Annonce

Muhammed-krisens ophavsmand advarer om fortsat frygt i samfundet

Kåre Bluitgen har hverken kunnet finde et forlag, som vil udgive en billedkoran til børn og unge. Eller en dansk tegner som har villet illustrere bogen
Mens det franske satiremagasin Charlie Hebdo nu genoptrykker tegninger af profeten Muhammed – herunder tegningerne, som Jyllands-Posten bragte i 2005 og satiremagasinet året efter – advarer de danske tegningers ophavsmand om, at selvcensuren stadig lever herhjemme.

Når Kåre Bluitgen den 30. september – på årsdagen for de oprindelige Muhammed-tegninger - udgiver en billedkoran til børn og unge, bliver det nemlig ikke bare på hans eget forlag. Kåre Bluitgen har måtte se uden for landets grænser for at finde en tegner. Årsag: Ingen danske tegnere har ønsket at illustrere de ”De skyggefulde haver” (hvilket er et udtryk, som går igen i Koranen, og er et andet ord for Paradis).

Så har terroristerne vundet

 

”Frygten er der åbenbart stadig i samfundet,” siger Kåre Bluitgen til Netavisen Pio. ”Jeg annoncerede jo både for at skaffe tegnere og et forlag, der ville udgive bogen, og jeg hørte stort set ikke noget gennem årene. Så der må være en grund til tavsheden. Og det er selvfølgelig nærliggende at tro, at tavsheden skyldes frygt. Men det må man ikke håbe. I så fald har ofrene fra Charlie Hebdo været forgæves. Så har terroristerne vundet.”

Amerikansk tegner angrebet

I stedet har amerikaneren Bosch Fawstin illustreret ”De skyggefulde haver”. Bosch Fawstin, som er tidligere muslim, vandt i 2015 en tegnekonkurrence, blot for efterfølgende at blive udsat for et terrorangreb i forbindelse med prisoverrækkelsen i Texas.

Bosch Fawstin vandt med en tegning som viste en sabelsvingende profet med turban, som råbte: "Du kan ikke tegne mig". Hvortil tegneren svarede i en taleboble: ”Det er derfor, at jeg tegner dig”.

I alt bliver der 15 tegninger som såkaldte hele opslag i bogen og flere små af slagsen rundt omkring i denne.

Det er lidt underligt

 

”Jeg kender jo mange tegnere og mange er kommet og spurgt, om jeg har fundet en tegner,” fortæller Kåre Bluitgen. ”Hvortil jeg plejer at grine og sige: Ja, du har i hvert fald ikke meldt dig. Og så griner de også. Der er jo ellers mange tegnere, som mangler arbejde, men ingen har henvendt sig for at høre om honoraret. Og der er heller intet forlag, som i det mindste har spurgt, om de kunne se manuskriptet og tegningerne. Det er jo unormalt, når man tænker på at bogen om Muhammeds liv for 15 år siden blev en bestseller. Det er lidt underligt. Det må jeg sige.”

Konflikten er et andet sted

Alligevel forventer Kåre Bluitgen ikke noget drama i forbindelse med bogudgivelsen. Det på trods af, at der er tale om en illustreret koran til børn og unge i stil med en børnebibel og, at han med tegninger af profeten igen overtræder det billedforbud, der i mange muslimers øjne findes i islam.

”Konflikten er et andet sted i dag,” siger Kåre Bluitgen. ”Selvfølgelig er konflikten mellem demokrati og militant islamisme stadig voldsom. Men jeg mener ikke, at islamismen og islamisterne har den samme opbakning i dag. De vil ikke være i stand til at mobilisere en ny Muhammed-sag.”

Da Kåre Bluitgen i 2005 ledte efter en tegner til bogen ”Koranen og profeten Muhammeds liv” var situationen som bekendt en anden.  

Året forinden var den hollandske filminstruktør Theo van Gogh blevet dræbt på åben gade i Amsterdam af en islamistisk fundamentalist, fordi han stod bag en islamkritisk film. Drabet satte fokus på yderligtgående islamister og hvad man turde sige, skrive, tegne og filme. Til en fest nævnte Kåre Bluitgen over en øl, at han havde svært ved at finde en tegner.

Danske kunstnere bange for kritik af Islam

En af gæsterne var journalist på Ritzau og skrev efterfølgende artiklen “Danske kunstnere bange for kritik af Islam” om selvcensur og berøringsangst. Artiklen skabte debat. Også på Jyllands-Posten, hvor journalisterne lagde hovederne i blød for at finde ud af, hvordan den historie kunne vinkles … og resten er, som man siger, netop historie.

Modsætningsforholdet

I dag erkender Kåre Bluitgen, at der er modsætningsforhold mellem, hvordan han selv oplever virkeligheden – og hvordan tegnere og forlag tilsyneladende opfatter den. Kåre Bluitgen er ganske vist stadig under beskyttelse af Politiets Efterretningstjeneste (PET) men færdes frit og uhindret på Nørrebro, hvor han bor.

Der er et modsætningsforhold, som jeg ikke forstår

 

”På den ene side mener jeg, at det i dag burde være uproblematisk at udgive bogen,” siger Kåre Bluitgen. ”Der er jo masser af tegninger på nettet og virkeligheden er, at billedforbuddet nærmest er afskaffet. Det har jo vist sig umuligt for fanatikerne at opretholde det – og nu kommer der jo også en bog. Og på den anden side kan man spørge sig selv, hvorfor der skulle gå 15 år, før nogen kom på den ide, og hvorfor står tegnerne ikke i kø for at få et spændende og godt betalt job? Og hvorfor er forlagene ikke interesserede i at udgive verdens første illustrerede koran for børn og unge? Der er et modsætningsforhold, som jeg ikke forstår.”

Retssag starter onsdag

Når Charlie Hebdo genoptrykker tegningerne af profeten Muhammed, skyldes det starten onsdag på en retssag mod 14 personer, der er anklaget for at have forbindelse til angrebet mod satiremagasinet i januar 2015.

Charlie Hebdos redaktører forklarer, at de ofte er blevet bedt om at genudgive Muhammed-tegningerne. Men de har ventet med at gøre det for at have en "meningsfuld grund, som bidrager til debatten", skriver nyhedsbureauet AFP.

Ved angrebet på Charlie Hebdo blev 12 mennesker dræbt, herunder nogle af Frankrigs mest respekterede satirikere og tegnere. Det var de to brødre Said og Chérif Kouachi, der trængte ind på Charlie Hebdos redaktion og åbnede ild. Satiremagasinet havde inden da delt landet på grund af de kontroversielle tegninger af profeten Muhammed.

De to brødre bag angrebet blev efterfølgende dræbt af politiet nordøst for Paris, hvor de havde forskanset sig i et trykkeri. De fleste af de 14 anklages for at være tilknyttet en terrorgruppe. Der er en strafferamme op til 20 år.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet