Listen vokser: Se de NGO'er der benytter underbetalt arbejdskraft

Pio-rundspørge: Mellemfolkeligt Samvirke og Dansk Flygtningehjælp langt fra de eneste ngo'er, der benytter sig af underbetalte danske phonere
Mellemfolkeligt Samvirke og Dansk Flygtningehjælp er ikke alene om at benytte underbetalte danske phonere fra det danske telemarketingsbureau TMPO’s callcentre i Berlin og Malaga.

Nu viser et rundspørge, som Netavisen Pio har fortaget blandt en række danske ngo’er og humanitære organisationer, at også Red Barnet, Greenpeace og SOS Børnebyerne aktuelt benytter sig af underbetalte phonere fra TMPO’s afdeling i Malaga  og/eller Berlin.

Set fra vores synspunkt, synes vi absolut ikke, der er noget at flove sig over

"Set fra vores synspunkt, synes vi absolut ikke, der er noget at flove sig over,” siger fundraisingchef hos Red Barnet, Merete Falkenstrøm, til Netavisen Pio.

Netavisen Pio afslørede i september måned, at Mellemfolkeligt Samvirke og Dansk Flygtningehjælp aktuelt benytter sig af danske phonere ansat af TMPO’s afdeling i Berlin til omkring 66 kroner i timen – og i TMPO’s afdeling i Malaga til omkring 60 kroner i timen.

Til sammenligning fastslår overenskomsten mellem TMPO i Danmark og HK, at firmaets – få – phonere i Danmark aflønnes med en timeløn på 121 – 124 kroner, ifølge TMPO’s direktør og medejer, Bjarke Andersen. Hertil skal lægges værdien af andre goder i overenskomsten som 6. ferieuge, pension etc.

Børns Vilkår, Dansk Røde Kors og Amnesty

Netavisen Pio's rundspørge viser også, at Børns Vilkår i perioden slut 2017 til begyndelsen af 2019 benyttede sig af TMPO’s underbetalte danske phonere i Malaga. Herefter har Børns Vilkår udelukkende benyttet egne phonere ansat af Børns Vilkår. Det oplyser pressechef hos Børns Vilkår, Julie Troldborg.

Dansk Røde Kors benytter ikke aktuelt TMPO’s callcentre i Berlin og Malaga. Men Dansk Røde Kors har tidligere benyttet danske phonere fra de to TMPO-callcentre i udlandet. Det oplyser pressemedarbejder hos Dansk Røde Kors, Signe Reeholm, over for Netavisen Pio.

Også Amnesty Danmark har tidligere benyttet TMPO's callcenter i Malaga:

"Amnesty Danmark laver ikke aktuelt telemarketing fra udlandet. Men Amnesty Danmark har tidligere samarbejdet med TMPO – fra 2016 til 2018 – i Spanien. Og vi havde et kort samarbejde med TMPO igen i begyndelsen af 2019," skriver Amnesty Danmarks pressechef, Malene Haakansson, i en mail til Netavisen Pio og uddyber:

"Forud for samarbejdet med TMPO foretog vi en grundig screening af virksomheden, hvori vi foruden ansættelsesvilkårene i TMPO også kiggede på parametre som leveomkostningerne i Spanien og mindstelønninger i EU. På den baggrund fandt vi, at det var fuldt forsvarligt i forhold til menneskerettighederne og Amnestys værdier at indlede et samarbejde."

WWF Verdensnaturfonden har ikke benyttet danske phonere fra TMPO placeret i Berlin og Malaga i 2018 og 2019. Derimod har WWF Verdensnaturfonden, ifølge direktør for kommunikations- og fundraising, Cirkeline Buron, i en kortere periode i 2018 benyttet sig af telemarketingsbureauet TMPO’s danske afdeling.

Folkekirkens Nødhjælp, Unicef, Danmarks Naturfredningsforening, Ibis og Læger Uden Grænser benytter ikke aktuelt TMPO’s callcentre i Berling og Malaga. Og har heller ikke gjort det tidligere.

MS fastholder praksis

Da Netavisen Pio  5. september afslørede, at Mellemfolkeligt Samvirke benytter sig af underbetalte danske phonere, faldt oplysningerne absolut ikke i god jord hos fagforbundet HK:fagforbundet HK:

Det her kan Mellemfolkeligt Samvirke gøre bedre

"Det her kan Mellemfolkeligt Samvirke gøre bedre,” sagde formanden for HK Service Hovedstaden, René Knudsen, dengang til Netavisen Pio.

Fundraisingchef hos MS, BenjaminTrue Hansen, understregede ved samme lejlighed, at ”MS ikke går på kompromis med arbejdsforholdene hos de leverandører, som vi har”.

Alligevel havde - og har - Mellemfolkeligt Samvirke tænkt sig at fortsætte med at benytte sig af TMPO’s underbetalte danske phonere:

”TMPO’s phonere får udbetalt 7.000 – 7.500 kroner om måneden. Det er efter min mening okay – når man tager leveomkostningerne i Berlin og i Spanien i betragtning. Og så er der jo tale om unge mennesker,” sagde MS-fundraisingchefen.

Så Mellemfolkeligt Samvirke har ikke tænkt sig at ændre praksis?

”Ikke umiddelbart, nej. De unge mennesker kan sagtens leve for de der 7.000 – 7.500 kroner om måneden. Samtidig kan de få sig en masse oplevelser nogen spændende steder i udlandet,” mener Benjamin True Hansen.

Afsløringen af Mellemfolkeligt Samvirkes brug af underbetalte danske phonere har affødt kritik fra udviklingsordførerne Daniel Toft Jakobsen (S), Karsten Hønge (SF) og Christian Juhl (EL).

Også kollektive, faglige medlemmer af MS som BUPL, Malerforbundet og Dansk El-Forbund  protesterer.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce