Annonce

Frygt for eksplosiv huslejestigning

Både hos Socialdemokratiet og lejerne frygter man, at Ole Birk Olesen som boligminister vil ophæve huslejereguleringen. Det kan føre til eksplosive huslejestigninger.
I forbindelse med regeringsrokaden fik den nye transportminister Ole Birk Olesen (LA) også ansvaret for boligområdet. I sin tid som boligordfører for Liberal Alliance var Ole Birk Olesen fortaler for at afskaffe huslejereguleringen. Det skriver Altinget på baggrund af Ole Birk Olesens svar på en kandidattest op til folketingsvalget.

Huslejereguleringen er et loft over, hvor mange penge private udlejere må kræve for at udleje boliger. Huslejereguleringen skal sørge for, at private udlejere ikke udnytter manglen på boliger til at opkræve ågerpriser.

Hos Socialdemokratiet er man bange for, at regeringen planlægger at fjerne huslejereguleringen.

”De private lejeboliger er ikke nævnt med ét ord i det historisk lange regeringsgrundlag. Jeg frygter, at det skyldes, at regeringen har tænkt sig at lade private udlejere sætte prisen i vejret, så folk uden store indtægter bliver tvunget ud af deres bolig”, siger Socialdemokratiets boligpolitiske ordfører Kaare Dybvad, der har indkaldt boligminister Ole Birk Olesen i samråd.

Lejerne: Vi er meget nervøse for en svinestreg
Hos Lejernes Landsorganisation LLO er man ikke begejstrede for ministerens tidligere holdning til huslejereguleringen.

”Vi er meget nervøse for ministerens holdning til huslejereguleringen”, siger cheføkonom i LLO Jesper Larsen, der håber, at Venstre og Dansk Folkeparti vil holde fast i deres løfte fra før folketingsvalget, hvor de lovede ikke at fjerne huslejereguleringen. ”Det vil have voldsomme konsekvenser for byerne og for lejerne at fjerne huslejereguleringen”, uddyber Jesper Larsen og henviser til en undersøgelse fra Realdanias boligøkonomiske center. Undersøgelsen konkluderede, at huslejen ville stige med 61,2 procent i gennemsnit, og at den i København ville blive fordoblet, hvis huslejereguleringen blev fjernet.

”Det ville være noget af en svinestreg på den ene side at sætte huslejen op, når man samtidig har sikret boligejerne mod stigninger i ejendomsværdiskatten. Man kan jo ikke med den ene hånd give store, skattebetalte gaver til boligejerne og samtidig lade markedet styre huslejen”, siger Jesper Larsen.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet