Når ’ældrefetichistisk’ er et hædersmærke

Den radikale Charlotte Fischer, udstiller med sine udtalelser om statsministerens nytårstale, at Socialdemokraterne og de Radikale ser forskelligt på velfærdspolitikken. Dermed bekræfter hun pointen om, at et samarbejde med DF også kunne være en vej til gennemføre god socialdemokratisk politik.
”Provinsiel, tilbageskuende og ældrefetichistisk”. Sådan beskrev de radikales gruppeformand i Region Hovedstaden, Charlotte Fischer, statsministerens nytårstale. Selv med massive tømmermand, braste regionformandsdrømme eller andre dårlige undskyldninger i baghånden er det horrible udtalelser, der tydeligt afslører en afgrundsdyb forskel i velfærdspolitikken mellem socialdemokrater og den radikale. At de radikale ikke har samme forkærlighed for velfærdssamfundet som Socialdemokraterne er en kendt sag. Det kan man leve med.

Men at blive beskyldt for at være "ældrefetichistisk", fordi regeringen i finansloven for 2014 har prioriteret en milliard ekstra til ældreområdet afslører to meget forskellige prioriteringer. For Socialdemokraterne er et parti der naturligt kærer sig om det nære fx den hjælp og omsorg ældre mennesker får efter et langt liv på arbejdsmarkedet. Fischer derimod mener at talen mangler udsyn, noget om EU og noget om klima.

Helle Thorning-Schmidt leverede en tale, der ramte den rette balance mellem fokus på velfærd og behovet for at sikre vi får gang i væksten. Men i Fischers en-øjede univers blev det altså til en Castro-tale om ældre: Og så bruger hun, jeg ved ikke, hvor mange minutter på at tale om de ældre, som selvfølgelig er en vigtig gruppe, men proportionerne er helt skæve. Jeg begriber ikke, at man kan give de ældre den plads, de får i talen.”

Fischers nytårstale-bonanza giver anledning til at minde om et interessant debatindlæg i Politiken få dage før jul. Her slog Mattias Tesfaye og Peter Hummelgaard til lyd for, at Socialdemokraterne i højere grad burde teste Dansk Folkepartis lyst og evne til at sætte handling bag deres politiske udmeldinger.

Socialdemokraterne har intet værdifællesskab med Dansk Folkeparti, men vores værdifællesskab med de radikale på velfærdsområdet er efterhånden lidt flosset i kanten. Som de radikale så frejdigt selv minder os alle om, så skal man samarbejde med dem der vil. Med Fischers skingre og velfærdsfjendtlige udmelding bliver man kun bekræftet i, at det samarbejde også kunne være med Dansk Folkeparti. Når det gælder velfærdspolitikken.

Mads Reinholdt (f. 1981) er formand for Socialdemokraterne på Frederiksberg.


placeholder

Annonce