Næser til to ministre og Ritzau beklager

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Både miljøminister Lea Wermelin (S) og transportminister Trine Bramsen (S) har torsdag fået en politisk næse. Og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har torsdag talt i telefon med den kinesiske udenrigsminister.

Ritzau beklager, at bureauet mandag begik en afgørende fejl, da de refererede Ursula von der Leyen for, at EU-Kommissionen ønskede at ophæve den normalt gældende enstemmighed blandt EU-landene på forsvars- og sundhedsområdet. I stedet ønskede kommissionen flertalsafgørelser på de to områder. Men det var en misforståelse, erkender Ritzau.

 

Næse til to S-ministre

Både miljøminister Lea Wermelin (S) og transportminister Trine Bramsen har torsdag fået en politisk næse.

Det blev resultatet efter to samråd - det sidste torsdag i Folketingets transportudvalg - om den kunstige halvø Lynetteholm i København.

Ministrene får næsen for ikke at have orienteret Folketinget om et kritisk brev fra den svenske miljøminister. I brevet kritiserede ministeren skarpt den planlagte dumpning af millioner tons slam ud for Køge Bugt.

Bag næsen står S-regeringens tre støttepartier, SF, De Radikale og Enhedslisten samt De Frie Grønne. Alle partierne i blå blok står også bag næsen - dog nok så bemærkelsesværdigt undtagen Liberal Alliance.

Det er anden gang Liberal Alliance indtager en helt særlig enegang, og begge gange er det tidligere transportminister Ole Birk Olesen, der står bag enegangen.

Mest markant stod Liberal Alliance ikke bag mistillidserklæringen, der fællede Benny Engelbrecht som transportminister. Torsdag er det igen Ole Birk Olesen, som på sit partis vegne ikke står bag de øvrige partiers næse til Wermelin og Bramsen.

Bramsen udstyres med en næse, selv om hun ikke var transportminister dengang Folketinget ikke blev orienteret om det svenske minister-brev.

 

Ritzau beklager ”mangelfuldt” citat

Nyhedsbureauets Ritzau har meget usædvanligt beklaget, at bureauet mandag i denne uge citerede EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen for, at EU skal spille en større rolle på sundheds- og forsvarsområdet, og at EU derfor måtte gennemføre ændringer i EU's traktatgrundlag, hvis det viser sig nødvendigt. Det skriver fagbladet Journalisten.

”Der er områder, hvor beslutninger i enstemmighed ikke længere giver mening. EU skal spille en større rolle på sundhed og forsvar. Og ja, hvis der er behov for traktatændringer, så må vi gennemføre dem,” lød Ritzaus gengivelse af von der Leyens udtalelser.

 Meget naturligt blev citatet opfattet som noget af en bombe op til folkeafstemningen om det danske forsvarsforbehold den 1. juni. Her har ja-siden slået hårdt på, at beslutninger i EUs forsvarssamarbejde skal træffes i enstemmighed.

Problemet var bare, at von der Leyen-citatet ikke er korrekt. Der er ifølge nyhedschef Line Jakobsen tale om en sammentrækning af to sætninger. Resultatet er, at læseren får indtryk af, at kommissionsformanden ønsker et opgør med kravet om enstemmighed på forsvarsområdet.

Ritzau har sent onsdag korrigeret citatet og opdateret nyheden fra mandag med et citat fra EU-Kommissionen om, at Ursula von der Leyen ikke ønsker flertalsafgørelser på forsvarsområdet.

 

Jeppe Kofod taler Ukraine med kinesisk ministerkollega

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) havde torsdag formiddag en telefonsamtale med Kinas udenrigsminister Wang Yi.

Rusland og krigen i Ukraine var øverst på dagsordenen for samtalen, oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Kina har ikke taget afstand fra Ruslands aggression, men signalerer neutralitet og opfordrer til en forhandlet fredsløsning. Samtidig udviser Kina forståelse for Ruslands krav om sikkerhedsgarantier.

Udenrigsminister Jeppe Kofod udtaler:

”Jeg har i dag haft en konstruktiv og ærlig telefonsamtale med den kinesiske udenrigsminister.

Jeg opfordrede i helt tydelige vendinger til, at Kina gør sin indflydelse gældende i Moskva for at få stoppet krigen i Ukraine. Store lande som Kina har et særligt ansvar og kan ikke forholde sig neutrale.”

Samtalen fandt også sted som opfølgning på de to udenrigsministres møde i Kina i november 2021.

Det bilaterale forhold mellem Danmark og Kina samt menneskerettighedssituationen i Kina blev også bragt op. Udenrigsministeren rejste samtidig sin bekymring over danske virksomheders adgang til det kinesiske marked og de store udfordringer, som Kinas Covid-restriktioner skaber for danske borgere og virksomheder.

Udenrigsminister Jeppe Kofod siger:

”Vi talte også om arbejdet med et grønt fælles arbejdsprogram. Vi kan ikke stoppe klimaforandringerne uden Kina. Og Kina er så stort, at danske grønne løsninger kan gøre en reel forskel. Det er godt for planeten og for danske arbejdspladser.”

“Jeg rejste også min alvorlige bekymring over menneskerettighedssituationen i Kina, særligt i Xinjiang. Ligesom jeg endnu engang understregede regeringens dybe bekymring for gentagne rapporter om systematiske brud på menneskerettighederne og behov for uafhængig FN-adgang til provinsen.”

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det var Benny Engelbrecht der skulle have næsen, men han har skiftet til andet ministerium, så får Trine Bramsen den i stedet, selv om hun intet har haft med sagen at gøre.
Man kan jo godt forstå at Folketinget og dens medlemmer opfattes som en børnehave, og at respekten er væk.

Benny Engelbrecht er ikke flyttet til et andet ministerium, jeg mener han blev finansordfører for folketingsgruppen.

Bent, det har du ret i. Men flyttet blev han.

Jeg mener at Astrid Krag også var illoyalt over sit kreds Greve / Solrød ved at stemme for forurening af KøgeBugt. Det er Greve borgeres interesser hun vartager i Folketinget. Måske Ålborgs!

Annonce