Annonce

Næser til ministre og Inger Støjbergs selverkendelse

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til vores nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder.

Denne fredag kan byde på nyheden om, at der nu er sat punktum i spion-sagen fra Ringsted, som tog sin begyndelse, da Politiets Efterretningstjeneste (PET) og politiet i 2018 lukkede store dele af Sjælland ned. Så har endnu en af regeringens ministre fået en næse i sagen om de ubrugelige respiratorer, der skulle sendes til Italien i forbindelse med coronakrisen. Og endelig erkender Venstres næstformand, tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, at hun tog fejl, da hun i sin tid hævdede, at en pige på 16 år og en mand på 50 boede sammen på et dansk asylcenter. Han var alligevel kun 20 år.

Tak fordi du læser med.

Spion-sag fra Ringsted: Norsk-iraner kendt skyldig

En 40-årig norsk-iraner er blevet kendt skyldig i at have hjulpet en iransk efterretningstjeneste med at planlægge et drab på en eksil-iraner i Ringsted.

Det har Retten i Roskilde afgjort i en kendelse, hvor alle tre dommere og seks nævninge var enige i dommen.

Retten finder det således bevist, at den tiltalte indsamlede oplysninger om forurettede, foretog observation og optog fotos og video af dennes bopæl samt omkringliggende gader. Og at disse fotos og optagelser blev videresendt for at hjælpe den iranske efterretningstjeneste med at planlægge drabet.

Store dele af sagen er foregået bag lukkede døre, og i kendelsen fremgår det, at retten i sin afgørelse især har lagt vægt på en fortrolig vidneforklaring.

Dermed er der sat foreløbig punktum i en opsigtsvækkende sag, der under stor dramatik tog sin begyndelse fredag den 28. september 2018, da Politiets Efterretningstjeneste (PET) og politiet lukkede store dele af Sjælland ned. Det skyldes frygten for et attentat mod eksil-iraneren, som siden foråret 2018 har været under PET-beskyttelse, fordi han som leder af gruppen ASMLA vurderes at være i livsfare.

Frygten bundede i, at den nu dømte norsk-iraner få dage forinden havde været i Ringsted for at observere og tage billeder af eksil-iranerens bopæl.

Norsk-iraneren har nægtet sig skyldig i alle anklager og tidligere forklaret under en afhøring, at han tog til Ringsted for at konfrontere eksil-iraneren med en utroskabssag fra 2012.

Læs hele historien her.

Sundhedsministeren og forsvarsministeren får næse i respiratorsag

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) får nu en såkaldt næse, eller kritik fra et flertal i Folketinget, for deres håndtering af sagen om respiratorer, der skulle sendes til Italien i forbindelse med coronakrisen.

”Vi er nået frem til, at der er så stærk kritisabelt, at det må udløse en kritik fra Folketinget - populært kaldet en næse,” siger Venstres Jan E. Jørgensen efter et samråd i Folketinget.

Dermed har hele tre ministre nu få fået en næse for samme sag.

For over en måned siden fik udenrigsminister Jeppe Kofod (S) nemlig også en af slagsen.

Sagen handler om, at Danmark tilbage i maj tilbød Italien at sende nogle ældre - og for italienerne ubrugelige - respiratorer.

Respiratorerne viste sig nemlig at være uegnede til Covid-19-patienter.

I en pressemeddelelse den 8. april oplyste Jeppe Kofod ellers, at respiratorerne var en "solid håndsrækning" til vores "italienske venner".

Hvilket de så ikke var.

Læs hele historien her.

Støjberg: Jeg tog fejl

Venstres næstformand, Inger Støjberg, påstod, at en 16 år gammel "barnebrud" boede med en meget ældre mand på et dansk asylcenter, da hun "greb ind".

"Tænk, at vi lagde dansk jord til det, inden der blev grebet ind," skrev Inger Støjberg, tidligere udlændinge- og integrationsminister, på Facebook.

Men det passer ikke, fortæller Inger Støjberg nu til Detektor.

Der boede ikke en pige på 16 år med en 50-årig mand på et dansk asylcenter.

Detektor har tidligere skrevet om, at parret ikke findes i myndighedernes opgørelser. Men Inger Støjberg fastholdt på det tidspunkt, at hun huskede en registrering af parret fra sin tid som integrations- og udlændingeminister.

Nu erkender Inger Støjberg dog, at hun tog fejl:

"Der var et par, hvor manden var 50, og pigen var 16, som jeg tidligere har nævnt på min facebook-side. Der er sket en fejlindberetning af mandens fødselsår fra det pågældende asylcenter. Derfor var aldersforskellen på netop dette par ikke så stor, som tidligere nævnt", skriver Inger Støjberg i en mail til Detektor.

I virkeligheden var manden 20 år, kan Politiken fortælle på baggrund af en aktindsigt fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Sagen om adskillelse af mindreårige asylpar undersøges i disse måneder til bunds af Instrukskommissionen.

Læs hele historien her.

Bolton: Derfor ville Trump købe Grønland

En skør idé. Typisk Trump. Absurd.

Præsident Donald Trumps tilbud om at købe Grønland i august sidste år har fået mange ord med på vejen. Det var statsminister Mette Frederiksen (S), der kaldte det »absurd«, og det udløste en mellemsvær diplomatisk krise mellem Danmark og USA, som varede et par døgn, før den blev glattet ud.

Men nu fortæller den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver i Det Hvide Hus, John Bolton, i et interview med den britiske avis The Times, at der faktisk lå en velovervejet strategisk analyse bag det opsigtsvækkende tilbud. Det var ikke et hurtigt skud fra hoften eller en løs idé, som præsidenten ellers tit excellerer i.

”Den grundlæggende bekymring var, at Kina forsøger at blive en arktisk magt,” fortæller John Bolton, som netop har udgivet bogen The Room Where It Happened: A White House Memoir. ”Det er et meget stort tema. Det er en del af Kinas forsøg på at hævde sig rundt om i verden. Vi kalder det dollar-diplomati – at skovle penge ind i små lande med en stor gæld, som Kina kan kontrollere. De gør det overalt i den sydlige Stillehavsregion og altså også i strategisk vigtige områder som eksempelvis Grønland”.

Ifølge John Bolton skulle købet af Grønland derfor tjene til at afskrække kineserne fra det arktiske område.

placeholder

Samtidig kommer den 71-årige Bolton i interviewet med The Times med dystre forudsigelser, hvis Donald Trump skulle gå hen og blive genvalgt til november. Den tidligere sikkerhedsrådgiver frygter, at præsidenten vil handle fuldstændig efter egen overbevisning i sin sidste valgperiode.

Læs hele historien her.

Hvornår bliver det Bos tur?

Statsminister Mette Frederiksen (S) må endnu engang ændre planerne for sit bryllup med Bo Tengberg, der skulle have været afholdt lørdag den 18. juli.

”Jeg glæder mig så meget til at blive gift med den her fantastiske mand,” skriver Mette Frederiksen på Facebook. ”Men helt let skal det åbenbart ikke være, og nu er der indkaldt til Rådsmøde i Bruxelles lige præcis den lørdag i juli, hvor vi havde planlagt bryllup. Øv. Men jeg skal jo passe mit arbejde og varetage Danmarks interesser. Så vi må endnu engang ændre planer”

placeholder

Mette Frederiksen og kæresten Bo Tengberg skulle allerede have været gift i sommeren 2019.

Men parret valgte at udskyde brylluppet til i år, da der var folketingsvalg i 2019, og Mette Frederiksen derefter blev statsminister.

Men i år ramte coronakrisen og optog det meste af statsministerens tid, og derfor har det været uvist, hvornår hun kunne blive gift.

Bo Tengberg er filmfotograf og -instruktør og har været med til at lave en række film og tv-serier. Statsministerens – forhåbentlig – kommende mand har blandt andet været med til at lave flere af de nyere ”Far til fire”-film, samt tv-serierne ”TAXA”, ”Nikolaj og Julie” samt ”Krøniken”.

Mette Frederiksen og Bo Tengberg mødte hinanden gennem fælles venner tilbage i 2014, og de har fem sammenbragte børn.

Netop bryllupper har været genstand for meget debat under coronakrisen.

I lang tid svævede danskernes store fester, herunder bryllupper, i en tynd tråd på grund af forsamlingsforbuddet, der i lang tid lå på maksimalt ti mennesker. Forsamlingsforbuddet er dog lempet, og det er muligt at holde bryllupsfester sommeren over.

En regel om, at bryllupsfester skulle slutte ved midnat, hvis festen holdes i et lejet restaurationslokale, mødte ligeledes en del kritik, og reglen er siden blevet afskaffet.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet