Annonce

Netavisen Pio spørger kvinder: Hvad laver du 8. marts?

I anledning af 8. marts har Netavisen Pio spurgt tre kvinder, som kæmper for ligestillingen, hvad de skal lave på kvindernes internationale kampdag.
Foto: Socialdemokratiet, HK Lisbeth Holten, privatfoto. Grafik: Anders Bredsdorff
Fra Venstre ses Mette Schak Dahlmann (Murer Mette), Anja C. Jensen og Maria Gudme
I morgen er det 8. marts, og det bliver fejret af forkæmpere for ligestillingen, som tager til alt fra fest, debatmøder og morgenmadsarrangementer.

Vi har spurgt forbundsformand for HK, Anja C. Jensen, håndværker og ligestillingsdebattør Mette Schak Dahlmann og den socialdemokratiske politiker Maria Gudme, om hvad de laver på kvindernes internationale kampdag.

Forbundsformanden: Alle kampe for ligestilling er vigtige

Anja C. Jensen, forbundsformand for Danmarks næststørste fagforening HK. Valgt som den første kvindelige HK-formand i 120 år. Oprindelig uddannet hotelreceptionist.

Hvad skal du lave 8. marts? 

“Sammen med FIU-ligestilling (fagforeningssamarbejde om ligestilling, red.) laver vi et stort arrangement i Pressen i Politikens hus, hvor vi diskutere kvindeøkonomi og værdien af ulønnet omsorgsarbejde.

Vi kommer også til at tale om bogen ‘The No Club’, som er blevet oversat til dansk. Den handler om fællesskabsopgaver, som foregår på en arbejdsplads, som er til gavn for hele fællesskabet, og som det ofte er kvinder, der påtager sig.

Det kan være alt fra at rydde op efter frokosten, at lave sparring med kollegaer, læse opgaver igennem og deltage i forskellige fællesskabsting.

Det er elementer, som ikke bliver værdsat ved lønforhandlinger og værdisættelse af medarbejdere.

Fra om eftermiddagen er jeg med til arrangement i KVINFOS arrangment i Vega, hvor vi har en rundbordssamtale og deltager jeg i festen.” 

Hvorfor er arrangementerne vigtige? 

“Vi får taget nogle ordentlige og brede diskussioner om, hvorvidt vi har ligestilling i Danmark og hvordan vi også får emnet sat ind i en international kontekst.

Jeg kan se, at Henrik Dahl fra Liberal Alliance har været ude og kalde dagen for Feministernes Internationale Bullshitdag. 

Når de her typisk mænd, som er ude og sige, at vi har ligestilling i Danmark, vi har i øvrigt ikke nogle problemer og det er meget værre andre steder, så må vi jo bare sige, at alle kampe for ligestilling er vigtige.

Det er ikke drengene mod pigerne.

Ikke bare for kvinder, men for os alle sammen. Det er ikke drengene mod pigerne. Det er en kamp for lighed og ligeværd.” 

Har du nogle 8. marts traditioner? 

“Privat har jeg en tradition for at samle en masse kvinder fra forskellige dele af mit liv, som ellers ikke normalt ville mødes. Vi mødes hjemme hos mig til middag, hvor alle har en ret med.

Jeg samler dem altid på et eller andet tidspunkt omkring 8. marts. I år bliver det på lørdag (11. marts, red).

Vi synger sange, laver quizzer om kvindelige musikere og frontløbere og så har vi det bare skide skægt.

Håndværkeren: Nøgne kvinder i skurvognene

 

Mette Schak Dahlmann, ofte kaldet “Murer-Mette”, er ligestillingsdebatten og uddannet murer.

Hvad skal du 8. marts? 

“Jeg skal ud og holde et oplæg på BLOX for Arkitektforeningen og alle sådan nogle fine folk. Det er dem på erhvervssiden, og det er første gang, jeg holder 8. marts på den side. Jeg plejer at holde 8. marts på fagforeningssiden.

Oplægget handler om nøgne damer i skurvognen. Der er lige blevet udsendt en undersøgelse fra Byggeriet Samfundsansvar om, hvordan billeder af nøgne damer i skurvogne kan være med til at holde kvinder fra branchen.

Bagefter kommer der en podcast fra DR, som også handler om nøgne kvinder i skurvognene, som jeg er med i.

Jeg sætter hårdt mod hårdt og nævner et konkret firma, som har billeder af nøgne kvinder, og dem skal DR så ringe til og sige, at jeg hænger dem ud. Jeg synes, at man som virksomhed har et kæmpe ansvar for at være mangfoldig i sin tilgang.

Til sidst skal jeg ind til KVINFOs arrangement i VEGA og interviews der - det bliver sendt live på KVINFOS hjemmeside. Jeg skal interviewes sammen med Marie Sihm, der er næstforkvinde for kvindelige veteraner. Det handler om kvinder i mandsdominerede brancher, hvor vi fortæller om vores personlige erfaringer.” 

Hvorfor er arrangementerne vigtige? 

“De sætter fokus på det, som jeg kæmper med til daglig, nemlig at der ikke er ligestilling. Jeg går meget op i ligestilling på arbejdsmarkedet.

Jeg går meget op i ligestilling på arbejdsmarkedet.

Arrangementerne sætter fokus på de kampe, som er kæmpet, men særligt de kampe, som skal kæmpes, og som jeg ikke kan klare alene.” 

Har du nogle 8.marts-traditioner? 

“Nej faktisk ikke. Jeg er faglært murer, og vi kommer ikke i så fine kredse. Så jeg tager derhen, hvor man inviterer mig, og hvor jeg kan gøre en forskel.” 

Politikeren: Alle ildsjæle på tværs af kvindebevægelsen mødes 

Maria Gudme er regionsrådsmedlem for Socialdemokratiet og aktiv i ligestillingsdebatten, hvor hun har været med til at sætte fokus på sexisme i dansk politik.

Hvad skal du 8. marts? 

“Jeg starter dagen på Marienborg til et morgenmadsmøde. Det er et årlig status på ligestillingsområdet. Det plejer at være tidligere kvindelige ministre, nuværende ministre og borgmestre fra Socialdemokratiet og andre, som har en tilknytning til partiet.

Om eftermiddagen skal jeg holde et oplæg sammen med Camilla Søe (debattør og medlem af Venstre, red) for FOA. Vi tager udgangspunkt i vores bog ‘Feministisk kampskrift’, men er også blevet inviteret til at tale om arbejdet om trepartsforhandlingerne og magtforhold på arbejdspladsen.

Bagefter skal jeg ind til Vega til et arrangement, som altid plejer at være fedt, fordi det er et sted hvor alle ildsjæle på tværs af kvindebevægelsen kan mødes. Det er ikke altid vi er så gode til at mødes på tværs af interesser.

Til allersidst skal jeg med Camilla Søe op til Krogerup højskole, hvor vi er inviteret til en talk sammen med deres forstander Rasmus Meyer om forholdet for kvinder i politik.”

Hvorfor er arrangementerne vigtige?

“Jeg synes, det er vigtigt at bruge kampdagen til at mødes. Noget af det, som har været virkelig fedt de seneste år er at se, hvor meget ild, der er i ligestillingsdagsordenen og hvor mange nye initiativer, der er kommet.

Jeg synes det er fedt, at vi kan mødes på tværs og tale om det fælles slutmål

Jeg synes det er fedt, at vi kan mødes på tværs og tale om det fælles slutmål, at opnå ligestilling.

Og så er jeg glad for at få lov at tale til og med FOA. Det har været overset fagområdet i #me-too-kampen, fordi de har nogle relationer, som er vanskelige at sætte i kasser for eksempel pårørende-ansat, borger-ansat. Det er noget, som jeg også tror, jeg kommer til at lære en masse af.

Derudover synes jeg, at det er fedt, at højskolerne sætter de her emner på dagsordenen. Jeg glæder mig til at komme ud og tale med folk og få input. Jeg synes, der er mange nye diskussioner i gang, hvor jeg også bliver udfordret.”

Har du nogle 8. marts traditioner?

“Jeg synes, at det er en god tradition, som jeg er blevet en del af på Marienborg. Socialdemokratiet har altid som udgangspunkt været pionere på ligestillingsområdet, og det er vigtigt, vi bliver ved med at minde hinanden om det.”  

 

Her kan du læse mere om arrangementerne 


Arrangement i FOA med Maria Gudme og Camilla Søe

Du kan læse mere på FOAs hjemmeside ved at klikke her 
 

KVINFO fejrer 8. marts i VEGA

Du kan læse mere på KVINFOS hjemmeside ved at klikke her
 

Kvinders økonomi og usynligt arbejde 

Du kan læse mere om FIU's arrangement og tilmelding ved at klikke her""
 

Emma Inge Hansen er journalist og på Netavisen Pio. Derudover tillidsrepræsentant. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"Vi kommer også til at tale om bogen ‘The No Club’, som er blevet oversat til dansk."

Hvis nogen skulle få lyst til at kigge efter den, hvad blev den danske titel så?

Prøv at tænk på, at der bor tusindvis af voksne kvinder i Danmark i vores samtid, der ikke må forlade hjemmet uden tilladelse fra en mandlig værge. Der ikke må svare deres far, mand eller bror igen. Der ikke selv må vælge, hvem de vil giftes med. Eller hvor mange børn de vil have. Og danske feminister siger ikke et kyllingepip til det, men vender blot den anden kind til, fordi reaktionær fascisme er helligt, hvis bare det hedder islam.

Det var godt nok en lang titel. Jeg tror sgu godt, jeg selv kunne have oversat det til noget lidt kortere.

Hvor er det dog trættende, at der sidder nogle mennesker i dette land, der skal have ALLE debatter til at handle om det store spøgelse, Islam.

Ja, det er trættende, men det skyldes jo desværre at INGEN politikere vil smide islam ud af Danmark.

Den hedder såmænd Nejklubben, Thor :)

Hvornår opdatere SD sin kønsligestillings politik med mænds ligestilling? Det har venstre gjort. Den nye ligestillingsminister Marie Bjerre er et lyspunkt i denne regering der tør tale om de 100.000er af drenge og mænd der mistrives i vores samfund.