Annonce

Nick Hækkerup: ”Historien vil bedømme Fogh hårdt”

S-udenrigsordfører: ”Fogh bør mande sig op og indrømme, at Irak-krigen var en fejltagelse”
”Irak-krigen var en fejltagelse. Det viser krigsudredningen. Og historien vil dømme Fogh hårdt”.

Det mener Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup.

Der er gået en måned siden, at krigsudredningen om Danmarks deltagelse i flere krige, herunder ikke mindst Irak-krigen, blev fremlagt. Udredningen dokumenterer, at den daværende VK-regering – med daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen – i flere tilfælde undlod at videregive vitale oplysninger til Folketinget om Irak og konsekvenserne af en invasion af Irak – og at andre oplysninger, som rent faktisk blev videregivet af regeringen blev strammet inden de blev forelagt Folketinget.

”Fogh bør mande sig op og indrømme, at Irak-krigen var en fejltagelse. Det bedste grundlag for at Danmark kan lægge Irak-krigen bag sig, er netop, hvis Fogh var mand nok til at erkende: ’Ja, Irak-krigen var en fejl’,” siger Nick Hækkerup til Netavisen Pio.

Fogh: ”Der er ikke noget at komme efter”

Men foreløbigt er der intet som helst, der tyder på, at Fogh vil erkende, at der er begået fejl i forbindelse med den danske beslutning om at deltage i Irak-krigen:

Der er ikke noget at komme efter – ikke det fjerneste

”Der er ikke noget at komme efter – ikke det fjerneste,” udtalte Anders Fogh Rasmussen således i forbindelse med Venstres EU-landsmøde i weekenden til Radio24syv.

Det er første gang Fogh udtaler sig om krigsudredningen – ud over en kort meddelelse til Ritzau, da krigsudredningen blev fremlagt 5. februar, hvor han afviste, at have strammet eller ændret oplysninger:

jeg mener heller ikke, der er grundlag for at sige, at oplysningerne har været misvisende

"Jeg har i hvert fald ikke selv siddet og strammet nogen som helst af de vurderinger, jeg har fået. Det ved jeg ikke, hvad man baserer den antagelse på. Det har jeg ikke deltaget i, og jeg mener heller ikke, der er grundlag for at sige, at oplysningerne har været misvisende."

Men uanset Foghs reaktioner på krigsudredningen, så mener Nick Hækkerup, at historien vil bedømme Fogh hårdt:

”Historien vil uden tvivl dømme Fogh hårdt for hans rolle i Irak-krigen. https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gifKrigsudredningen dømmer Fogh hårdt. Så vi er allerede i gang med historieskrivningen. Jeg er ikke i tvivl om, at historien vil dømme Fogh meget hårdt.”

I et debatindlæg i Politiken skriver du, at krigsudredningen i årene fremover bør stå som en skamstøtte for Fogh-regeringens vildledning af Folketinget. Vil du uddybe?

”Nu har uvildige forskere konkluderet, at beslutningen om dansk deltagelse i Irak-krigen ikke blev truffet på et korrekt grundlag. Folketinget fik ikke alle oplysninger, og vitale oplysninger blev ændret før Folketinget modtog dem. Dermed står krigsudredningen som en skamstøtte over dansk deltagelse i Irak-krigen,” siger Nick Hækkerup.

Dermed står krigsudredningen som en skamstøtte over dansk deltagelse i Irak-krigen

Socialdemokratiet i tænkeboks

Socialdemokratiet overvejer fortsat, om krigsudredningen bør betyde, at Irak-Kommissionen skal genåbnes, som foreslået af SF og Enhedslisten.

”Vi overvejer fortsat for og imod. Jeg synes stadig, der kan være stærke argumenter for at lave en krigsudredning i form af en kommission. På den anden side er rigtig meget afdækket med den foreliggende krigsudredning. Det er en omfattende og rigtig god udredning, vi står med. Så vi overvejer fortsat,” lyder det fra den socialdemokratiske udenrigsordfører.

Dansk deltagelse i Irak-krigen blev tilbage i 2003 sikret af Venstre, de konservative og Dansk Folkeparti.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, har siden erkendt, at den danske deltagelse i Irak-krigen var "en fejltagelse". Søren Espersen har gentaget  meldingen over for Netavisen Pio og DR's politiske radiomagasin 'Slotsholmen' i kølvandet på krigsudredningen.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Anders Fogh Rasmussen førte Danmark ind i en krig i Irak mod et FN mandat. De fleste Europæiske lande undlod at bakke op om den beslutning. Det var kun med en stemmes flertal i folketinget at AFR gik med i krigen. Den Svenske leder i undersøgelsen om masseødelæggelsesvåben i Irak fandt ingen af den slags våben, og det var USA's og AFR's bedste argumenter for at gå ind i krig med Irak. Spilles forløbet om krigen baglæns vil man opdage, at argumentationen om at skabe demokrati i Irak kommer på et langt senere tidspunkt i forløbet. I dag er vi ved at forstå alle de fadæser som blev gennemført i de første 10- 18 år i det 21. århundrede, men vi lever desværre stadig i en æra fra denne periode. Både når det drejer sig om udenrigspolitikken, klima- og miljøpolitikken og landbrugspolitikken. En småstat som Danmark skal ikke være krigsførende, men foregangsland på nævnte områder. Irak-kommissionen bør gennemføres. AFR bør stå til regnskab- vi skal ud af den æra-!!

Jeg glemte følgende: Der er ingen tvivl om at USA i høj grad ønskede at få et lille land som Danmark med i deres krig. Det danske folk var kendt ude i verden, som et demokratisk, diplomatisk, fredselskende folk, og et land som normalt gav humanitærbistand og udviklingsbistand rundt om i verden. Men det kunne netop medvirke til at overbevise den amerikanske befolkning om at gå ind i krigen. Det ry som Danmark havde tidligere er nu totalt ødelagt. Vi må spørge Anders Fogh Rasmussen om, hvorfor og af hvilke grunde Danmarks omdømme skulle ændres så radikalt???

Det undrer mig stadig at der ikke er blevet protesteret mere mod at lukke irakkommisionen efter at Løkke blev statsminister efter Helle. Det er næsten kriminelt, da Løkke og Co, Konservative og DF, alle var med til ar stemme krigen igennem og senere har vasket blodet af hænderne og dække over Fogh.
Det undrer mig, at der ikke er nogen aviser i DK, der har taget stilling til at DF vil have lukket irakkommisionen, da hver eneste gang den blev nævnt er det første Søren Espersen sagde "LUK kommisionen!" - vel vidende at det er landsforræderi han dækker over.
IS blev skabt i kølvandet på irrakkrigen og efterfølgende blev der skabt flygtninge fra de arabiske lande i stort tal - nu er det de samme partier, der står forrest i udrensningen af flygtninge - konsekvensen af deres eget dårlige politiske arbejde - det undrer ikke at Venstre og DF står for den form for politk - det er mere mærkeligt at Konservative er med, de har da nogen gange et lidt menneskeligt ansigt (sjældent).
Anders Fogh Rasmussens minimalstat har gjort det danske skattesystem til en syg tante og man siger det er computerfejl - hvad med bevidst dårlig embedførelse og klar Venstre politik.
Jeg har i radioen hørt, at Anders Fogh vil kæmpe mod fake news og han vil hjælpe med at afklare hvornår det er rigtige og ikke rigtige nyheder. Hans viden om problemstillengen FAKE NEWS blev indlært i 2003, hvor han selv benyttede sig groft af det. De dummeste danskere mente han havde ret osv., at ingen rigtig dansk minister vil sende Danmark i en retfærdig krig udenom et FN mandat. Endnu i dag er danskere der tror krigen kom på baggrund af sandheder og ikke fortielser og løgne fra en demokratisk valgt regering og støttepartier.
Det kan også være vi skammer os - ligesom efter 1864
Det undrer mig dog endnu mere, at Niels Hausgaard ikke er blevet sagsøgt for i en TV udsendelse transmitteret på DR1 i 2006, afslørede at regeringens krig mod Irak var svindel og bedrag - og forresten noget ade fleste danskere har kendt til.
Ham svenskeren Brixt kunne man stole på ham - han havde jo været der???
Kender man nogen dansker der har fået et job som generalsekretær ved at sælge radioer til Tyrkiet - De griner stadig i Tyrkiet, radiostation på tilbud!!

- I mit næste liv vil jeg være politiker og så vil jeg også opføre mig unormalt, så dem der har valgt mig ikke tør tale om det - eller er det normalt!!!

Ja vel da? AFR forkanser sig med sin retorik og moral, og hans tro(!) bag USA´s magtfulde FakeNews! .. om nødvendigheden af krig imod Iraq grundet deres masseødelæggelsesvåben !
Og sandsynligvis finder fifleriet, til at føre regeringen bag lyset, til et JA til krig imod
Iraq.. rødder i hans private tro og overbevisning om USA´s neoliberale folkereligion og globalt herredømme..som det "bedste for vores verden" ?
Og i denne belysning af AFR´s politiske samvittighed er hans handlemåde `sandt og korrekt´, og han viser ingen skyldfølelse..
Men? Ulykken er sket ! Og de ofre, den danske krigsdeltagelse fik forarsaget: nogne døde danske soldater, flere traumatiserede og fysisk invaliderede, og irakiske ofre..de findes

"Jeg har i hvert fald ikke selv siddet og strammet nogen som helst af de vurderinger, jeg har fået. Det ved jeg ikke, hvad man baserer den antagelse på. Det har jeg ikke deltaget i, og jeg mener heller ikke, der er grundlag for at sige, at oplysningerne har været misvisende."

Han frasiger sig ansvar og han "ved ikke" noget om opstramninger af vurderinger, men: han akcepterede de opstramninger og `mente´ de var i orden... Puhadada..
Og så? Med hans "mening" (samvittighed, tro, overbevisning) bleven oplysninger fra FE og andre EU lande , som var afvisende ovenfor USA´s krig imod Iraq, visket fra bordet..
Og nu? Jeg håber at Iraqkommissionen bliver genåbnet og at dansk retsforståelse, moral og samvittighed må tale og oplyse!

Fogh er historie. Er Pio et herremagasin? Hvorfor er der kun stof og fotos for og af drenge/mænd i Pio? Alle fotos, emner og kilder er drenge/mænd. Vi nærmer os kvindernes kampdag, hvad med et tillæg med et pige/kvinde efternavn der matcher "Pio"?

Anders Fogh har været en folkeforfører for egen vindings skyld, hvorfor skulle så mange Danske soldater miste livet på Foghs utroværdige ageren. Kom nu op af skyttegraven Fogh og indrøm Du tog grueligt fejl