Annonce

Løkke sælger vennerne i rokade

Analyse: De Venstre-ministre, der tilhører Lars Løkke-fløjen, har fået kniven i den nye regeringsrokade. Til gengæld er Kristian Jensens støtter gået fri.
Der var ikke meget ”tak for hjælpen” fra statsministeren til de af hans kolleger i Venstre, der stod last og brast med ham, da tingene brændte på i 2014, og Kristian Jensen udfordrede Lars Løkke Rasmussen som formand for Venstre. De ministre, der støttede Lars Løkke dengang og har været hans varmeste støtter i regeringstiden, er blevet degraderet eller ligefrem fyret. Til gengæld er Kristian Jensens støtter gået fri i prikkerunden.

Mest iøjnefaldende er det nok, at forsvarsminister Peter Christensen er blevet bedt om at finde nye græsgange. Peter Christensen har gennem mange år været en del af Lars Løkke Rasmussens inderkreds. Peter Christensen var allerede under Lars Løkke Rasmussens første bilagssag en af dem, der mest åbenmundet støttede den nuværende statsminister. Han var en overgang – sammen med Søren Pind og den nuværende LA-gruppeformand Leif Mikkelsen – en del af en badeklub med Lars Løkke Rasmussen, der var en fasttømret, liberal gruppe i Venstre. Og han sprang til med en hjælpende hånd, da Lars Løkke skulle bruge en forsvarsminister efter Carl Holsts skandalesager. Nu er hans politiske karriere slut.

En anden af Lars Løkkes støtter, Søren Pind, har fået en degradering af rang. Fra den vigtige – og for en jurist som Søren Pind særligt ærefulde – post som justitsminister er den selvudnævnte sherif sendt ud i periferien af regeringen som videnskabsminister. ”Herren giver, herren tager, herren være lovet”, skrev Søren Pind på Facebook i går aftes. Søren Pind var ellers en af de mest åbenmundede støtter af Lars Løkke Rasmussen under formandsopgøret i 2014.

De stærke mænd i gruppen bliver degraderet
Også transportminister Hans Christian Schmidt har måttet aflevere adgangskortet til regeringskontorerne. Han var under formandsopgøret en af dem, der holdt hånden under Løkke. Hans Christian Schmidt er leder af den såkaldte ”Klub 19” i folketingsgruppen, der under Hans Christian Schmidts ledelse holdt fast i Lars Løkke Rasmussen, da Kristian Jensen stillede op mod ham.

Det blev også til en mærkbar degradering for en anden af de stærke Venstre-folk omkring Klub 19. Claus Hjort Frederiksen gik fra rollen som regeringens omdrejningspunkt i Finansministeriet til den noget mindre fremtrædende post som forsvarsminister.

Troels Lund-Poulsen, der ligeledes tilhører inderkredsen hos Lars Løkke Rasmussen, flytter fra Erhvervs- og Vækstministeriet til Beskæftigelsesministeriet. Erhvervs- og Vækstministeriet var ellers gjort til et økonomisk superministerium, efter Lars Løkke indtog Statsministeriet og fik en overført en række ressortområder fra blandt andet Miljøministeriet. Udover at han bliver flyttet til det noget mindre beskæftigelsesministerium, mister Troels Lund-Poulsen også sin plads i regeringens magtfulde økonomiudvalg.

De eneste af de centrale Løkke-støtter, der ikke bliver degraderet, er klima- og energiminister Lars-Christian Lilleholt og udlændingeminister Inger Støjberg, der dog må afgive boligområdet til transportminister Ole Birk Olesen.

Kristian Jensen-støtter går fri
Mens Lars Løkke Rasmussens støtter er blevet degraderet, er Kristian Jensens støtter i Venstre gået fri. Udover at Kristian Jensen selv er rykket tættere på magtcenteret på Slotsholmen ved at indtage Finansministeriet, er Jensens støtter også sluppet i prikkerunden.

Det drejer sig om Ellen Trane Nørby, der tager et skridt til siden ved at flytte fra Undervisningsministeriet til en post som sundhedsminister. Dermed bliver det Ellen Trane Nørby, der skal implementere regeringens planer på blandt andet det for Lars Løkke så vigtige kræftområde.

Kristian Jensen-fløjens unge håb, Karsten Lauritzen, bliver i Skatteministeriet. Samtidig bevarer han sin plads i regeringens økonomiudvalg, hvor Kristian Jensen som finansminister ligeledes tager sæde. Dermed er der ingen af Løkkes tætte støtter i det magtfulde økonomiudvalg, der udover Jensen og Lauritzen tæller erhvervsminister Brian Mikkelsen (C) og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet