleverandører. Dem beskytter vi ved, at indføre kædeansvar.

Det er også forkert, at skyde skylden på EU. Faktisk er det op til Folketinget om de vil indføre kædeansvar. Her skulle svaret være klart ja. Otte EU-lande har allerede gjort det. Så heller ikke her er der barrierer for at indføre krav til ordentlige løn- og sikkerhedsforhold.

Socialdemokraterne skal sikre et kædeansvar, så firmaerne har ansvar for, at de ikke bruger underleverandører, der ikke opfylder arbejdsmarkedets regler. Men vi skal gå endnu længere endnu og give de faglige organisationer mulighed for at kontrollere forhold og føre sager, selvom ingen arbejder tør anmelde forholdene.

Det er med Socialdemokraterne ved roret, at social dumping skal bekæmpes. Vi skal gøre det hele, noget skal besluttes i kommunerne, andet i folketinget eller EU. Men fælles er, at vi er forrest, når det gælder at sikre danske arbejdspladser under ordentlige forhold, og at vi giver danske virksomheder lov til at konkurrere uden snyd og social dumping.

Derfor skal Danmark også indføre kædeansvar.

Kathrine Alexandrowiz (f. 1981) er ejer af rådgivningsvirksomheden kathalyst og kandidat til Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne. Opvokset i Sønder Felding i Vestjylland og uddannet i statskundskab fra Københavns Universitet. Tidligere programchef for international hjælpeorganisation i Sydøstasien, politisk assistent for Helle Thorning-Schmidt og næstformand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom.


Flere artikler om emnet