Nej tak til erhvervsuddannelser! Du bliver slidt ned på ingen tid

Hvis flere unge skal søge erhvervsuddannelser, er vi nødt til at skabe bedre forhold for vores håndværkere på arbejdsmarkedet
Jeg er 15 år og er lige gået ud af 9. klasse. Jeg er dermed en af de unge, som mange gerne vil have til at vælge en erhvervsuddannelse.

Faktisk er jeg i de seneste år blevet bombarderet med information, kampagner og reklameindslag om, hvor fantastisk det er at gå på EUX eller EUD. Næsten på et niveau, hvor det grænser til indoktrinering.

Alligevel har jeg valgt at søge ind på gymnasiet. For det er der, jeg ser en fremtid.   

Nedslidning, nedslidning og atter nedslidning

Over alt i pressen har jeg i de seneste år hørt om håndværkere, der bliver slidt ned. Håndværkere, der har dårlige arbejdsforhold, bliver sygemeldt, får en ringe løn eller bliver spist af med en symbolsk pensionsordning.  

Og nej, det gælder ikke kun de meget hårde job som for eksempel brolæggere og kloakarbejdere.

Det gælder også kantinedamen, der dag efter dag bærer rundt på tunge gryder på et hårdt gulv, der langsomt slider selv de mest veltrænede knæ, arme og skuldre op.  

Senest har en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter vist, at ansatte med hårdt fysisk arbejde kan se frem til både længere tid med sygdom og ledighed end gennemsnittet og samlet set vil holde færre år på arbejdsmarkedet end personer uden et fysisk hårdt arbejde.

Er det det, der skal få os til at vælge en erhvervsuddannelse? Næppe!

Er det den fremtid, vi som unge skal se os selv i? Er det det, der skal få os til at vælge en erhvervsuddannelse? Næppe!

Bedre forhold på arbejdsmarkedet 

Hvis vi som samfund for alvor vil have flere unge til at søge ind på vores erhvervsuddannelser, er vi nødt til først at gøre noget for at skabe bedre forhold for håndværkere på vores arbejdsmarked.

Så det bliver lettere at være håndværker, og vi som unge kan se, at det er muligt at få et job, som vi kan klare – også i det lange perspektiv. Der er som minimum brug for bedre løn- og arbejdsvilkår og mere fleksible muligheder for at gå tidligt på folkepension.  

En moderne, attraktiv erhvervsuddannelse er et godt step på vejen, og de mange reklameindslag er gode til at skabe en ny fortælling.

Skab en ny virkelighed først. Gør det attraktivt at være håndværker. Så kommer de unge helt af sig selv

Men det løser ikke problemet. Skab en ny virkelighed først. Gør det attraktivt at være håndværker. Så kommer de unge helt af sig selv.

15-årig gymnasieelev fra Vordingborg


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Rigtig godt set og skrevet Michael. Dagligt får man ørene tudet fulde af, hvor opslidende og dårlig betalt almindeligt arbejde er, så hvorfor vælge det, hvis man har andre muligheder?
At melde sig ind i en fagforening for at kæmpe for bedre forhold kan være en mulighed. Men det bliver en lang og sej kamp, for de uddanner deres tillidsmænd i virksomhed og økonomistyring, så de næste tænker som arbejdsgiverne. Det er i og for sig også godt nok, for så forstår de arbejdsgivernes sprog, men i al den lærdom har de glemt, hvem de i virkeligheden er valgt af og det var disse vælgernes løn og arbejdsvilkår, se skulle arbejde for.
Det danske samfund kan være glad for, at der for mange årtier siden var tillidsfolk og fagforeningsledere, der virkelig arbejde på, at for forbedre løn og arbejdsvilkår for det arbejdende folk.

Det er FORLÆNGST bevist gennem forskning at det er alle der KNOKLER og SLIDER der dør først. På den ringeste løn.

Der er stort set fri import af håndværkere fra udlandet, derfor vil der være mange der som er tilfredse med dårligere forhold og ringere løn, det er udbud og efterspørgsel der bestemmer både løn og arbejdsforhold, fagforeningerne kan ikke stille meget op mod arbejdskraftens frie bevægelighed.

Annonce