Her er Løkkes forsvarspolitiske hovedpine

I Lars Løkkes tale til folketinget, fremlagde han en ambition om at bruge flere penge på forsvaret. Dog halter de danske forsvarsudgifter så langt efter NATO’s målsætning, at man undrer sig over, hvordan Løkke vil finde pengene, uden at det kommer til at gå ud over velfærden.
Danmark skal i fremtiden bruge flere penge på forsvaret. Sådan lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han i folketinget fremlagde den nye regerings ambitioner.

Statsministerens forslag om oprustning begrundes med en sikkerhedspolitisk situation, hvor Europa både er presset af et mere aggressivt Rusland og et stadig mere ustabilt Mellemøsten, kan vi ikke længere tage vores sikkerhed for givet.

Samtidig har amerikanernes valg af Donald Trump gjort det soleklart for de europæiske lande, at USA ikke vil fortsætte med at lade de europæiske lande halte efter med forsvarsudgifterne og betale for europæernes sikkerhed.

Kræver investeringer på mere end 15 milliarder
Hvis Danmark skal i op nærheden af at bruge de forventede forsvarsudgifter på 2 procent af BNP, som er Natos målsætning, så kræver det øgede forsvarsudgifter på mere end 15 milliarder kroner. I øjeblikket udgør det danske forsvar en udgift på ca. 23 milliarder om året, hvilket svarer til 1,17 procent af BNP.

Ifølge den udenrigspolitiske udregning, som Peter Taksøe-Jensen blev sat i spidsen for, så er det nødvendigt for Danmark at øge vores militære bidrag til Nato betydeligt i fremtiden, samt øge vores generelle militære kapacitet. Først og fremmest mangler flyvevåbenet betydelige investeringer i forhold til at kunne servicere de nye F-35-kampfly effektivt i fremtiden.

Med Danmarks placering i Østersøen mod Rusland, er det et spørgsmål, hvor længe Danmark fortsat kan klare sig uden en ubådsflåde. Samtidig har Danmark også væsentlige sikkerhedspolitiske interesser i spil på Arktis, hvor Danmark både kommer til at kræve flere flådefaretøjer og formentligt også droner for at have en effektiv overvågning af de gigantiske områder.

Skal pengene komme fra velfærden?
Hvis regeringen virkelig tager de fremtidige forsvarspolitiske problemstillinger seriøst og ikke bare tilfører forsvaret en symbolsk ekstrabevilling, så bør man spørge sig om, hvor Løkke vil skaffe pengene fra?

Når Løkke samtidig ønsker at bruge 14 milliarder kroner ekstra på offentlig vækst frem til 2025 og samtidig lægger op til betydelige topskattelettelser, så mangler der simpelthen penge i budgettet til forsvaret, hvis ikke der skal tages penge fra andre steder i den offentlige sektor.

Der er væsentlige argumenter for at styrke det danske forsvar, også økonomisk. Men spørgsmålet er om en regering, bundet ind i en økonomisk stram spændetrøje, kan finde pengene uden at det kommer til at gå ud over velfærden?


Flere artikler om emnet

Annonce