Så nu udgiver forfatteren Kåre Bluitgen i stedet billedkoranen på sit eget forlag.
”Jeg kan jo ikke vide, hvorfor der ikke er noget forlag, som har svaret, men folk må jo selv tænke, hvad de vil,« siger Kåre Bluitgen til Netavisen Pio.
Jeg kan jo ikke vide, hvorfor der ikke er noget forlag, som har svaret, men folk må jo selv tænke, hvad de vil
Kåre Bluitgen indrykkede således tidligere på året en annonce i Bogmarkedet, fagbladet for den danske bogbranche, hvor han reklamerede med både af have manuskript og tegninger til billedkoranen, som får titlen De skyggefulde haver (hvilket er et udtryk, som går igen i Koranen, og er et andet ord for Paradis«).
»Forlag søges,« stod der i annoncen. Men i dag, et kvart år senere, har ingen svaret på annoncen.
”Den forrige bog solgte jo godt, så det har i hvert fald ikke noget at gøre med økonomien og salgstal,” siger Kåre Bluitgen. ”Det kan ikke være derfor, at ingen vil udgive bogen”.
Den forrige bog var Koranen og profeten Muhammeds liv og da Kåre Bluitgen i 2005 ledte efter en tegner til denne bog, skabte det danmarkshistorie.
Året forinden var den hollandske filminstruktør Theo van Gogh blevet dræbt på åben gade i Amsterdam af en islamistisk fundamentalist, fordi han stod bag en islamkritisk film. Drabet satte fokus på yderligtgående islamister og hvad man turde sige, skrive, tegne og filme. Til en fest nævnte Kåre Bluitgen over en øl, at han havde svært ved at finde en tegner.
En af gæsterne var journalist på Ritzau og skrev efterfølgende artiklen “Danske kunstnere bange for kritik af Islam” om selvcensur og berøringsangst. Artiklen skabte debat. Også på Jyllands-Posten, hvor journalisterne lagde hovederne i blød for at finde ud af, hvordan den historie kunne vinkles … og resten er, som man siger, netop historie.
I dag ønsker Kåre Bluitgen ikke at gætte på, hvorfor ingen forlag er interesserede i at udgive billedkoranen (forlaget Høst & Søn udgav Koranen og profetens Muhammeds liv).
Men Kåre Bluitgen ved selvfølgelig godt, at det måske skyldes, at den nye bog kan være kontroversiel. Der er tale om en illustreret koran til børn og unge i stil med en børnebibel og med tegninger af profeten, overtræder Kåre Bluitgen igen det billedforbud, der i mange muslimers øjne findes i islam.
”Jo, det vil da være nærliggende (at den er kontroversiel, red.), men jeg kan jo ikke vide det,” siger Kåre Bluitgen. ”Men det er da påfaldende, at ingen forlag i det mindste ikke lige gerne har villet se materialet. Emnet er jo ikke gået af mode og de kender mig jo... Ja, det er mærkeligt”.
Når Kåre Bluitgen ikke selv har taget kontakt til forlag, skyldes det, at han – med egne ord – har villet spørge ingen og alle. Dermed har forfatteren ønsket at undgå en gentagelse af 2005, hvor journalisterne kontaktede tegnere for at høre, om de var blevet spurgt af ham - og om de i givet fald ville turde tegne.
”Det synes jeg ikke, at nogen skulle udsættes for igen,” siger Kåre Bluitgen. ”Så man har kunnet henvende sig til mig, hvis man var interesserede, hvilket ingen så gjort”
I stedet udgiver Kåre Bluitgen billedkoranen på sit eget forlag, som han i forvejen gør med en fjerdedel af sine bøger.
”Så det er ikke noget problem,” siger forfatteren. ”Men jeg ville hellere have haft et større forlag i ryggen, fordi de store forlag er bedre til at markedsføre bøger.”
Da det i 2006 endelig lykkedes at finde en tegner til Koranen og profetens Muhammeds liv, var vedkommende anonym, men det bliver ikke tilfældet denne gang.
Kåre Bluitgen kalder beslutningen dengang for en ”svipser”, hvilket skyldtes, at hverken forlaget eller han selv havde gennemtænkt det. Samt at de ikke kunne finde nogen, der turde stå frem.
Denne gang er det da heller ikke lykkedes at finde en dansk tegner. Hver gang er det strandet på, at når Kåre Bluitgen og en tegner er blevet enige, så har de til sidst spurgt familien – og har derefter måtte vende tilbage og alligevel takke nej.
Derfor er det amerikaneren Bosch Fawstin, som illustrerer bogen. Bosch Fawstin, som er tidligere muslim, vandt i 2015 en tegnekonkurrence, blot for efterfølgende at blive udsat for et terrorangreb i forbindelse med prisoverrækkelsen i Texas.
Bosch Fawstin vandt med en tegning som viste en sabelsvingende profet med turban, som råbte: "Du kan ikke tegne mig". Hvortil tegneren svarede i en taleboble: ”Det er derfor, at jeg tegner dig”.
I alt bliver der 15 tegninger som såkaldte hele opslag i bogen og endnu flere små af slagsen rundt omkring i denne.
Politiets Efterretningstjeneste (PET) skriver i sin seneste trusselsvurdering fra marts 2020, at Danmark har siden ””Tegningesagen” haft et ry for at krænke islam, og selvom det er sjældent, at Danmark fremhæves konkret i den militant islamiske propaganda, kan Danmarks omdømme som ”krænkernation” atter blusse op, hvis forhold eller handlinger i Danmark eller i udlandet, der opfattes som krænkende over for islam, spredes nationalt og/eller internationalt”.
Kåre Bluitgen, som er under beskyttelse af PET, har oplyst efterretningstjenesten om bogen men ikke bedt om tilladelse til at udgive den. Forfatteren er dog ikke bange og hverken tror – eller håber! - på en gentagelse af begivenhederne i 2005 og 06.
Man kan jo bare sige, at PET følger forløbet tæt
”Man kan jo bare sige, at PET følger forløbet tæt,” siger Kåre Bluitgen. ”Og ja, der er ingen grund til panik«.
”De skyggefulde haver” bliver sendt til layout senere på ugen og så venter Kåre Bluitgen, at bogen udkommer efter den 30. september, som er 15-års dagen for de oprindelige Muhammed-tegninger.
Kommentarer
Thomas er en Trold.