Annonce

Naturområder skal sættes fri: “Alt for længe har vi lagt bånd på naturen”

Placeringen af ti nye naturnationalparker netop offentliggjort.

Nu er udpegningen af 10 nye naturnationalparker faldet på plads.

Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

Hanstholm i Thy, Læsø Klitplantage, Mols Bjerge i Djursland og Bidstrupskovene på Midtsjælland er blandt de nye naturnationalparker, som regeringen og aftalepartierne præsenterer torsdag.

Nationalparkerne er et led i den natur- og biodiversitetspakke fra 2020, som regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet er blevet enige om at afsætte en pulje på 888 millioner kroner til.

Alle parker er nu offentliggjort 

Dermed får naturen et “markant løft” landet over med i alt 15 naturnationalparker.

“Alt for længe har vi lagt bånd på naturen. Tæmmet den. Gjort den snorlige og symmetrisk. Men i dag sætter vi naturen fri.”

“I årtier har vi talt om alt det, der er forsvundet fra vores natur. I dag kan vi begynde at tale om alle de arter, der skal blive flere af,” siger miljøminister Lea Wermelin (S).

Partierne har allerede præsenteret de første fem naturnationalparker, men nu er placeringen af 15 naturnationalparker altså offentliggjort torsdag.

Naturen råber på mere plads

De første fem naturnationalparker ligger i Fussingø ved Randers, Gribskov i Nordsjælland, Almindingen på Bornholm, Stråsø mellem Herning og Holstebro og Tranum ved Jammerbugt.

placeholder
 

Til gavn for biodiversiteten

Formålet med naturnationalparkerne er at bidrage til en stærkere natur, hvor den selv får lov at sprede sig på egne præmisser til fordel for biodiversiteten.

I naturnationalparker kommer naturen i første række, og derfor er det som udgangspunkt forbud at fælde træer og drive landbrug.

Dermed skal de ikke forveksles med nationalparker.

Nationalparker har ikke nogen særskilt naturbeskyttelse i loven og dermed er både skovdrift og landbrug almindelig i nationalparkerne, hvilket er med til at hæmme diodervisiteten i parkerne.

Men med de 15 naturnationalparker udpeget, får naturen lov at vokse naturligt.

Tyve gange større end Dyrehaven 

De 15 naturnationalparker vil brede sig over et areal på cirka 25.000 hektar.

Det er et område, som er mere end 20 gange så stort som Dyrehaven i Nordsjælland.

Samtidig er det blevet besluttet, at der skal etableres to marine naturnationalparker i Lillebælt og Øresund.

“Naturen råber på mere plads, og med udvælgelsen af 10 nye naturnationalparker, så vi nu får i alt 15 naturnationalparker over hele landet, tager vi et afgørende skridt mod at give den trængte natur bedre vilkår til gavn for både planter og dyr,” siger naturordfører for SF, Rasmus Nordqvist.

Hvor kommer de 10 nye naturnationalparker til at ligge? 

  • Læsø Klitplantage (Læsø Kommune)

  • Hanstholm i Thy (Thisted Kommune)

  • Husby Klitplantage i Vestjylland (Holstebro Kommune)

  • Kompedal Plantage i Midtjylland (Silkeborg Kommune)

  • Mols Bjerge i Djursland (Syddjurs Kommune)

  • Nørlund Plantage og Harrild Hede i Midtjylland (Ikast-Brande Kommune og Herning Kommune)

  • Draved Skov og Kongens Mose i Sønderjylland (Tønder Kommune)

  • Hellebæk Skov og Teglstrup Hegn i Nordsjælland (Helsingør Kommune)

  • Bidstrupskovene på Midtsjælland (Lejre Kommune)

  • Ulvshale Skov på Møn (Vordingborg Kommune)

Sarah Victoria Gratløv er studentermedarbejder på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Godt politisk håndværk af den stille Wermelin, hun arbejder målrettet i sit ministerie, ros til hende og de andre partier for at gøre noget for vor natur bevares.

Jeg savner i den grad at der gøres noget (læs: forbydes) ved brændeovne i tætbebyggede boligområder hvor der er fjernvarme. Det vil være en god begyndelse. Forstår ikke hvorfor dette emne syltes år efter år.

Den vil være en gevinst for folkesundheden, miljø og klima.
.

Der er nu ikke noget så hyggeligt som en pejs eller en brændeovn med flammende træstykker. Der er ikke ført noget bevis for at det skader hverken folkesundheden, miljøet eller klimaet. I 50'ernes større byer kunne man ikke gå en aftentur uden at indtage en hørm af petroleum gennem næseborene. Petroleumsfyrene blev ikke forbudt, men afløst af lige så kedelige gasvarmere som sværtede omgivelserne ind i et klistret fedtlag. Jeg foretrækker brændefyr!

"Der er nu ikke noget så hyggeligt som en pejs eller en brændeovn"
det gælder vist kun for dem der er i den bolig hvor der brændes af. Naboer og genboer får den giftige røg.

https://jyllands-posten.dk/indland/ECE8479718/oekonomer-laeg-afgift-paa-...
https://energiwatch.dk/Energinyt/Politik___Markeder/article9247065.ece
https://politiken.dk/indland/art5785332/Flere-klager-over-r%C3%B8gen-fra...
https://ing.dk/artikel/skrotning-braendeovne-fjerner-400-ton-partikler-l...
https://ing.dk/artikel/forskere-braendeovne-skyld-rekordhoej-luftforuren...
og hvis du søger kan du finde masser af artikler der belyser de skadelige virkninger, men det vil du jo nok ikke.

Gunnar, du må være fakta resistent
.

Man skal ikke overse at der er mange på markedet der gerne vil sælge alternative opvarmningsformer, og som derfor gør alt for at mistænkeliggøre brændeovne. Sjovt nok findes de mange avisartikler om emnet ikke i svensk presse; der har jeg i hvert fald ikke stødt på dem.

Har du læst artiklerne?
.
Så du accepterer ikke at røg fra brændeovne er skadelig/farlig fordi DU ikke har kunne finde artikler i svensk presse? Gunnar hvis du gør dig umage så tror godt at du kan finde et par artikler.

Om brændeovne i Sverige:
https://ekstrabladet.dk/forbrug/goderaadom/skadelig-roeg-professor-vil-i...
.

Den var ny for mig, den med Malmø, men jeg har læst masser af artikler om nabogener og luftforurening pga brænderøg, men jeg har ikke set det påvist, ikke bare sandsynliggjort, at brænderøg skader hverken personer eller klimaet. Lige nu kører DR en serie om at være alene i ødemarken. De pågældende alenemennesker får selvfølgelig en del frisk luft, men de får sandelig også en solid gang brænderøg inhaleret når de sidder eller ligger i deres shelter. De synes hverken at dø af det eller klage over det.
Birkebrænde er da heller ikke værst at lugte til. Rønnebærbrænde lugter af rævepis og pilebrænde af sæbe. Det er mindre sjovt for naboerne.

"Den var ny for mig, den med Malmø" det tyder jo på at du ikke rigtigt har sat dig ind i problematikken.

"Birkebrænde er da heller ikke værst at lugte til. Rønnebærbrænde lugter af rævepis og pilebrænde af sæbe. Det er mindre sjovt for naboerne." Så find du et sted hvor der fyres med birkebrænde og husk så at trække vejret HELT NED i lungerne. Mange gange. Hver dag.

https://fagligsenior.dk/2021/08/02/gamle-braendeovne-skal-skrottes-naar-...

https://dors.dk/oevrige-publikationer/kronikker-artikler/braendeovne-ene...
.

Hvad du henviser til er teoretiske beregninger over sandsynlige dødsfald. "Forskning" på linje med modelberegningerne i klimadebatten. Intet af det er pengene værd, og intet af det kan man stole på.
I de sidste 12 år har vi benyttet vores pejs med en indsats. Det giver en dejlig beroligende varme, og vi sparer på vores ellers elektriske varme. Vi har ingen naboer tæt på som vi kan genere, og vi bruger mest bøg, birk, eg, hassel, røn og tørst. Og nej, jeg opsøger bestemt ikke teoretisk viden om brændeovne, jeg vil hellere kløve brænde - som mænd har gjort i tusinder af år.

"I de sidste 12 år har vi benyttet vores pejs med en indsats".

Åååh Gunnar, det var der hunden var begravet.

Husk nu at gå ud og få din daglige dosis brændeovsrøg!
.

Vi har aldrig haft hund, men jeg spiser med stor fornøjelse røget sild, makrel, ål og laks.

Goddag mand.
Økseskaft.

Enig i at miljøministeren gør det godt - i al stilfærdigted.

Dejligt med mere natur, men...

Jyderne tvinges til at have uønskede ulve i "baghaven". Ulve, der med deres uønskede besynderlige adfærd skambider en masse får på én gang (dvs. ikke æder ét dyr ad gangen), og efterlader en fåreflok sårede, døde som halvdøde. Ulve som slet ikke egner sig i et lille land som Danmark, da arealer er alt for små til ulves territorier. Ulve kommer derfor for tæt på menneskers dufte og beboelse, som ulve vænner sig til og derved ophører deres såkaldte "skyhed". Måske de ligefrem også møder en hund på deres færden og får sig nogle hybrid-hvalpe, tja hvem ved. Der er nok en rigtig god grund til at ulve blev en plage og blev udryddet i tidernes morgen. Men historien har det jo med at gentage sig, fordi man ikke altid lytter til fortiden.

Jeg synes jyderne skal sende nogle ulve over til Gribskov (som har ligeså meget plads i areal som de nuværende ulve-områder i Jylland). Det kunne være sjovt, at se hvor "glade" borgerskabet og magten i Nordsjælland vil blive for den "gave" ;-)

Husk på! Gentofte var utilfredse og klagede over larmende vilde gæs i nabolaget, måtte snob-Berlingske berette om.

Synes jeg læste på et tidspunkt, at det "fine" Nordsjælland (naturligvis) får sig nogle elegante store flotte majestætiske elge til deres "vilde" Gribskov, som det finere "bedre" borgerskab skal nyde at kigge på. Jyderne må vel så nok nøjes med lidt flere billigere græssende kvæg/okser i deres indhegnede "vilde" natur. Gad vide om disse kvæg, så også skal have "tilskudsfoder" med Hollandsk kemisk fremstillede pulver, så de bøvser og prutter mindre co2? Eller er det kun vores malkekvæg (og mælk) der skal proppes med kemisk "prut-mindre"-medicin"?

Heste bør de dog holde sig fra i bl.a. Mols bjerge, da de "ansvarlige" der oppe tydeligvis ikke har forstand på større dyr, såsom heste, men udsætter heste for dyremishandling. Morten DD m.fl. bør holde sig til deres fascination af lorte med biller og insekter, som deres elskede fugle spiser. Større dyr bør de absolut ikke have ansvaret for.

På Fyn må fynboer nøjes med de få skove, som herregårde, godser og slotte (heldigvis, og tak) har bevaret lidt af pga tidligere skovdrift. Men, som efterhånden opkøbes af rigmænd, der opkøber skovene til jagt, kun til dem selv og deres rige jagtvenner. Adgang forbudt for uvedkommende. Om ikke andet sender et signal, at gæster af fynboer måske pløkkes ned af vildfarende jagtskud, hvis de vover sig derind. Jo jo, der er "vildt" nok i de fynske privatejet skove. Det er bare ikke "vilde" fine elge, men fine vilde macho-herrer med slips og skydevåben.

Staten/naturstyrelsen burde opkøbe nogle af disse private fynske skove, der ind imellem er til salg, men det gider staten ikke. Fyn er jo blot "et bump på vejen" man kører hen over, som Borgens folk ikke interesserer sig så meget for.

Men sådan er der så meget.

Du glemte vist, at ulven også spiste Rødhætte?🤣🤣🤣🤣

Hvor er du/i til grin hos normalbefolkningen.

Underligt med så mange jyder, der lider af den vrangforestilling, at folk i andre dele af landet inderst inde har den samme modvilje mod natur og vilde dyr (og specielt ulve), som de selv har. Forstå nu at pløje- og græsmarker ikke er natur, og at det ikke giver mening at tale om natur uden plads til rovdyr også. Og hold så op med at skyde ulve og forgifte ørne!

Herligt med en beslutning som langt de fleste danskere bakker op om!

Herligt med en beslutning som langt de fleste danskere bakker op om!

Det går helt klart den rigtige vej. Forhåbentlig holdes der også åbent for muligheden for senere at udvide de her områder, så der bliver bedre plads til også de større dyr og plads til at droppe indhegningerne med tiden.

Fint skriv Marianne.
Som de fleste jyder vist godt kan bakke op om.
Jeg går ud fra at Jan og Thor mener at mælk kommer fra Brugsen, eller at vi kan leve af at klippe hinanden!
Biodiversitet ja tak.
Men med respekt for landbruget, som trods alt giver mange brød på bordet!

Mit indlæg blev noget mere mavesurt, end det havde behøvet være, så undskyld ti Marianne for det. Man bliver bare så træt af den sædvanlige smøre om ulve, som om det var et stort og helt uoverskueligt problem.

Slovenien er mindre end Danmark, og de har ikke bare ulve i massevis men også ca 800 brune bjørne gående frit rundt. Tænk en jammer, vi skulle høre på, hvis der var bare 2 brune bjørne i Jylland (eller et andet sted i Danmark for den sags skyld).

Thor, du glemmer at nævne at selv om Slovenien har et mindre areal end Danmark, bor der ca. 33% flere mennesker pr. kvadratkilometer i Danmark end i Slovenien (102/km2 i Slovenien og 136/km2 i Danmark).

Korrekt, men forskellen i befolkningstæthed er altså ret triviel med tanke på, hvor mange rovdyr af de helt store, som slovenerne lever med (og altid har gjort) uden noget jammer og klynk. Kunne danskerne dog ikke være bare en lille smule mere som slovenerne?

En god ting ved Danmark er, at landet er så lille, at man ikke for alvor kan fare vild :-)

Jeg synes det er en fin ide at lade naturen passe og udvikle sig selv, men jeg fatter ikke hvorfor mennesker skal anbringe store dyr inde i en indhegningning, det har da ikke noget at gøre med en natur der passer sig selv, det vil tværtimod både være dyrt og medføre store problemer.
Hvorfor ikke bare stole på naturen, sådan som jeg kender den, er jeg sikker på at der med tiden vil ankomme de dyr som skoven/naturen har plads til.
Hvis naturen skal opstå af sig selv skal man jo også holde op med at tale om invasive arter og lignende pjat, for naturen er alle dage bleve invaderet af alle mulige udefra kommende arter, som fugle og andre dyr har slæbt med sig.
Hvis naturen skal eksistere på sine egne betingelser, uden nævneværdig menneskelig indblanding, så bør mennesker bevæge sig nøgne ude i naturen, for det er den eneste måde vi kan blive en del af naturen og ikke hævet over den.
Vi kunne genskabe et oprindeligt nøgent folk, som så kunne leve af at andre påklædte mennesker tog på fotosafari eller lignende ude i naturreservaterne og betalte entre for at komme ind i naturen og så selvfølgelig en klækkelig bøde i tilfælde af snyd.
Jeg tror faktisk det kunne være en helt fin forretningsmodel, der både kan beskytte naturen og sikre en indkomst i et erhverv, som enhver har mulighed for at udføre, det kan umuligt give andet end et stort overskud.

Mener vi egentlig det her med at redde klimaet? Eller er vi til syvende og sidst ikke bare ligeglade?

Drænet landbrugsjord udleder 6% af den menneskeskabte CO2 udslip. 29 tons pr. hektar år efter år bliver det til. Til sammenligning udleder verdens flyindustri "kun" 2%.

Når mosejord og lignende drænes sættes der en forrådnelsesproces i gang, hvor de tørlagte lag begynder at gå i råd og derved udleder enorme mængder af CO2. Ved at braklægge denne jord og stoppe dræningen stoppes forrådnelsesprocessen og CO2 udledningen fra disse arealer stoppes. En lavt hængende frugt, som kan plukkes med et finger knips. I Tyskland har forskning vist, at de økonomiske skader dræning af vådområder på fører det tyske samfund svare til hele det økonomiske overskud det tyske landbrug frembringer. At det overhovedet kan betale sig, at først dræne og siden dyrke de her vådområder skyldes udelukkende de enorme økonomiske tilskud landmanden får for at dyrke de her vådområder. Landmanden benytter udelukkende de her vådområder fordi der er store penge i det pga. af de tilskud landmanden for fra det offentlige - En på alle måder skadelig forretning.

Så igen. Er vi overhovedet interesseret i at redde klimaet? Det ser ikke sådan ud.

Men hva. Det kan de unge jo få at bøvle med. De skal jo også have noget at lave. Ikke :-(