Annonce

Mødereferat skaber tvivl om asyltal og stikprøver skal forhindre vaccinesnyd

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til vores nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder.

Denne dag byder på nyheden om, at et mødereferat skaber tvivl om effekten af asyllejre udenfor Europa, at stikprøvekontroller skal forhindre snyd med vacciner, og at en dommer vil løslade de sigtede i sagen om Mette Frederiksen-dukken. Og så har norsk politi har besluttet at indlede en efterforskning af statsminister Erna Solbergs mulige brud på landets coronaregler og -anbefalinger

Tak fordi du læser med.

Norsk mødereferat og eksperter skaber tvivl om effekt af asyllejre udenfor Europa

Hvor mange færre asylansøgere vil komme til Danmark, hvis det lykkes udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) at realisere et af regeringens helt store prestigeprojekter og sikre en aftale om asyllejre uden for Europa?

I Folketingssalen onsdag lød svaret, at han "tror på, at antallet asylansøgninger i Danmark vil nærme sig nul".

Men i et referat fra et ministermøde med Norges justitsminister, Monica Mæland, som Altinget har fået aktindsigt i, er vurderingen en anden.

Det skriver Altinget.

"Tesfaye sagde, at det nye system ikke nødvendigvis vil indebære, at færre flygtninge kommer til Danmark," står der i en mail fra det norske ministerium afsendt 20. november oven på mødet 28. oktober sidste år.

Udlægningen bliver dog blødt noget op af en dansk fuldmægtig, som i en mail til nordmændene svarer:

"Den umiddelbare vurdering er, at antallet af spontane asylansøgere vil falde, hvis en asylansøger får at vide, at beskyttelsen ej vil blive ydet her i landet."

Læs hele historien her.

 

Nu kommer der stikprøvekontroller for at undgå snyd med vacciner

"En indiskutabel fejl" skrev borgmester i Middelfart, Johannes Lundsfryd Jensen (S), på sin facebookprofil, da det kom frem, at han havde ladet sig vaccinere med en af kommunens overskudsvacciner.

For at undgå den slags indfører Sundhedsstyrelsen i samarbejde med Statens Serum Institut nu stikprøvekontroller, der skal vise, om de visiterede personer er udvalgt i overensstemmelse med styrelsens kriterier.

Det skriver TV 2.

De første vil blive lavet i løbet af ganske få dage, og derefter vil de blive gentaget hver tredje uge, fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et samråd fredag.

Her blev han bedt om at redegøre for, hvorfor Sundhedsstyrelsens prioriteringsliste ikke er blevet fulgt, og om det bør få konsekvenser.

Middelfartborgmesteren er nemlig blot et af flere eksempler på personer uden for risikogruppen, der ved hjælp af deres positioner har fået adgang til en coronavaccine.

”Vi har en vaccinekalender for, at den skal overholdes. Det svækker effekten af vaccineindsatsen og tilliden i befolkningen, hvis ikke man overholder den her rækkefølge. Derfor er det ikke acceptabelt, når det sker,” sagde Magnus Heunicke.

Læs hele historien her.

 

Dommer vil løslade sigtede i sag om Mette Frederiksen-dukke

I sagen om en dukke af statsminister Mette Frederiksen (S) har en dommer i Retten på Frederiksberg fredag besluttet at løslade tre mænd, der har siddet varetægtsfængslet siden 24. og 25. januar.

Det skriver Berlingske.

Men senioranklager Søren Harbo har kæret løsladelsen til Østre Landsret. De tre mænd skal derfor sidde fængslet, indtil landsretten har talt.

Dommeren mener, at der fortsat er en særligt bestyrket mistanke mod mændene, der blandt andet er sigtet for trusler mod statsministeren.

Men dommeren lægger også vægt på, at de tre har været varetægtsfængslet i otte uger. Derfor kræver hensynet til retshåndhævelsen ikke, at de skal være fængslet, lyder det.

Dukken med et foto af Mette Frederiksen (S) kom frem under en demonstration mod coronarestriktionerne 23. januar.

Dukken var ledsaget af et skilt, hvorpå der stod »hun må og skal aflives«. Dukken blev hængt op i en lygtepæl ved Julius Thomsens Plads på Frederiksberg.

Ordene på skiltet henviste til regeringens indgreb mod minkavlerne.

Dukken blev til demonstrationen brændt, men politiet har endnu ikke klarlagt, om de tre mænd satte ild til dukken.

Læs hele historien her.

 

Danmark får 50.000 flere doser end ventet de næste to uger

Danmark modtager de næste to uger flere vaccinedoser fra Pfizer/BioNTech end hidtil forventet.

Det skriver Jyllands-Posten.

Der bliver leveret næsten 50.000 flere doser, end det var ventet. Det rækker til 25.000 personer, da man skal have to doser af vaccinen.

Der ventes nu i alt 222.300 Pfizer/BioNTech-doser i uge 12 og 13. Det er altså 30 procent flere doser end tidligere, der nu ventes i de to uger.

Direktør Søren Brostrøm glæder sig over de ekstra doser, der kommer, samtidig med at brugen af vaccinen fra AstraZeneca er sat på pause.

Det skete, efter der blev registreret tilfælde af blodpropper hos personer, der kort forinden var blevet vaccineret med vaccinen.

Det skete, mens det blev undersøgt, om der var en sammenhæng. Torsdag lød det fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), at fordelen opvejer de risici, der er forbundet med vaccinen.

Det har fået flere lande til at genoptage brugen. Danmark holder dog foreløbig fast i pausen, der varer indtil torsdag i næste uge.

Genoptages brugen, er der også her godt nyt på leveringsfronten. Det ventes nemlig nu cirka 150.000 flere doser i slutningen af april end tidligere.

Trods pausen er vaccinationsarbejdet fortsat, og når ugen går på hæld, ventes 13 procent af danskerne at have fået det første vaccinestik. 6 procent ventes at være færdigvaccineret.

Læs hele historien her.

 

Norges statsminister brød coronalovgivning

Norsk politi har besluttet at indlede en efterforskning af statsminister Erna Solbergs mulige brud på landets coronaregler og -anbefalinger.

Det skriver Jyllands-Posten.

Efterforskningen skal klargøre, hvad der rent faktisk skete ved et kritiseret forløb, og hvordan dette muligvis kan udgøre et brud på lokale og nationale forskrifter. Det skriver politiet i en pressemeddelelse fredag i Syd-Øst politidistriktet.

Det gælder statsministerens 60-års fødselsdag i Geilo i vinterferien. Sagen gælder beskyldninger om, at Solberg og hendes familie ikke overholdt de gældende virusrestriktioner i forbindelse med et sportsarrangement i Geilo.

To aftener i træk skal familien have samlet flere end ti personer til fælles middag, rapporterer mediet NRK.

Den ene gang skete det i en lejet lejlighed, hvilket formentlig er omfattet af en anbefaling om ikke at samles mere end ti. Den anden gang foregik middagen på en restaurant, hvor der gælder egentlige restriktioner og dermed også kan være bødestraf.

”Jeg tænker, at vi alle - både restauranten og vi - vil få en vurdering af, hvorvidt dette bliver defineret som et arrangement, når tre familier er ude at spise, men er mere end ti.

”Det er op til politiet og juristerne at vurdere, og i så fald må vi betale bøden. Det er ikke en undskyldning for, at vi begik den fejl. Jeg burde have vidst bedre,” siger statsministeren til NTB.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet