Annonce

Netavisen Pios podcast: Mette Frederiksen skal være mere konkret i opgør med bureaukrati 

Statsministerens opgør mod offentligt bureaukrati er godt set, men nu skal hun fortælle, hvordan hun vil løse problemet, siger chefredaktør Niels Jespersen.
Foto: Statsministeriet
Statsminister Mette Frederiksen (S)
Kommunernes Landsforening holdt den 16.-17. marts Kommunalpolitisk Topmøde i Aalborg Kongres Center.

Her deltog statsminister Mette Frederiksen (S), hvor hun gentog sit budskab om de fem mest presserende udfordringer, som Danmark står overfor.

En af de udfordringer handlede om bureaukrati. Det bliver diskuteret i podcasten ‘Tingenes Tilstand’. De to værter chefredaktør for Netavisen Pio, Niels Jespersen, og politisk kommentator, Benny Engelbrecht, diskuterer, hvad det kræver, at tage et opgør med det forhadte bureaukrati i landets kommuner.

Det er nemlig ikke så nemt, som det lyder, vurderer de to værter.

Opgør kræver is i maven  

Niels Jespersen pointerer, at Mette Frederiksen stadig er i gang med at forberede debatten til fremtidens opgør med bureaukrati.  

“Mette Frederiksen er stadig i gang med at prime (forberede, red.) den her debat. Nu løfter hun idéen med, at der skal være forskel på servicen i landet. Og det tror jeg er rigtigt nok,” siger Niels Jespersen.

Når man taler om “service” i den her forbindelse er det et udtryk for, hvad borgerne kan forvente at få af hjælp og støtte fra kommunen.

Det kan godt være, at det fører til, at der kan være nogle sager om forkert behandlinger af borgerne

“Men på et eller andet tidspunkt kan hun ikke prime debatten mere, så skal vi ud og tage de her svære diskussioner og sige, at vi fjerner tilsyn. Det kan godt være, at det fører til, at der kan være nogle sager om forkert behandling af borgerne,” tilføjer han.

Mindre bureaukrati har konsekvenser 

Også politisk kommentator Benny Engelbrecht mener, at der vil være bump på vejen mod et mindre bureaukratisk velfærdssamfund.  

“Hvis vi gør det her i praksis, skal man være opmærksom på, at det betyder langt flere sager om kommunale institutioner, der leverer langt dårligere service,” siger Benny Engelbrecht.

Han er derfor mere skeptisk end sin medvært over for, hvorvidt politikerne vil sætte handling bag ordene, når de taler om mindre bureaukrati.

Det vil jeg gerne se, før jeg tror det

“Om den politiske vilje er der til at frisætte kommunerne og sige, at det er fint nok, det er vi indforstået med, at nogle ligger ude på gangene, fordi det har de besluttet i kommunalbestyrelsen, det vil jeg gerne se, før jeg tror det,” siger Benny Engelbrecht.

Du kan lytte til hele afsnittet her.

Har du lyst til mere af ‘Tingets Tilstand’? Så kan du lytte til alle afsnit ved at klikke her.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Når det som alle ved udstilles i medierne ved tilfældighedernes sammentræf, ja, så skifter politikerne hest i vadestedet!

Vi ser allerede foran os en Søren Pape Poulsen der over for alle medier storskryder:

“Det er ikke pengene der er afgørende! Det er indstillingen hos sosu’en. Det er de indre værdier!”

Her er hele forskellen.

Fra Folketingets talerstol er det nemt og kvit og frit at have værdier!

Noget andet er sosu’en der har ondt i ryggen, den private økonomi og samvittigheden for aldrig at have tid til egne børn og gamle!

Værdierne kan nemt blive lidt flossede!

30 års nedskæringer på jobbet kan for alvor gøre værdierne flossede!

Og de unge har slet ikke værdier på et niveau, så de tør binde an med opgaven!

Thi de ved:

At hvis de fejler, ja, så er den gode Borgerloge ordentlighed Søren Pape Poulsen ude med macheten!

Der er stemmer i skidtet!

Og straks bliver ledelserne udvidet. Mellemlederne indsat!

Og lønningerne til sosu’erne kaster de sidste gamle i hænderne på egne børn og familier!

Søren Pape Poulsen vil ikke betale hvad “værdier” koster!

Spørgsmålet er hvad socialdemokraterne vil?

Pisk eller gulerod!

Søren Pape Poulsen tror at man får sosuer til at piske sig selv dagligt for en slaveløn!

Det er de værdier hr. Poulsen værdsætter!

Hvilke værdier har statsminister Mette Frederiksen og socialdemokraterne?

At en selvledende, selvkørende, ihærdig og samvittighedsfuld sosu’er skal have en løn a la professoren bag en skærm på universitetet, der nemt arbejder til hun bliver 73 år!

At hverdagen tærer på krop og sjæl!

Skal det belønnes?

Skal det belønnes særligt hvis alle love og bekendtgØrelser og instruktioner overholdes som det mest naturlige i denne verden?

Sosu’er der bare kan deres kram som folkeskolelærere og pædagoger hvis brugere og forældre “blot synes at de er verdens bedste” og hvad skulle vores børn gøre uden dem!

Er du god til at handle el på en computer, synes Søren Pape Poulsen at det er ok at du kan score en årlig bonus på 10-20 millioner!

Sikke værdier!

Ikke sandt hr. Søren Pape Poulsen?

Spørgsmålet er?

Hvor står statsminister Mette Frederiksen og hendes socialdemokratiske ministre?

Mette er selv den der laver mest bureaukrati, ved at spytte nye love ud hele tiden, hun skulle følge
Alex Vanopslagh forslag, at for hvert nyt lovforslag ryg der 2 gamle ud, så ville der stille og roligt
blive ryddet op i al bureaukratiet, og mange gamle overflødige love ville blive fjernet.

At sætte kommuner "fri" betyder, at medlemmer af kommunalbestyrelserne pådrager sig et ansvar, som bliver anderledes. Det betyder, at medlemmerne også pådrager sig et fagligt betonet ansvar af en større dybde, end de er vant til. Det betyder så også, at det er få medlemmer, der i en frisat kommune der har kompetence til at udfylde pladsen, selv om de er opstillet og valgt af partikammerater og befolkning. Årsagen til bureaukratiet er jo netop, at så mange som muligt i kommunalbestyrelser, forvaltninger og kommunale virksomheder skal fritages for ansvar. Der er en grund til, at privatøkonomiske virksomheder har mindre bureaukrati - kravet om faglig kompetence og virksomhedsindtjening er tydeligt i private virksomheder for både medarbejdere, ledere og deres chefer.

Hvis man skulle have alle konkrete løsninger på gode forslag, kunne man jo droppe al demokrati og samarbejde. Det kan man ej heller forlange af statsministeren, men hun kan formidle at samarbejde og gode forslag og initiativer iværksættes, og hun kan medhjælper til resurser og andet. Og mon ikke hun går i spidsen for det. Ellers lykkes det ikke og så er det som før tomme ord.

Når jeg hører på mette f. tænker jeg altid på det gamle mundheld, tomme tønder buldrer mest.