Netavisen Pios store guide til digital 1. maj: Her finder du din yndlingstaler

1. maj er i år rykket over i den digitale verden. Her kan du se hvem der taler og hvad du ellers kan opleve.
I morgen er det 1. maj - Arbejdernes Internationale Kampdag.

Og hører du til den gruppe af danskere, som stadig har glæde ved fællessang foran fjernsynet og stadigvæk synes, det er livsbekræftende at se andre mennesker via videomøder på Messenger eller Skype, så kan du i den grad glæde dig til årets kampdag.

For i år er talerstole i byens parker, fadølstelte og fællesskaber nemlig flyttet over i den digitale verden, så du i stedet kan følge med hjemme fra stuen.


FH: Stærkere sammen - hver for sig

Fagbevægelsen Hovedorganisations har i år skiftet Fælledparken, Tangkrogen og Kongens Have ud med en livesending, som hedder for ”1. MAJ LIVE. Stærkere sammen – hver for sig”.

På dagen holder FH-formand Lizette Risgaard sin 1. maj-tale live, ligesom der vil være live-taler fra nogle af fagbevægelsens repræsentanter og medlemmer på tværs af landet.

Der vil desuden være taler fra lederne af de politiske partier, der normalt fejrer 1. maj: Mette Frederiksen (S), Pia Olsen Dyhr (SF) og Pernille Skipper (EL)

Det musikalske program består af optrædener med Pernille Rosendahl, Allan Olsen, Magtens Korridor, Peter Sommer, Katinka, Clemens Knejterne, Carsten Bo & band samt Bjørn Fjæstad.

LO’s sending starter klokken 10.00 og er planlagt til at vare fem kvarter. Du kan se med her.

placeholder

Formanden for landets største fagforbund 3F, Per Christensen, sender en videohilsen klokken 9.35. Den tale kan du se her.

 

Faglige unge synger sammen

Senere på dagen, klokken 16.00, er der “Arbejdersange og 1. maj med Fagbevægelsens Ungdom”, hvor der helt sikkert vil være mulighed for at synge sangen om det røde flag, der smælder.

Det kan du være med til her:

 

Socialdemokratiet: Live fra Arbejdermuseet

Socialdemokratiet sender live fra Socialdemokratiets første forsamlingsbygning i Rømersgade, der i dag huser Arbejdermuseet.

Socialdemokratiet starter deres udsendelse klokken 09.00 og Mette Frederiksen taler klokken 09.25. Udover Mette Frederiksen kan du blandt opleve DSU-formand Frederik Vad Nielsen og fødevareminister (og partiets næstformand) Mogens Jensen.

placeholder


Studenterpolitik og borgerlige ord

Også den socialdemokratiske studenterorganisation Frit Forum inviterer til digital 1. maj. Her kan du udover de socialdemokratiske politikere Jacob Bundsgaard (borgmester i Aarhus) og folketingsmedlemmerne Rasmus Stoklund og Jens Joel.Her vil Venstres Tommy Ahlers holde den traditionelle “revselsestale”, hvor en borgerlig politiker får lov til at give sit syn på 1. maj.

Det arrangement starter klokken 14.00.

Følg arrangementet her.
 

SF holder fællessang med Villy Søvndal og afstands-bingo

Hos SF sætter man også alle sejl ind på en fem timers live-sending på Facebook, som blandt andet byder på fællessang med Villy Søvndal og afstands-bingo.

Derudover vil der være taler fra en lang række af partiets profiler, ikke mindst partiformand Pia Olsen Dyhr som taler klokken 11.30.

Udover hende vil blandt andet gruppeformand Jakob Mark, politisk ordfører Karsten Hønge og klimaordfører Signe Munck tale.

Du kan følge SF’s arrangement her.
 

Skipper live fra 3F-Kastrup

Enhedslistens Pernille Skipper vil man blandt andet kunne høre hos FH's føromtalte event. Hun vil desuden lave et live-arrangement på Facebook til 3F-afdelingen i Kastrup, hvor hun normalt holder sin 1. maj-tale.

placeholder


International solidaritet 1. maj

Det er dog ikke kun politiske partier og fagforbund, som markerer første maj.

Også udviklingsorganisationen Oxfam IBIS har en live-sending med bl.a. den tidligere generalsekretær for Oxfam International og nuværende præsident for UNAIDS, Winnie Byanyima og den danske udviklingsminister Rasmus Prehn (S).

Det starter kl. 14.00 og varer en time. Det arrangement kan du følge her.


En fast tradition: Kritik

En anden vigtig tradition på første maj, er borgerlige politikere, chefredaktører og debattører, der skriver lange harmdirrende indlæg over temaet om, at første maj er overflødig og for længst har mistet al relevans, og burde skifte navn til "mig først".

Det foregår jo normalt i de borgerlige medier og på sociale medier dagen ud, så her skal man nok ikke forvente den store forandring. Om end det nok bliver svært at brokke sig over, at der ikke er ryddet godt nok op i Fælledparken, at folk kun samles for at drikke bajere eller andre klassikere.

Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard tyvstartede traditionen allerede torsdag.

 

Vejret: Tørt og stuetemperatur

Normalt plejer vi at bringe en vejrudsigt til 1. maj, så man ved, hvordan man skal klæde sig på og om man skulle huske solcremen, men det virker ikke til at være så brugbart i år. Men hvis du deltager i en online-event, hvor andre folk kan se dig, så husk lige at tage bukser på.

Rigtig god første maj.


 

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

vi kan vel skåle på afstand (SKÅL) Og karmerater.... hold afstand

Annonce