Mombasas fattigste havnearbejdere på vej mod bedre løn

Kenyanske myndigheder åbner op for, at havnearbejdere i Mombasa får en lovfæstet mindsteløn. Det sker i kølvandet på afsløringen af meget ringe arbejdsforhold blandt Mærsks underleverandører
En timeløn på 2 kroner. Eller 11 øre for at bære en 40-kilos sæk fra lager til container. Det er lønforholdene for tusindvis af havnearbejdere i Mombasa, Kenya, der blandt andet laster Maersk-skibe.

Men nu er der ifølge kenyanske medier for første gang udsigt til en lovfæstet mindsteløn for arbejdere, der beskæftiger sig container-fastspænding, rengøring, optælling og andre lavtlønnede funktioner.

Det siger formanden for Foreningen af Kenyas Shipping Leverandører (KSCA), Richard Jefwa, i et interview med den kenyanske avis The Standard, skriver det undersøgende netmedie, Danwatch.

Deres løn er langt under, hvad andre havnearbejdere tjener i havne over hele verden

''Deres løn er langt under, hvad andre havnearbejdere tjener i havne over hele verden. Vi har anmodet om at få lov til at sætte vores egne takster – her vil det være 100 USD per vagt delt mellem otte arbejdere”, siger Jefwa.

100 US-dollars per vagt svarer til en timeløn på cirka 8 kroner for hver arbejder.

Uofficiel godkendelse af lønkrav

Richard Jefwa fortæller desuden, at de kenyanske konkurrencemyndigheder uofficielt har godkendt deres anmodning.

De lavtlønnede arbejdere på havnen i Mombasa er ansat på daglejervilkår hos lokale virksomheder. Disse virksomheder hyres af internationale shipping-virksomheder – som for eksempel danske Mærsk – til at løse opgaver i forbindelse med betjening af deres skibe.

48 af disse lokale virksomheder er organiseret i KSCA. Organisationen har arbejdet for bedre lønvilkår i mange år, men avisen The Standard kæder den seneste udvikling sammen med Danwatch’ afdækning af løn- og arbejdsforhold hos arbejdere der laster og losser Mærsk-skibe.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce