Annonce

Morten Østergaard hoppede i med begge ben

Morten Østergaard (R) var hurtig på aftrækkeren efter DR-dokumentaren 'Den dag de fremmede forsvandt'. Han krævede strammere rådighedsregler for dagpengemodtagerne. Men allerede i dag er reglerne klare, hvis en dagpengemodtager afslår et job.
”Den dag de fremmede forsvandt” fik præcis det udfald, DR og holdet bag havde håbet.

Det sørgede vicestatsminister Morten Østergaard for, da han fredag udtalte til Politiken, at "I en kommende dagpengereform er vi nødt til at sikre, at hvis folk siger nej tak til det arbejde, der er at få, siger de også nej tak til dagpengene. Jeg synes, at de regler må strammes, så vi sikrer, at ingen vælger mellem et arbejde og offentlig forsørgelse".

Morten Østergaard hoppede i med begge ben. Som dagpengemodtager skal man stå til rådighed for arbejdsmarkedet. I ”bekendtgørelse om rådighed” står der: ”Et medlem står ikke til rådighed, hvis medlemmet afslår et arbejde, som medlemmet er henvist til, afslår et tilbud eller en aktivitet, afslår en jobsamtale, ophører med sit arbejde…” (§ 19)

I aften, mandag den 1. december, løber andet afsnit af ”Den dag de fremmede forsvandt” over skærmen. Hvordan mon Morten Østergaard vil bruge det til at gå efter de ledige?

Siger man nej til et arbejde som dagpengemodtager, står man ikke til rådighed for arbejdsmarkedet og skal trækkes i dagpenge.

Heller ikke A-kassernes Samvirke er imponeret af vicestatsministeren. Formand for AK-Samvirke, Torben Poulsen, siger i en pressemeddelelse:

"A-kasserne ønsker ikke at holde hånden over ledige, der ikke står reelt til rådighed eller siger nej til jobtilbud på almindelige overenskomstmæssige vilkår. For det er helt afgørende, at der er tillid til, at reglerne overholdes, og at der sanktioneres, hvis det ikke er tilfældet. Alle undersøgelser har da også vist, at a-kasserne til fulde lever op til at håndhæve rådighedsreglerne. Og det er desværre en udbredt misforståelse, at man frit kan sige nej til et jobtilbud. Hvis man siger nej til et reelt jobtilbud, eller siger et job op uden gyldig grund, får man faktisk 3 ugers karantæne. Det svarer til en bøde på 12.000 kr.  Og gør man det to gange inden for et år, mister man helt retten til dagpenge, indtil man har haft 300 timers arbejde. Jeg ved ikke, om Morten Østergaards udtalelser sker på baggrund af ukendskab til reglerne og deres administration. Men i stedet for stærke offentlige markeringer på baggrund af en enkelt TV-udsendelse vil jeg under alle omstændigheder opfordre ministeren til en direkte dialog med beskæftigelsesministeren og a-kasserne, hvis han mener, der er et problem”.

Det radikale angreb mod dagpengemodtagerne fik fredag et nyt lavpunkt. I aften, mandag den 1. december, løber andet afsnit af ”Den dag de fremmede forsvandt” over skærmen. Hvordan mon Morten Østergaard vil bruge det til at gå efter de ledige?

Anders Friis Hansen er konsulent i 3F.

Foto: Kim Vadskær


Flere artikler om emnet

Annonce