Annonce

Når tyskerne kan, så kan vi osse

Efter 45 år på arbejdsmarkedet har tyskerne ret til at gå pension - uanset om de har nået den officielle pensionsalder eller ej.
Arbeit, arbeit, arbeit.... det kan tyskerne. Men de kan også finde ud af gå på pension på forskellige tidspunkter - alt efter hvor længe, de har arbejdet i deres liv.

Og det kan vi lære af i Danmark, mener forfatteren og journalisten Lars Olsen i en kommentar i Fagbladet 3F.

Tyskerne kan nemlig efter 45 år på arbejdsmarkedet gå på pension to år før den officielle pensionsalder, der er 65 år.

I de 45 år - som er billetten til tidligere pension -  tæller barsel, kortere ledighed, efteruddannelse og læretid, men ikke uddannelser på universiteter og lignende.

Forkert at alder alene afgør pension
"Tyskland er ramt langt hårdere af udfordringen med flere ældre. Alligevel er deres system mere retfærdigt", skiver Lars Olsen.

Han foreslår i "Kampen om seniorårene", der forleden blev udgivet af fagforeningen FOA, at danskere efter mange år på arbejdsmarkedet kan gå på pension fire år før den almindelige pensionsalder.

"På byggepladser og plejehjem er mange hidtil gået på efterløn som 60-årige og langt de fleste som 62-årige. Men efterlønnen er under afvikling, og pensionsalderen stiger til 68 år. I 2020 vil et bredt flertal i Folketinget efter planen give pensionsalderen endnu et nøk: 69 år for dem, der i dag er 50 år. Mange danskere kan sagtens tage en tørn mere på jobbet, men for store grupper af faglærte og ufaglærte er det urealistisk.Hvad gør vi? Vi kan komme et stykke med bedre arbejdsmiljø og efteruddannelse, men der vil stadig være mange, som er nedslidte eller bare slidte," mener Lars Olsen, der foreslår, en fleksibel pensionsalder i Danmark.

"Et pensionssystem, der kun bygger på folks alder, er grundlæggende skævt, fordi arbejdslivet sker forskudt. Faglærte og ufaglærte starter på arbejdsmarkedet langt tidligere end folk med lange uddannelser," mener Lars Olsen.

Fagforeningsformænd er positive
Tankerne om en fleksibel pensionsalder bliver bakket op i en undersøgelse fra Analyse Danmark, som Ugebrevet A4 offentliggjorde tirsdag. Her svarer to ud af tre, at pensionsalderen bør afhænge af, hvilken branche man har arbejdet, mens næsten halvdelen mener, at antallet af år på arbejdsmarkedet skal afgøre, hvornår man kan forlade jobbet og gå på pension

Flere af fagbevægelsen ledere som blandt andet FOA's formand Dennis Kristensen og formanden for Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast giver tomlen op for tankerne.

Politikerne på Christiansborg er til gengæld ikke så begejstrede. Regeringen er lodret imod, mens socialdemokraterne og DF erkender, at det er et problem, at mange lønmodtagere er nedslidte inden de når den officielle pensionslader. Men at det kan være svært at administrere en ordning, hvor danskerne trækker sig tilbage tidligere afhængig af år på arbejdsmarkedet og branche.


Flere artikler om emnet