NNF: ”Værdig tilbagetrækning er kampen for et mere retfærdigt arbejdsmarked”

Nu bliver det afgjort, hvem der støtter lønmodtagerne, og hvem der støtter bankerne, mener forbundsformanden
”Det ville være unaturligt, hvis ikke jeg kom til at sige noget om en tidligere pension. Jeg har sjældent været så stolt, som jeg er over det udspil om tidligere pension, som regeringen har præsenteret. Så stærkt et forslag, som 90% af befolkningen støtter op om – uanset hvilket parti de stemte på ved seneste folketingsvalg. Det bliver nu afgjort, hvem der er på lønmodtagernes side, og hvem der er på bankernes side. Kampen for værdig tilbagetrækning er kampen for et mere retfærdigt arbejdsmarked.”

Kampen for værdig tilbagetrækning er kampen for et mere retfærdigt arbejdsmarked

Sådan lød det fra Ole Wehlast, der er forbundsformand i Fødevareforbundet NNF, under hans gæstetale på DSU’s 43. kongres.

NNF har siden 2016 kæmpet for en værdig tilbagetrækning for de nedslidte på arbejdsmarkedet.

Og ”En værdig tilbagetrækning” er også en del af DSU’s 12 danmarksmål.

Tidligere på ugen præsenterede regeringen så udspillet om retten til tidligere tilbagetrækning.

”Jeg vil fremhæve det, regeringen laver i øjeblikket. Det er så fantastisk og så godt et forslag. Det kommer til at fylde rigtig meget for mig. Der er også den helt klassiske forskel, at der bliver ført socialdemokratisk politik og ikke forligspolitik,” siger Ole Wehlast til Netavisen Pio.

Der er også den helt klassiske forskel, at der bliver ført socialdemokratisk politik og ikke forligspolitik

Ole Wehlast er dog klar over, at hvis man skal nå resultater, skal man også forhandle med de andre partier.

”Men som udgangspunkt synes jeg, at regeringen er meget rene i deres meninger, og at man kan genkende sig selv i det. Det har været noget mere bøvlet før i tiden, når man har haft koalitionsregeringer, hvor fire partier skulle være enige om, hvad der skulle stå i det, allerede inden man præsenterede det. Det ser vi ikke i dag,” siger Ole Wehlast.

Det er bekymrende, hvis regeringen ikke bliver genvalgt, og hvis pensionsudspillet ikke bliver vedtaget, skal der udskrives valg, mener Ole Wehlast.

”Man kan dybest set sige, at vi ser frem til, at det udspil, som regeringen har fremlagt, bliver vedtaget hurtigst muligt,” lyder det fra Ole Wehlast.

NNF: Flere skal gå fra ufaglært til faglært

Der er også en anden politisk dagsorden ud over tidligere pension, som fylder for NNF i den kommende.

”Ud over tidlig tilbagetrækning så er uddannelsessituation med sporskiftet i forhold til at gå fra ufaglært til faglært også en stor mærkesag for NNF. Det bliver en vigtig del i forhold til at kunne være længere tid på arbejdsmarkedet: At man får flere muligheder, og det får man kun, hvis man bliver uddannet på et højere niveau, end man er i dag,” siger Ole Wehlast og fortsætter:

Derfor er der brug for en klar oprustning af landets erhvervsuddannelser

”Danmark står med et akut behov for flere faglærte, og det går desværre den helt forkerte vej. I år har vi i gennemsnit et fald i antallet af ansøgninger på erhvervsuddannelserne. Derfor bliver det at udvikle fremtidens faglærte arbejdspladser og erhvervsuddannelser en opgave, der skal løses. De unge skal kunne se det attraktive i at kunne dygtiggøre sig inden for et håndværk. Derfor er der brug for en klar oprustning af landets erhvervsuddannelser."

Det såkaldte sporskifte i uddannelsessektoren, hvor langt flere går fra ufaglært til faglært, er afgørende for NNF, og ifølge Ole Wehlast kan DSU her bidrage med politisk kampgejst, fordi DSU sidder med der, hvor beslutningerne bliver truffet.

Stærkere samarbejde med DSU

Ole Wehlasts hovedbudskab til de kongresdelegerede DSU’ere er, at der er brug for ungdomsorganisationer som DSU til at få de unges synspunkter med i de politiske dagsordener.

”Der er brug for DSU, og det bliver der ved med at være. DSU skal blive ved med at være i kampen,” siger Ole Wehlast.

DSU skal blive ved med at være i kampen

NNF er i forbundsformandens øjne ved at udvikle samarbejdet med DSU.

”Jeg kan mærke i mit eget forbund, at vi mødes meget mere med DSU, end vi har gjort før. Udfordringen for DSU er, at der er for mange af de andre fagforbund, som har politisk berøringsangst, fordi de ikke stå ved, hvem de er. DSU er en fantastisk samarbejdspartner,” siger Ole Wehlast.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce