Annonce

Nick Hækkerup ser på Peter Lundins Facebook

Både justitsministeren og Venstre vil have undersøgt livtidsdømtes adgang til de sociale medier
Et politisk flertal vil have undersøgt, om det er muligt at begrænse livtidsdømtes adgang til de sociale medier.

Det skyldes, at Peter Lundin, som sidder i fængsel på livstid for drabene på sin samlever Marianne Pedersen og hendes to børn, har en profil på Facebook, hvor han poster opslag og udgiver en podcast.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) skriver således i et svar til Folketingets retsudvalg, at selv om indsatte i de lukkede danske fængsler ikke har adgang til internettet, så er det hverken ulovligt for dem at have profiler på sociale medier, eller at andre personer hjælper livtidsdømte med at opdatere deres profiler.

Hvilket justitsministeren nu vil have undersøgt, om det kan være rigtigt.

Jeg har bedt mine embedsmænd om nærmere at afdække grænserne

 

”Jeg har bedt mine embedsmænd om nærmere at afdække grænserne for at foretage indskrænkninger i livstidsdømtes rettigheder, herunder i forhold til deres ytringer på sociale medier,” skriver Nick Hækkerup.  

Inviterer til middag og debat

I dokumentarserien 'Forelsket i en morder' er det således kommet frem, at Peter Lundin er aktiv på sociale medier ved hjælp af personer uden for fængslet.

Peter Lundin har taget navneforandring flere gange. Først kaldte han sig Bjarne Skounborg, og siden ændrede han navn til Thomas Kristian Olesen. Profilen på Facebook er oprettet i et helt fjerde navn, og selv om han ikke har noget profilbillede, fremgår det tydeligt, at det er Peter Lundin, der står bag.

Ifølge B.T.  blev profilen oprettet helt tilbage i 2018, og i januar 2020 blev der opslået en stilling som administrator af Facebook-profilen. I jobopslaget loves der ”god indtjening' og 'en dynamisk arbejdsplads”.

”Dit job vil navnlig omfatte: at modtage et opkald fra din leder og endvidere administrere beskeder/opgaver på Facebook,” lyder det.

Sidenhen er der udkommet en lang række skriftlige opslag og lydfiler, der omhandler vilkårene i de danske fængsler. Lydfilerne bliver omtalt som ”podcast” og består af lange enetaler, hvor Peter Lundin med sin karakteristiske dansk-amerikanske accent agiterer for bedre vilkår i fængslerne.

Peter Lundin mener blandt andet, at indsatte skal have bedre uddannelsesmuligheder, adgang til internettet og deres egen personlige mailadresse. Profilen bliver dog også brugt til at søge nye bekendtskaber, der kan komme på besøg i fængslerne.

Den 25. juni udsendte Peter Lundin en åben invitation til middag og debat:

”Desuden byder jeg på lækre hjemmelavede retter (det er helt tilladt i danske fængsler for indsatte at lave mad til besøgende) samt at beværte gæster udefra. Et sådant besøg er identisk med et besøg på en eksklusiv cafe, hvor der skal reserveres tid,” skrev han og ledsagede opslaget med en smiley.

Retten til telefonsamtaler

Ifølge Nick Hækkerup sker opdateringen af Peter Lundins profil på Facebook i praksis ved, at han ringer til en ven og indtaler en besked på dennes telefonsvarer, hvorefter vennen lægger indslaget på Facebook. Og ifølge loven har indsatte, i det omfang det er praktisk muligt, ret til at føre telefonsamtaler.

Disse kan dog nægtes, hvis dette findes nødvendigt af ordens- og sikkerhedshensyn, af hensyn til kriminalforsorgens indsats mod radikalisering og ekstremisme, af hensyn til at forebygge kriminalitet – eller af hensyn til beskyttelse af den forurettede ved lovovertrædelsen.

Venstres medlem af retsudvalget, Michael Aastrup Jensen, som har spurgt Nick Hækkerup om Peter Lundins adgang til de sociale medier, mener at justitsministeren må stoppe denne.

Jeg finder det naturligvis dybt bekymrende

 

”Jeg finder det naturligvis dybt bekymrende, at livstidsdømte kan drive podcasts og komme til orde på sociale medier, også selvom det ikke er i strid med reglerne,” siger Michael Aastrup Jensen til Netavisen Pio. ”Det er vigtigt, at vi får undersøgt, om der foregår ulovlig kommunikation ind og ud af fængslerne, og derfor er jeg glad for, at ministeren og Kriminalforsorgen nu kigger på sagen.”

Ligene aldrig fundet

Peter Lundin dræbte i 2000 i Rødovre sin samlever, Marianne Pedersen, og hendes to børn, Brian og Dennis. Det formodes, at han parterede ligene og skilte sig af med ligdelene i affaldssække sammen med almindelig storskrald. Ligene er aldrig blevet fundet.

Forinden var Peter Lundin i 1993, i USA, blevet dømt 20 års fængsel (senere nedsat til 15 år) for i 1991 at have dræbt sin mor ved kvælning og begravet hende på en sandstrand ved Cape Hatteras på USA's østkyst.

Peter Lundin blev 2001 idømt livsvarigt fængsel.  

Det har ikke været muligt for Netavisen Pio at få en uddybende kommentar fra justitsministeren.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Mon han også læser mine mail til ham ???