Annonce

Sverigesdemokraterne stormer frem

Indvandrerpolitik og bandekonflikt sender Sverigesdemokraterne til tops i meningsmålinger.
De etablerede politiske partier fik en brat opvågning fra sommerferien. Det indvandringskritiske parti Sverigesdemokraterne stormer frem i meningsmålingerne. 27,4 procent af de svenske vælgere vil, ifølge en ny meningsmåling fra Sentio, sætte kryds ved Sverigesdemokraterne. Og hvis der var valg nu, så ville partiformand Jimmi Åkesson bliver formand for den største gruppe i den svenske rigsdag.

Målingen viser, at kriminalitet er en væsentlig faktor for de vælgere, der nu vil stemme Sverigedemokraterna.

Det er særligt spørgsmål om flygtninge, indvandrere og kriminalitet, der har givet Sverigesdemokraterne vind i sejlene.

”Målingen viser, at kriminalitet er en væsentlig faktor for de vælgere, der nu vil stemme Sverigedemokraterna. Vi har haft en stor offentlig debat i de seneste uger om flygtninge og indvandrerproblemet og også en række grimme sager”, sagde Sören Holmberg, der er politisk analytiker og valgforsker på universitet i Göteborg, til den svenske avis Metro ifølge Berlingske.

Sverige blev i foråret ramt af et terrorangreb, hvor fem mennesker blev dræbt, da en afvist asylansøger med ISIS-sympatiser kørte en varevogn ind i en menneskemængde i det centrale Stockholm. Sverige oplever desuden en ret voldsom bandekonflikt, både i Stockholm og i Malmö, hvor banderne hovedsageligt består af folk med indvandrerbaggrund.

S til kamp mod højreekstremisme
I de øvrige svenske partier er der fortsat enighed om, at Sverigesdemokraterne ikke er parlamentarisk stuerene og derfor tælles deres mandater ikke med, når blokkenes størrelse gøres op.

Alle meningsmålingsinstitutterne giver derfor en pæn føring til regeringen, men den har altså kun med opbakning fra mellem 35 og 41 procent af vælgerne.

På den glidebane kan grænsen mellem nazisterne, den fremmedfjendske og anstændige forsvinde.

Den svenske regering har strammet flygtningepolitikken, men Stefan Löfven har stadigvæk forsvoret at samarbejde med Sverigesdemokraterne. Kampen mod højreekstremisme og på at kæde Sverigesdemokraterne sammen med yderligtgående ny-nazistiske grupper, er en central del af Socialdemokraternes angreb på Sverigesdemokraterne.

” Det kan være let at prøve at le væk disse vrede mænd med store ord, små hjerter og nyttede næver . Men alle fascistiske bevægelser var små, da de blev grundlagt. Og de kan hurtigt vokse sig store i vanskelige tider,” sagde Löfven for nyligt i en stor tale.

”Vi taber retningen, taber vores medfølelse, begynder at tolerere det uacceptabelt. Og på den glidebane kan grænsen mellem nazisterne, den fremmedfjendske og det anstændige forsvinde.”

Penge til at bekæmpe banderne
Men Stefan Löfven forsøger også at vise handlekraft i forhold til bandekonflikten. Og derfor har den svenske afsatte for nyligt afsat 7,1 milliarder svenske kroner til ekstra politiindsats, der skal dæmme op for banderne.

”Trygheden er helt grundlæggende. Staten er altid stærkere end banderne. Vi skal knække det her,” sagde han forleden i en tale.

Socialdemokraterne fik 31 procent ved seneste valg og ligger nu og roder rundt i de tidlige 20’ere.

Alligevel er statsminister Stefan Löfvens socialdemokrater lige nu favoritter til at genvinde regeringsmagten, men svenske kommentatorer peger på, at Centerpartiets formand Annie Lööf kunne komme ind som et alternativt bud på en statsminister, i en regering hen over midten. Centerpartiet, der minder lidt om Det radikale venstre, ligger i øjeblikket til en fordobling af mandaterne.

Til gengæld er det store borgerlige oppositionsparti, Moderaterne, stadig ikke kommet sig over efterdønningerne af den vælgernedtur, som indtraf efter at partiformand Anna Kinberg Batra åbnede op for at samarbejde med Sverigesdemokraterne.

Der skal efter planen være valg til rigsdagen seneste den 9. september 2018, altså om godt et år.

 

Seneste måling fra Sentio
(valgresultat 2014 i parentes)

Moderaterna
15,1 (23,3)

Liberalerna
4,1 (5,4)

Centerpartiet
10,5 (6,1)

Kristdemokraterna
3,2 (4,6)

Socialdemokraterna
23,5 (31,0)

Vänsterpartiet
8,6 (5,7)

Miljöpartiet
4,3 (6,9)

Sverigedemokraterna
27,4 (12,9)

 

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet